Grăsimile vegetale nesaturate îmbunătățesc profilul lipidic. Scad riscul de boli cardiovasculare și diabet de tip 2

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
grasimile vegetale nesaturate - FOTO: Freepik@brain71
grasimile vegetale nesaturate - FOTO: Freepik@brain71

Aceste grăsimi pot transforma semnificativ profilul lipidic din sânge și pot reduce riscul de boli cardiovasculare și diabet de tip 2.

Cercetările recente subliniază impactul pozitiv al grăsimilor nesaturate de origine vegetală asupra sănătății. Un studiu inovator publicat în Nature Medicine a demonstrat că înlocuirea grăsimilor saturate de origine animală cu grăsimi nesaturate provenite din plante poate îmbunătăți semnificativ profilul lipidic din sânge și reduce riscul de boli cardiovasculare și diabet de tip 2.

Folosind tehnici avansate de lipidomică, cercetătorii au reușit să coreleze schimbările în compoziția lipidelor din sânge cu riscurile de sănătate, oferind noi perspective pentru prevenirea personalizată a bolilor cronice prin modificări dietetice.

Uleiurile vegetale, impact semnificativ

Recentele cercetări au arătat că dietele bogate în grăsimi nesaturate de origine vegetală pot modifica semnificativ profilurile de grăsimi din sânge, ceea ce corelează cu un risc mai mic de dezvoltare a bolilor precum bolile cardiovasculare și diabetul. Această descoperire se bazează pe analize detaliate ale lipidelor și integrarea datelor din intervenții alimentare controlate și studii observaționale.

Un studiu a confirmat că o dietă bogată în grăsimi nesaturate de origine vegetală îmbunătățește profilurile lipidice din sânge și reduce riscul de boli cardiometabolice, folosind lipidomica avansată și o combinație de studii dietetice.

Vezi și: Laptele, esențial în cazul persoanelor de peste 50 de ani. Scade riscul de boli de inimă

Tranziția de la grăsimile animale saturate la grăsimile vegetale nesaturate

Schimbarea de la o dietă bogată în grăsimi animale saturate la una bogată în grăsimi de origine vegetală nesaturate afectează compoziția grăsimilor din sânge, ceea ce influențează riscul de boală pe termen lung. Un studiu recent publicat în Nature Medicine, condus de o echipă de cercetători de la Universitatea Chalmers din Suedia, Institutul German de Nutriție Umană și alte universități, arată că este posibil să se măsoare cu precizie schimbările grăsimilor legate de dietă în sânge și să le lege direct de riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare și diabetului de tip 2.

Beneficiile grăsimilor de origine vegetală nesaturate

"Studiul nostru confirmă cu și mai multă certitudine beneficiile pentru sănătate ale unei diete bogate în grăsimi nesaturate de origine vegetală, cum ar fi dieta mediteraneană, și ar putea ajuta la oferirea de sfaturi alimentare direcționate celor care ar beneficia cel mai mult de schimbarea obiceiurilor alimentare", spune Clemens Wittenbecher, liderul cercetării la Universitatea Chalmers din Suedia și autorul principal al studiului.

Vezi și: Cancerul bronhopulmonar, tratament în stadiile incipiente. Dr. Michael Schenker: Prognostic bun

Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății

Grăsimi vegetale nesaturate - FOTO: Freepik@8photo

Organizația Mondială a Sănătății subliniază importanța dietelor sănătoase în prevenirea bolilor cronice, recomandând înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi nesaturate de origine vegetală pentru a reduce riscul cardio-metabolic. Totuși, certitudinea acestor recomandări este moderată din cauza limitărilor studiilor existente.

Abordările studiului

Acest nou studiu abordează aceste limitări prin analizarea atentă a grăsimilor din sânge, cunoscute și sub denumirea de lipide, cu o metodă numită lipidomică. Aceste măsurători detaliate ale lipidelor au permis cercetătorilor să lege dieta și bolile într-o combinație inovatoare de diferite tipuri de studii. Această abordare nouă combină studiile de intervenție dietetică (care utilizează diete foarte controlate) cu studii de cohortă efectuate anterior, care urmăresc sănătatea pe termen lung.

Vezi și: Sistemul integrat de urgență, gestionarea cazurilor. Dr. Raed Arafat: Misiunile de zi cu zi au devenit misiuni integrate. Lucrează mai multe instituții

Legătura dintre dietă și profilul lipidic

În plus, studiul a examinat dacă indivizii cu niveluri scăzute de MLS, indicând un conținut ridicat de grăsimi saturate în dietă, beneficiază în mod specific de o dietă mai sănătoasă. Dieta mediteraneană se concentrează pe furnizarea mai multor grăsimi de origine vegetală nesaturate și a fost utilizată într-unul dintre marile studii de intervenție, cunoscut sub numele de studiul PREDIMED.

Utilizând acest studiu, cercetătorii au constatat că prevenția diabetului era într-adevăr cea mai pronunțată la persoanele cu niveluri scăzute de MLS la începutul studiului.

"Dieta este atât de complexă încât adesea este dificil să tragem concluzii definitive dintr-un singur studiu. Abordarea noastră de utilizare a lipidomicii pentru a combina studiile de intervenție cu diete foarte controlate și studii de cohortă prospective cu urmărirea sănătății pe termen lung poate depăși limitările actuale din cercetarea nutrițională", explică Clemens Wittenbecher.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel