Glicerina, beneficii pentru sănătate. Hidratează pielea, vindecă rănile, protejează sistemul imunitar

Monika Baciu |
Data publicării:
glicerina -  FOTO: Freepik@yanadjana
glicerina - FOTO: Freepik@yanadjana

Glicerina are o serie de beneficii impresionante pentru sănătate, inclusiv capacitatea de a hidrata pielea, de a curăța intestinul, de a accelera vindecarea, de a reține apa, de a proteja sistemul imunitar și de a contribui la eforturile anti-îmbătrânire.

Glicerina este, din punct de vedere chimic, un alcool de zahăr care provine în principal din surse animale și vegetale, unde este eliminată din trigliceride. Este un lichid incolor și inodor, cu o vâscozitate ridicată și un gust dulce ușor. Glicerina este unul dintre ingredientele principale din mai multe articole, inclusiv produse de înfrumusețare, săpunuri, siropuri pentru tuse și produse de panificație.

Este sigur să consumați glicerină, dar numai cu moderație, deoarece are mai multe calorii decât zahărul standard.

Glicerina, efect în îngrijirea pielii

Cel mai notabil efect al glicerinei și principalul motiv pentru care oamenii folosesc această substanță simplă este puterea sa de hidratare. Pielea are nevoie de umiditate pentru a funcționa normal și pentru a-și păstra aspectul.

Dacă pielea nu este hidratată în mod regulat, aceasta poate crește aspectul ridurilor, poate favoriza pielea uscată cu aspect descuamat sau nesănătos și poate compromite capacitatea pielii de a se apăra împotriva barajului constant de substanțe exterioare, bacterii și agenți patogeni. În general, această calitate hidratantă a glicerinei ajută pielea să arate și să se simtă bine, potrivit Organic Facts.

Vezi și: Sucul care topește grăsimea. Se bea dimineața, e sărac în calorii și hidratează foarte bine după somn. Ai nevoie de trei ingrediente

Glicerina accelerează vindecarea

Unele persoane aleg să folosească glicerina pe sau în apropierea rănilor, zgârieturilor sau petelor, deoarece poate promova maturizarea naturală a celulelor pielii. Efectul terapeutic al glicerinei asupra rănilor și a altor afecțiuni ale pielii este un motiv foarte bun pentru a folosi această substanță ușor de găsit și ieftină.

Consumul de alimente bogate în glicerină poate ajuta în acest sens, dar cu siguranță nu este la fel de eficient ca utilizarea glicerinei pure destinate scopurilor terapeutice.

Glicerina stimulează mișcările intestinale

O altă utilizare comună a glicerinei este sub formă de capsulă laxativă (sub formă de clismă). Această administrare bogată în glicerină va irita mucoasa anală și va determina intestinele să preia mai multă apă (efect hiperosmotic), ceea ce stimulează apoi o mișcare intestinală lină.

Pentru cei care sunt sensibili la glicerina din alimentație, acest efect laxativ poate fi văzut ca un efect secundar negativ, dar dacă suferiți de constipație cronică, un mic supozitor sau o clismă acoperită cu glicerină poate fi o soluție excelentă și rapidă.

Vezi și: Spirulina: 7 motive să o incluzi în alimentație. Ce este spirulina și pentru ce afecțiuni se folosește

Glicerina calmează iritațiile

Folosirea glicerinei pe afecțiuni precum eczeme, psoriazis, erupții cutanate sau piele uscată poate oferi o barieră care blochează umiditatea și favorizează vindecarea, scăzând în același timp și dorința de a te mânca! Datorită efectelor sale hidratante, glicerolul este inclus în atât de multe săpunuri și compuși cosmetici. De asemenea, ajută la ameliorarea stărilor inflamatorii de pe piele sau a iritațiilor în exces

Glicerina împiedică deshidratarea

Utilizarea regulată pe acele părți ale pielii expuse la elementele (în special vântul) care provoacă pierderea de apă din piele, este o modalitate bună de a oferi pielii și corpului dumneavoastră un impuls de protecție împotriva deshidratării. 

Glicerina stimulează sistemul imunitar

Glicerina nu numai că fixează hidratarea, dar oferă și un plus de protecție pentru piele împotriva mediului exterior, inclusiv a iritanților, poluanților, toxinelor și agenților patogeni care ne-ar putea face rău sau ar crește iritarea.

Glicerina, efect anti-îmbătrânire

Puterea de hidratare în strat profund a glicerolului ajută la diferite simptome ale îmbătrânirii. În afară de minimizarea aspectului ridurilor, poate diminua, de asemenea, petele și menține elasticitatea pielii, care sunt unele dintre cele mai frecvente efecte secundare ale procesului de îmbătrânire.

Vezi și: Obstrucția tubară, cauză a infertilității feminine: cauze și tratament. Poiană: Este cazul clasic și cel mai fericit

Rezistență fizică

Glicerina este administrată sportivilor înainte de activitatea sportivă pentru a-i menține hidratați pentru o perioadă lungă de timp. De asemenea, le menține temperatura prin reducerea volumului de urină și creșterea ratei de transpirație. În general, asigură o rezistență mai mare și o performanță mai bună.

Utilizări ale glicerinei

În afară de diferitele beneficii pe care le oferă glicerina, aceasta este utilizată în multe industrii diferite, inclusiv în industria alimentară și farmaceutică.

Industria alimentară: Glicerina este folosită ca îndulcitor și ca umectant, o substanță higroscopică care este folosită pentru a menține lucrurile umede. Pentru multe produse de patiserie și produse lactate până la legume și fructe procesate, precum și pentru produse cerealiere, sosuri și condimente.

Industria farmaceutică: Glicerina este utilizată ca solvent fără alcool la prepararea anumitor medicamente și tonice pe bază de plante. Este, de asemenea, utilizată pentru tratarea tulburărilor oculare, cum ar fi glaucomul.

Produse de îngrijire personală: Glicerina este utilizată în produsele cosmetice, deoarece asigură netezime și lubrifiere, păstrând în același timp umiditatea. Este un ingredient comun în pasta de dinți, apa de gură, săpunurile, șampoanele și cremele de ras.

Vezi și: Testul care îți arată dacă ai anemie. Buliga: Așa găsim cancerul de colon la pacienți. Se vede cu ochiul liber

Glicerina, utilizare

Dacă doriți să aplicați glicerina pură local, cel mai bine este să folosiți la început cantități mici pentru a vedea cum reacționează pielea dumneavoastră. Unele persoane au reacții negative puternice la glicerină, așa că, înainte de a vă acoperi corpul cu această substanță sau de a o folosi ca supozitor, discutați cu un profesionist din domeniul medical și asigurați-vă că glicerina este un adaos înțelept la regimul dumneavoastră de sănătate.

Efecte secundare ale glicerinei

Persoanele sensibile la glicerină pot experimenta diverse efecte secundare care includ:

- Greață

- Vărsături

- Dureri de cap

- Efecte laxative

- Urinare în exces

- Deshidratare confuzie cognitivă

- Bătăi neregulate ale inimii sau palpitații

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel