Foamea permanentă, semnele pe care le transmite organismul. Ce boli ai putea avea

Monika Baciu |
Data publicării:
foamea permanenta - FOTO: Freepick@katemangostar
foamea permanenta - FOTO: Freepick@katemangostar

Foamea permanentă ar putea fi semn al mai multor boli.

Foamea permanentă poate fi indicator al mai multor boli. În acest mod, organismul îți transmite anumite semnale că nu funcționează în mod corespunzător. Corpul tău se bazează pe alimente pentru energie, aşa că este normal să simţi foame dacă nu mănânci pentru câteva ore. Dar dacă stomacul tău are un huruit constant, chiar și după masă, s-ar putea întâmpla ceva cu sănătatea ta.

Termenul medical pentru foamea extremă este polifagia. Dacă simțiți foame tot timpul, consultați-vă medicul, arată WEB.MD. Mai multe boli pot provoca foame.

Vezi și: Pijamalele, responsabile de calitatea somnului și a sănătății. Cum să alegi îmbrăcămintea de noapte

Foamea permanentă, semn al diabetului

Corpul tău transforma zaharul din alimente în combustibil numit glucoză. Dar când ai diabet, glucoza nu poate ajunge la celulele tale. Astfel, simțind mereu o senzație de foame, corpul îți spune să mănânci mai mult.

Persoanele care au diabet de tip 1, în special, pot mânca cantități mari de alimente și încă mai pierd în greutate. În plus față de o creștere a apetitului, simptomele diabetului zaharat pot include:

- Sete extremă

- Nevoia de a face urina mai des

- Pierdere în greutate care nu se poate explica

- Vedere încețoșată

- Tăieturi și vânătăi care durează mult timp pentru a se vindeca

- Furnicături sau dureri la nivelul mâinilor sau picioarelor

- Oboseala

Vezi și: Cum să îți usuci părul corect. Greșeala pe care o faci mereu, care duce la căderea părului

Foamea permanentă, semn al hiploglicemiei

Hipoglicemia este ceea ce ai atunci când glucoza din corpul tău scade foarte mult. Este o preocupare comună pentru persoanele cu diabet zaharat, dar alte probleme de sănătate pot provoca, de asemenea, hipoglicemie. Acestea includ hepatită, tulburări renale, tumori neuroendocrine în pancreas (insulinoame), și probleme cu glandele suprarenale sau pituitare.

În cazurile severe, persoanele cu hipoglicemie pot părea beţe. S-ar putea să nu își găsească cuvintele și să aibă probleme cu mersul pe jos. Alte simptome pot include:

- Anxietate

- Bătăi frecvente ale inimii

- Piele palidă

- Agitație

- Transpirație

- Furnicături în jurul gurii

Vezi și: Khosta-2, noul virus mortal, similar cu COVID, descoperit în Rusia. Avertisment: Poate urma o nouă pandemie, e rezistent la anticorpi. Virusuri rusești ciudate

Foamea permanentă, legată de lipsa somnului

Dacă nu dormiți suficient pentru a vă odihni, acest lucru poate afecta hormonii care controlează foamea. Persoanele care sunt lipsite de somn au un apetit mai mare și le este mai greu să se simtă pline. De asemenea, este mai probabil să tânjești după alimente bogate în grăsimi, bogate în calorii atunci când ești obosit.

Alte efecte ale privării de somn includ:

- Schimbarea stării de spirit

- Neîndemânare

- Mai multe accidente

- Probleme de concentrare

Foamea permanentă cauzată și de stres

Când eşti anxios sau tensionat, corpul tău eliberează un hormon numit cortizol. Acest lucru amplifică sentimentul de foame.

Mulți oameni aflați sub stres tânjesc, de asemenea, după alimente bogate în zahăr, grăsimi sau ambele. Poate fi încercarea corpului tău de a "opri" partea creierului care te face să te îngrijorezi.

Alte simptome includ:

- Izbucniri furioase

- Oboseală

- Cefalee

- Probleme cu somnul

- Stomac deranjat

Vezi și: 5 vitamine benefice pentru îmbunătățirea circulației sângelui

Foamea permanentă corelată cu dietele restrictive

Nu toate alimentele îți oferă o senzație de sațietate. Cele care reduc cel mai bine foamea sunt bogate în proteine - cum ar fi carnea slabă, peștele sau produsele lactate - sau bogate în fibre. Surse bune de fibre sunt fructele, legumele, cerealele integrale și fasolea.

Grăsimile sănătoase, cum ar fi cele găsite în nuci, pește, și ulei de floarea soarelui pot reduce nivelul de colesterol. Sunt esențiale pentru o dietă echilibrată și te pot ajuta să te simți mulțumit după ce mănânci.

Produsele de patiserie, pâinea albă, nu au acești nutrienți, dar sunt bogate în grăsimi și carbohidrați nesănătoși. Dacă mâncați o mulțime astfel de produse, te-ai putea confrunta cu senzația de foame, chiar la scurt timp după ce ai mâncat.

S-ar putea să vă simțiți mai plini după o masă dacă vă luați mai mult timp pentru a mesteca și a vă bucura de mâncare, mai degrabă decât să o mâncați rapid. De asemenea, vă poate ajuta să acordați atenție la ceea ce se află în farfurie.

Vezi și: Rimelul uscat poate fi revitalizat ușor. Iată 6 secrete simple care fac rimelul ca nou

Foamea permanentă asociată și cu anumite medicamente

Unele medicamente te pot face să vrei să mănânci mai mult decât de obicei. Antihistaminicele, care tratează alergiile, sunt cunoscute pentru acest lucru, la fel ca antidepresivele, steroizi, unele medicamente pentru diabet și medicamente antipsihotice.

Dacă ați câștigat în greutate de când ați început administrarea unui medicament, medicamentul ar putea să vă facă să  simțiți foame.

Foamea permanentă și graviditatea

Foamea permanentă este asociată și cu graviditatea. Acesta este modul corpului tău de a te asigura că bebeluşul primeşte suficienţi nutrienţi pentru a creşte. Cele mai multe femei câștigă între 4 și 6 kg în primele 3 luni de sarcină.

Alte semne că ai putea fi însărcinată sunt:

- Nevoia de a urina frecvent

- Stomac deranjat

- Sânii inflamaţi

Vezi și: Dormitul pe spate, riscuri. Cum trebuie să stai corect, dacă dormi pe spate. Florin Govor: Asta reduce la jumătate presiunea de pe coloană

Foamea permanentă cauzată de problemele tiroidiene

Tiroida este o glandă în formă de fluture în gât. Secretă hormoni care controlează rata fiecărui organ din corpul tău de lucrări. Dacă tiroida lucrează prea mult, ai putea avea hipertiroidism.

Pe lângă o glandă tiroidă mărită, alte semne ale problemei sunt:

- Puls rapid

- Senzație de nervozitate

- Mai multă transpirație decât în mod normal

- Slăbiciune musculară

- Setea chiar și după ce ai băut

Vezi și: Soluția pentru ca România să crească numărul de donatori de organe. Gabriel Oniscu: O viață poate salva 7 vieți. Anumite opțiuni, în România, nu sunt dezvoltate deloc

Foamea permanentă și deshidratarea

Ți-e foame sau doar ți-e sete? Nu poți spune întotdeauna diferența dintre semnalele pe care le primești de la corpul tău.

Alte semne de deshidratare includ:

- Amețeală

- Senzație de oboseală

- Urinare rară sau urină închisă la culoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel