Friptura de curcan, cum o prepari corect. Chef Popescu: Spre final trebuie descoperit

Sonia Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Friptura de curcan - FOTO: Freepik @underdome
Friptura de curcan - FOTO: Freepik @underdome

Friptura de curcan este o alternativă pentru masa de Paști. Ce beneficii are acest tip de carne.

Deși tradiția spune ca de Paști să consumăm preparate din carne de miel, acesta nu este pe gustul tuturor, din motive diferite, fie de la mirosul și gustul specific, fie că, pur și simplu, nu le place.

Pentru cei care vor totuși să mănânce o friptură, chef Ștefan Popescu recomandă friptura de curcan.

”Ai luat curcanul întreg, l-ai lăsat puțin în baiț, în saramură, sau îl dai cu unt și verdețuri, pe sub piele, și îl lași la cuptor. Acoperit, puțin la început, cu hârtie de copt, iar spre final descoperit ca să se rumenească frumos.

Curcanul este destul de mare, iar dacă îl și umpleți, trebuie lăsat mai multă vreme, iar temperatura să fie de 150-160 de grade.

Poate fi umplut cu orice, cu legume, chiar și cu carne”, a declarat Chef Ștefan Popescu, în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe, în exclusivitate pentru DC Medical, Spectacola și DC News.

Vezi și: Cât să fierbi ouăle pentru Paști și cum să faci cele mai frumoase ouă vopsite cu ce ai prin bucătărie. Chef Popescu: Sunt opțiuni sănătoase

Curcanul, profil nutrițional

Carnea de curcan a devenit extrem de consumată și în România. Este foarte hrănitoare și este o sursă populară de proteine consumată în întreaga lume.

Acest tip de carne are un ”profil” nutrițional foarte impresionant:

Două felii groase (84 de grame) de curcan conțin:

- calorii 117

- proteine 24 de grame

- grăsimi 2 grame

- niacina (vitamina B3) 61% din doza zilnică recomandată (DZR)

- vitamina B6 49% DZR

- vitamina B12 29% DZR

- seleniu 46% DZR

- zinc 12% DZR

- sodiu 26% DZR

- fosfor 28% DZR

- colină 12% DZR

- magneziu 6% DZR

- potasiu 4% DZR, arată Healthline.

De reținut că pielea de curcan este bogată în grăsimi. De exemplu,100 de grame de curcan cu piele conține 169 de calorii și 5,5 grame de grăsime, în timp ce aceeași cantitate fără piele are 139 de calorii și doar 2 grame de grăsime.

Carnea de curcan, beneficii

Carnea de curcan are o multitudine de beneficii, toate prin prisma conținutului său nutrițional.

Sursă sănătoasă de proteine. Carnea de curcan este foarte bogată în proteine, elemente necesare pentru dezvoltarea musculară și menținerea masei musculare. O porție de 84 de carne de curcan acoperă aproape jumătate din necesarul zilnic, în plus, carnea de curcan este cu mult mai sănătoasă decât cea roșie, care potrivit studiilor observaționale a fost asociată cu creșterea riscului de cancer de colon și de boli de inimă.

Sursă de vitamine necesare creierului. Prin vitaminele din complexul B-urilor, carnea de curcan este bună atât pentru dezvoltarea neurotransmițătorilor, cât și pentru producerea celulelor roșii din sânge.

Vitamina B3 (niacină) este importantă pentru producția eficientă de energie și pentru comunicarea celulară.

Vitamina B6 (piridoxină) susține formarea de aminoacizi și ajută la producerea de neurotransmițători.

Vitamina B12 este vitală pentru producția de ADN și pentru formarea globulelor roșii din sânge.

Sursa de minerale. Carnea de curcan este bogată în seleniu, zinc și fosfor. 

Seleniul ajută organismul să producă hormoni tiroidieni, care reglează metabolismul și rata de creștere.

Zincul este un mineral esențial necesar pentru multe procese corporale diferite, cum ar fi expresia genelor, sinteza proteinelor și reacțiile enzimatice.

Fosforul este vital pentru sănătatea oaselor.

Carnea de curcan este foarte versatilă, aceasta putând fi consumată în salate, tocănițe, ciorbe sau supe, sandwich-uri sau chiar în burger, sub formă de carne tocată.

De reținut că în cazul în care consumați carne de curcan procesată, sub diverse forme, este important să țineți cont de aportul de sare, dar și de conservanții pe care aceasta poate să îi conțină.

Vezi și: Cum să îți dai seama că e proaspătă carnea de miel. La ce să fii atent când mergi la cumpărături. Josan: Nu există așa ceva

Mai multe în video:

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel