Ghiorăitul mațelor sau BORBORISMUL, cauze și tratament

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
ghioraitul matelor - FOTO: Freepick
ghioraitul matelor - FOTO: Freepick

Ghiorăitul mațelor numit borborisme, borborigme sau garguimentele intestinale  sunt zgomote intestinale  extrem de des întâlnite.

Ghiorăitul mațelor sau borborismul este reprezentat de sunetele provenite din tractul digestive. Termenul a fost derivat din cuvântul latin pentru "rumbling". Borborismul poate fi auzit în timpul examinării fizice prin plasarea dispozitivului de ascultare pe suprafața abdominală.

Borborismul mai poate fi auzit și fără ajutorul dispozitivelor de ascultare.

Ce produce borborismul

Borborismul este sunetul produs de carbohidraţii nedigerați de sistemul digestiv. Pe măsură ce sistemul digestiv descompune acești carbohidrați, se creează o mulțime de gaze și vânt și, ca atare, provoacă mult zgomot, discomfort, potrivit Health Care.

Sunetele intestinale pot fi, de asemenea, cauzate de excesul de aer. De exemplu, guma de mestecat, fumatul sau băutul printr-un pai pot determina ghiorăitul mațelor.

Vezi și: Ciupercile, gustoase, dar mortale. Ce ciuperci să mâncăm. Ciuhodaru: Ne punem viața în pericol din cauza sărăciei

Când există o problemă medicală

Sunetele abdominale singure nu sunt, de obicei, un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, prezența altor simptome care însoțesc sunetele poate indica o boală subiacentă. Aceste simptome pot include:

- Excesul de gaz

- Febră

- Greață

- Vărsături

- Diaree frecventă

- Constipație

- Scaune sângeroase

- Arsuri la stomac care nu răspund la tratamente

- Pierdere în greutate neintenționată și bruscă

- Senzație de plenitudine

Vezi și: Tigrul de platan, inofensiv, dar cu înțepătură dureroasă. Care sunt simptomele și cum ne ferim de el

Diagnosticul borborismului

Diagnosticul borborismului include utilizarea stetoscopului pentru a asculta orice sunete anormale ale intestinului. Obstrucțiile intestinale produc de obicei sunete foarte puternice, înalte.

Aceste sunete pot fi adesea auzite fără a utiliza un stetoscop. În cazul în care medicul dumneavoastră are nevoie de mai multe informații, el sau ea poate comanda, de asemenea, următoarele teste pentru a identifica dacă aveți o condiție gastro-intestinale care stau la baza acestor sunete, mai notează Health Care.

Tratament, în funcție de afecțiune

Tratamentul  pentru sunete abdominale depinde de severitatea problemei. De cele mai multe ori, sunetele din sistemul digestiv sunt normale și nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare.

Dacă sunetele abdominale par neobișnuite sau sunt însoțite de alte simptome, solicitați imediat asistență medicală pentru a reduce riscul de complicații. În cazuri rare, anumite complicații pot pune viața în pericol dacă sunt lăsate netratate.

Obstrucțiile intestinale, în special, pot fi periculoase. Obstrucția poate duce la moartea țesutului dacă întrerupe alimentarea cu sânge a unei părți a intestinului. Orice picătură de sânge în stomac sau peretele intestinal poate duce la infecții în cavitatea abdominală. Acest lucru poate fi fatal, mai notează Health Care.

Vezi și: Ridurile, semnul îmbătrânirii. Medic: Consumul de lichide cu paiul se numără printre principalele cauze ale apariţiei

Balonarea, tulburare gastrointestinală

Balonarea sau meteorismul abdominal este o tulburare gastrointestinală ce afectează atât adulții, cât și copiii. Potrivit unui studiu realizat cu sprijinul Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie din România, 67% dintre femei se confruntă cu această afecțiune

În spatele balonării însă se pot ascunde o serie de afecțiuni, ale căror remedii se găsesc, în primul rând, în adoptarea unui stil de viață sănătos, dar și cu sprijinul medicilor gastroenterologi.

"Balonarea este o acumulare de gaze, destul de persistentă, deranjantă şi uneori chiar dureroasă, cu care, probabil, toți ne confruntăm de-a lungul vieții, măcar de câteva ori și trebuie aflată cauza. Aici lucrurile se îngreunează pentru că de regulă cauzele sunt multiple.

Să începem cu cele mai ușoare cauze: ne putem gândi la mâncatul cu mare viteză, adică la proasta masticaţie a alimentelor, care insuficient predigerate încă din cavitatea bucală, duc ulterior la producerea balonării. 

Stresul sau dacă trăim emoţii negative, poate să rezulte acest fenomen negativ.

Mestecatul de gumă sau consumul lichidelor direct din sticlă sau băute cu paiul, presupune înghiţirea de aer, deci ne balonăm. Vorbitul zgomotos la masă sau râsul în timpul mesei, la fel.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel