Hemangiomul: simptome, cauze tratament. Când devine canceros

Monika Baciu |
Data publicării:
hemangiomul - FOTO: Freepik
hemangiomul - FOTO: Freepik

Hemangiomul este un semn pe care mulți oameni îl au pe piele. Când devine o problemă medicală.

Hemangiomul seamănă cu o umflătură cauciucată sau cu o pată roșie plată și este alcătuită din vase de sânge suplimentare în piele. Semnul apare la naștere sau în prima lună de viață.

Un hemangiom apare de obicei pe față, scalp, piept sau spate, deși poate fi oriunde pe piele. În general, nu este nevoie de tratament pentru hemangiomul unui bebeluș, deoarece semnul dispare în timp. De obicei, până la vârsta de 10 ani nu mai există prea multe urme.

Este posibil să doriți să vă gândiți la un tratament pentru copil dacă hemangiomul duce la probleme cu vederea, respirația sau alte funcții corporale. De asemenea, vă puteți gândi la tratament dacă hemangiomul se află într-o zonă sensibilă din punct de vedere cosmetic.

Hemangiomul, simptome

Un hemangiom poate fi vizibil la naștere, dar apare mai des în prima lună de viață.Începe ca un semn roșu plat pe corp, cel mai adesea pe față, scalp, piept sau spate. În general, un copil are doar un singur semn, dar unii copii pot avea mai multe semne.

În timpul primului an al copilului dumneavoastră, semnul roșu poate crește rapid și se poate transforma într-o umflătură spongioasă, cu aspect cauciucat, care iese din piele.Hemangiomul intră apoi într-o fază de repaus. Apoi va începe să dispară încet.

Multe hemangioame dispar până la vârsta de 5 ani, iar cele mai multe dispar până la vârsta de 10 ani. Pielea poate fi ușor decolorată sau ridicată după ce hemangiomul dispare, potrivit Mayo Clinic.

Când trebuie să consultați un medic

Furnizorul de servicii medicale al copilului dumneavoastră va verifica hemangiomul în timpul vizitelor de rutină. Contactați furnizorul de servicii medicale al copilului dumneavoastră dacă hemangiomul sângerează, formează o rană sau pare infectat.

Solicitați asistență medicală dacă afecțiunea cauzează probleme cu o funcție corporală importantă, cum ar fi vederea, respirația, auzul sau capacitatea copilului dumneavoastră de a merge la baie.

Hemangiomul, cauze

Un hemangiom este alcătuit din vase de sânge suplimentare care se grupează într-o aglomerare densă. Nu se știe ce determină aglomerarea vaselor.

Factori de risc

Hemangioamele apar mai des la copiii de sex feminin, de culoare albă sau născuți prematur. Bebelușii cu o greutate mică la naștere sunt, de asemenea, mai predispuși să aibă un hemangiom.

Hemangiomul, complicații

Uneori, un hemangiom se poate descompune și poate dezvolta o rană. Acest lucru poate duce la durere, sângerare, cicatrizare sau infecție. În funcție de localizarea hemangiomului, acesta poate cauza probleme cu vederea, respirația, auzul sau capacitatea copilului dumneavoastră de a merge la baie. Dar acest lucru este rar.

Hemangiomul, diagnostic

În cele mai multe cazuri, un furnizor de servicii medicale poate diagnostica un hemangiom prin examinarea acestuia. De obicei, nu sunt necesare teste.

Hemangiomul, tratament

Tratarea hemangioamelor în general nu este necesară, deoarece acestea dispar de la sine cu timpul. Unele hemangioame pot afecta structuri importante sau reprezintă o preocupare cosmetică din cauza mărimii sau a localizării. În cazul în care un hemangiom cauzează probleme, tratamentele includ:

Medicamente beta-blocante. În cazul hemangioamelor mici, este posibil să fie nevoie să aplicați pe pielea afectată un gel care conține medicamentul timolol.

Unele hemangioame pot dispărea dacă sunt tratate cu propranolol, care este un medicament lichid administrat pe cale orală. De obicei, tratamentul trebuie să continue până la vârsta de aproximativ 1 sau 2 ani. Efectele secundare pot include creșterea glicemiei, tensiune arterială scăzută și respirație șuierătoare.

Medicamente corticosteroide. Dacă tratamentele cu beta-blocante nu funcționează pentru un copil, corticosteroizii pot fi o opțiune. Aceștia pot fi administrați sub formă de injecție sau aplicați pe piele. Efectele secundare pot include o creștere slabă și subțierea pielii.

Chirurgie cu laser. Uneori, chirurgia cu laser poate îndepărta un hemangiom mic și subțire sau poate trata răni pe un hemangiom.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel