Greșeala uriașă pe care o faci când folosești și gătești uleiul. Cel mai nesănătos ulei. Anca Ioniță: E nociv. Efect negativ asupra sănătății

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
uleiul - FOTO: Freepik@aspsvz
uleiul - FOTO: Freepik@aspsvz

Greșeala uriașă pe care o faci când folosești și gătești uleiul. Ce efect are uleiul prăjit asupra sănătății. Care este cel mai sănătos ulei.

Greșeala uriașă pe care o faci când folosești și gătești uleiul. V-ați întrebat vreodată dacă uleiul de gătit ars este toxic? Consecințele încălzirii uleiurilor de gătit se extind mult dincolo de riscul imediat de arsuri prin împroșcarea uleiului fierbinte. Toate uleiurile pot rezista la diferite niveluri de căldură, dar supraîncălzirea poate provoca pericole legate de uleiul de gătit.

Totuși, dacă acest nivel este depășit, uleiul nu numai că începe să își piardă valoarea nutritivă și aroma, dar produce vapori toxici și substanțe periculoase numite radicali liberi. Evitați astfel de riscuri alegând un ulei potrivit pentru metoda dvs. de gătit.

Dr. Anca Ioniță, medic nutriționist, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL de ce baia de ulei este nocivă și ce se întâmplă când prăjim alimentele în ulei. 

”Baia de ulei este un mod de gătire destul de nociv pentru organismul nostru. Un aliment, spre exemplu cartofii, absorb ca un burete uleiul în procesul de prăjire. Aceştia adăugă de 3 ori mai multe calorii decât dacă ar fi gătiţi la cuptor sau fierţi.

Pe lângă efectul negativ al prăjelii asupra sănătăţii noastre, aceasta vine şi cu un exces de calorii care duc la o creştere în greutate. Dacă dorim să tragem la tigaie anumite alimente, să ne asigurăm că nu folosim o cantitate prea mare de ulei, cum ar fi baia de ulei. O lingură este suficientă la o tigaie.

Dacă dorim să ne extragem beneficiile nutritive din ulei, acesta se adăugă la finalul gătirii, pentru a oferi gust şi nutrienţi foarte importanţi pentru organismul nostru”, a explicat dr. Anca Ioniță, medic nutriționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Lombosciatica, afecțiunea frecventă cu dureri fulgerătoare. Care este tratamentul

Greșeala uriașă pe care o faci când gătești cu ulei

Multe din gospodine refolosesc uleiul în care au gătit o dată. Numai că această atitudine este total greșită. Pragul de toleranță la căldură este diferit pentru toate uleiurile cu temperaturi ridicate, iar atunci când vine vorba de gătit, nu toate uleiurile sunt la fel de dezirabile sau sigure.

Un ulei de gătit încălzit este considerat nesigur atunci când atinge punctul de fumat - temperatura la care începe să se descompună chimic și să fumege continuu.

În acest punct, moleculele de grăsime se descompun în glicerol și acizi grași liberi, iar glicerolul se descompune în continuare pentru a produce vapori toxici și radicali liberi - ca să nu mai vorbim de o aromă neplăcută.

”Uleiul nu se refoloseşte. O dată ce a fost utilizat, este bine să îl punem în recipiente de reciclare şi să îl ducem la departamentele special create pentru reutilizarea uleiului în alte scopuri decât alimentaţia. Dacă este refolosit, uleiul devine nociv”, a mai explicat dr. Anca Ioniță.

Vezi și: Polipii uterini, mai frecvenți după menopauză. Când se transformă în cancer. La ce să fii atentă

Care ste cel mai nociv, dar și cel mai sănătos ulei

Pe piață sunt multe sortimente de ulei. Iată care este cel mai sănătos, dar și cel mai nociv. Clinica Cleveland clasifică uleiurile în categorii de puncte de afumare, cum ar fi ridicat, mediu-înalt, mediu și fără căldură. De exemplu, uleiul de măsline extravirgin se încadrează în categoria mediu-înaltă, iar uleiul de cocos se încadrează în categoria medie, potrivit Live Strong.

”Cel mai nesănătos ulei este cel de palmier, de cocos şi uleiurile hidrogenate.

Cel mai sănătos ulei este uleiul de măsline, de răpită, de seminţe de în, de avocado, de nuci, de susan, de struguri, de floarea soarelui”, a mai explicat dr. Anca Ioniță, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Pentru prăjirea adâncă, USDA Food Safety and Inspection Service recomandă să folosiți uleiuri cu cele mai înalte puncte de fum. Printre acestea se numără cele de arahide, șofrănel, soia, semințe de struguri, canola, porumb, măsline virgine, susan și floarea-soarelui. 

Vezi și: Durere de stomac și gaze, semnele unui cancer de colon. Povestea bărbatului care se teme că va muri înainte de a i se naște fiul. Cancer în fază terminală, cu metastaze răspândite

Minimizați radicalii liberi

Subprodusele chimice din fumul toxic generează radicali liberi, care sunt celule deteriorate. Odată inhalați, aceștia au potențialul de a deteriora alte celule sănătoase din corpul dumneavoastră prin modificarea ADN-ului lor.

În timp, aceste celule deteriorate se acumulează și pot deveni precursori ai diferitelor boli, cum ar fi cancerul, potrivit Mayo Clinic.

Profesioniștii din domeniul sănătății încurajează limitarea expunerii la surse externe de radicali liberi, cum ar fi poluarea aerului, fumul de țigară și vaporii de la uleiul de gătit supraîncălzit - și consumul unei diete bogate în antioxidanți, care reprezintă o apărare naturală împotriva acestora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel