Laptele, esențial în cazul persoanelor de peste 50 de ani. Scade riscul de boli de inimă

Această băutură este esențială dacă ai peste 50 de ani.
La vârsta de 50 de ani, ai putea simți că ai depășit apogeul, dar poți să te bucuri în continuare de următoarele decenii dacă ai grijă de nutriția ta. Corpul tău se schimbă odată cu înaintarea în vârstă. În timp ce unele companii de suplimente au formulări specifice de multivitamine pentru persoanele peste 50 de ani, este important să te asiguri că primești suficient calciu și vitaminele D, B6 și B12.
Adulții mai în vârstă au nevoie de puțin mai mult calciu, iar vitamina D ajută corpul să absoarbă calciul. Conform unui studiu din 2023 publicat în Endocrine, adulții mai în vârstă sunt mai susceptibili la deficiența de vitamina D, care poate duce la probleme precum densitate osoasă redusă, creșterea riscului de căderi și scăderea puterii musculare.
Laptele, esențial dacă ai peste 50 de ani
Deși poți apela la suplimente pentru a obține cei 600 UI de vitamina D zilnic, majoritatea laptelui este fortificat cu vitamina D. Astfel, începând ziua cu o cană de lapte degresat fortificat îți va asigura 17% din necesarul zilnic de vitamina D.
Deficitul de vitamina D, ridicat în rândul vârstnicilor
Chiar dacă corpul tău produce vitamina D când este expus la soare, un articol din 2012 publicat în Aging and Disease subliniază faptul că adulții mai în vârstă tind să petreacă mai puțin timp în soare și pielea lor are mai multe dificultăți în a sintetiza această vitamină.
Problemele de mers în cazul adulților mai în vârstă apar parțial și din cauza deficienței de vitamina D. Această vitamină nu doar că joacă un rol în protejarea adulților mai în vârstă împotriva infecțiilor și îmbunătățirea funcției vaselor de sânge, dar nivelurile scăzute de vitamina D sunt, de asemenea, asociate cu afecțiuni precum sindromul metabolic, demența și unele tipuri de cancer.
Consumul de lapte, beneficii
Consumul zilnic de lapte poate reduce riscul de afecțiuni precum boala cardiovasculară, hipertensiunea arterială, obezitatea și osteoporoza, conform unei revizuiri din 2021 publicată în Nutrition and Metabolism. Cu toate acestea, laptele ar putea fi într-o mică măsură asociat cu o incidență mai mare a cancerului de prostată și a bolii Parkinson.
Chiar și dacă ai 30 de ani, ar putea fi o idee să începi să consumi regulat lapte pentru a-ți păstra forța în viața ulterioară. Un studiu din 2022 publicat în British Journal of Nutrition a descoperit că poți reduce riscul de a avea o forță musculară scăzută la vârsta de 69 de ani dacă bei zilnic între ¼ și ½ cană de lapte, iar consumul zilnic de cel puțin o cană de lapte este asociat cu o forță mai mare la bărbații din mijlocul vieții.
Laptele, esențial în cazul persoanelor de peste 50 de ani - FOTO: Freepik@stefamerpik
Laptele degresat prelungește viața
Grăsimea din lapte și produsele lactate pot face diferența în longevitatea ta. Deși laptele integral are beneficii pentru sănătate, s-ar putea să fie mai bine să treci la varianta degresată pentru a-ți prelungi viața, conform unui studiu din 2022 publicat în Nutrients.
Din peste 7.000 de persoane din Australia, cei care au băut varianta degresată de lapte au avut un risc mai scăzut de mortalitate în comparație cu cei care au băut lapte integral. În mod specific, bărbații au avut un risc redus cu 31%, iar femeile au văzut o reducere cu 41%, iar bărbații care au băut lapte degresat au avut și un risc cu 37% mai mic de a muri din cauza bolilor de inimă în particular.
Adulții mai în vârstă pot întâmpina dificultăți și în a obține suficientă proteină pentru a-și păstra masa musculară slabă. În loc să se bazeze pe proteinele animale bogate în grăsimi, pe care adulții mai în vârstă le-ar putea găsi dificil de mestecat și digerat, proteina din lapte și produse lactate ar putea fi opțiuni mai bune în comparație cu proteinele de origine vegetală, conform unui articol din 2017 publicat în Journal of Nutrition, Health, and Aging.
Când cercetătorii au dublat cantitatea de surse de proteine de origine vegetală din nuci, legume și soia, adulții mai în vârstă nu au atins necesarul de proteină în dietă. Însă dublarea cantității de proteină din lapte și alte produse lactate i-a ajutat să își atingă nevoile de proteină.
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
-
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid26.08.2025, 11:24
-
Sciatica: cauza, simptome, tratament. 3 greșeli pe care le facem zilnic26.08.2025, 10:30
-
Cele mai nepoliticoase lucruri pe care le poți face în casa altcuiva25.08.2025, 23:45
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Diferențele între grăsimile sănătoase și cele nesănătoase în dietă. Ce tipuri de grăsimi pot contribui la prevenirea bolilor de inimă
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Deficitul de magneziu, un pericol ascuns pentru inimă. Sănătatea cardiovasculară începe cu un aport adecvat de magneziu
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.