Gena care protejează împotriva COVID. STUDII analizate de Institutul Karolinska

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Genă, ADN. Foto: Pixabay
Genă, ADN. Foto: Pixabay

O meta-analiză internațională, coordonată de experți de la faimosul Institut suedez Karolinska, demonstrează existența unei gene care protejează corpul de infecția COVID.  

O meta-analiză internațională realizată de experți ai Institutului Karolinska din Suedia asupra mai multor cercetări confirmă existența unei variante specifice unei genei care protejează împotriva infecției severe cu COVID-19. Cercetătorii susțin că, pe lângă bătrânețe și anumite boli, genetica poate influența dacă infecția COVID ne afectează sever sau nu.

”Studiile anterioare efectuate în principal asupra persoanelor de origine europeană au descoperit că persoanele care poartă un anumit segment de ADN au un risc cu 20% mai mic de a dezvolta o infecție critică cu COVID-19. Acest segment de ADN codifică gene în sistemul imunitar și este moștenit de la neanderthalieni la aproximativ jumătate din toți oamenii din afara Africii. (...)

Cercetătorii au descoperit că indivizii de ascendență predominant africană aveau aceeași protecție ca și cei de ascendență europeană, ceea ce le-a permis să identifice o variantă specifică a genei de interes deosebit”, se arată într-un comunicat dat de Institutul Karolinska.

În această meta-analiză au fost analizate datele a circa 2.800 de oameni din mai multe regiuni ale lumii. ”Factorul că începem să înțelegem factorii de risc genetic în detaliu este cheia dezvoltării de noi medicamente împotriva COVID-19”, consideră Brent Richards, investigator principal la Institutul Lady Davis al Spitalului General Evreiesc și profesor la Universitatea McGill în Canada.

Studiul științific poate fi consultat AICI.

Pe de altă parte, cercetătorii polonezi au descoperit o genă despre care afirmă că dublează riscul de a dezvolta o formă gravă de COVID-19, o descoperire care ar putea ajuta medicii să identifice persoanele cele mai expuse riscului în urma contractării coronavirusului. Cercetătorii speră astfel că prin identificarea celor expuşi unui risc crescut îi va încuraja pe aceştia să se vaccineze şi le va oferi acces la mai multe opţiuni de tratament intensiv în caz de infectare, notează sursa citată.

"După mai bine de un an şi jumătate de muncă, a fost posibil să identificăm o genă responsabilă pentru o predispoziţie de a dezvolta o formă gravă de COVID-19", a declarat ministrul polonez al Sănătăţii, Adam Niedzielski. "Aceasta înseamnă că în viitor vom putea...să identificăm persoanele cu o predispoziţie de a face o formă gravă de COVID-19", a mai spus el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel