Hemianopia, complicația AVC-ului. Este o problemă comună. Care sunt consecințele

Monika Baciu |
Data publicării:
hemianopia - FOTO: Freepik@macrovector
hemianopia - FOTO: Freepik@macrovector

Hemianopia este o problemă comună care poate apărea dacă ai suferit un accident vascular cerebral.

Hemianopia reprezintă o reducere a vederii sau orbire, caracterizată prin afectarea jumătății câmpului vizual. Pierderea jumătății câmpului vizual poate fi pe jumătatea stângă sau dreaptă (hemianopia laterală sau verticală) sau pe jumătatea superioară sau inferioară (hemianopia altitudinală sau orizontală).

Acest lucru poate cauza probleme în viața de zi cu zi - cum ar fi dezorientarea în locuri aglomerate și dificultatea de a vedea traficul pe stradă.

Accidentul vascular cerebral, urgență medicală

Accidentele vasculare cerebrale sunt urgențe medicale grave și amenințătoare de viață care necesită atenție imediată. Acestea apar atunci când alimentarea cu sânge a unei secțiuni a creierului este întreruptă temporar. Acest lucru se poate datora spargerii unui vas de sânge sau, în cele mai multe cazuri, unui cheag de sânge care provoacă un blocaj.

Cu cât o persoană primește mai repede îngrijiri medicale, cu atât mai bună este probabilitatea ca recuperarea sa în urma unui accident vascular cerebral să fie mai bună.

Vezi și: Copiii, efect asupra sănătății părinților. Ce se întâmplă cu familiile numeroase și care impactul asupra creierului. Cu câți ani îmbătrânești dacă ai mai mulți copii

Hemianopia, complicație a AVC-ului

Cu toate acestea, unele probleme pot persista o perioadă de timp după eveniment. În timpul unui accident vascular cerebral, o persoană poate avea probleme cu vederea - inclusiv pierderea bruscă sau încețoșarea vederii.

Potrivit Stroke Association, două treimi dintre supraviețuitori vor continua să aibă probleme de vedere după un accident vascular cerebral.
Una dintre aceste probleme de vedere este hemianopia, care este cunoscută și sub numele de hemianopia omonimă.

”Hemianopia înseamnă pierderea jumătății stângi sau drepte a câmpului vizual de la ambii ochi. Este cel mai frecvent tip”, spune Asociația Stroke.

Institutul Național Regal al Nevăzătorilor (RNIB) descrie, de asemenea, hemianopia ca fiind ”o problemă comună” după un accident vascular cerebral.

”Hemianopia este situația în care există o pierdere a unei jumătăți din câmpul vizual. Acest lucru poate însemna că nu sunteți capabil să vedeți nici la stânga, nici la dreapta din centrul câmpului vizual la ambii ochi, potrivit Express.

Dacă aveți un accident vascular cerebral într-o parte a creierului, puteți dezvolta pierderea câmpului în partea opusă. De exemplu, dacă partea dreaptă a creierului a fost afectată de accidentul vascular cerebral, poate fi afectată vederea în partea stângă a fiecărui ochi”, potrivit Institutului Național Regal al Nevăzătorilor.

Vezi și: Cele două fructe care scad riscul de diabet. Sunt pline de antioxidanți. Se consumă înainte de masă

Probleme cauzate de hemianopie

Institutul Național Regal al Nevăzătorirlor arată că deși hemianopia nu afectează integral vederea, aceasta poate interfera cu activitățile de zi cu zi. 

”Deși hemianopia nu vă afectează toată vederea, aceasta poate cauza probleme în viața de zi cu zi, cum ar fi localizarea lucrurilor, confruntarea cu traficul de pe stradă sau dezorientarea în medii aglomerate, cum ar fi supermarketurile. Cititul poate fi, de asemenea, o experiență foarte frustrantă în cazul hemianopiei, deoarece cuvintele și propozițiile dispar atunci când se află în câmpul vizual lipsă.

Uneori, utilizarea unui marker la sfârșitul propoziției sau a unui post-it pentru a indica unde este sfârșitul rândului poate fi de ajutor.  Un tiposcop (o bucată de carton cu o casetă dreptunghiulară decupată) sau o lupă cu bară (o lupă lungă și subțire cu o linie de ghidare pe ea) poate fi utilă, facilitând concentrarea pe un rând de text la un moment dat. De asemenea, poate fi util să înclinați textul și să îl citiți pe verticală.

Vezi și: Cafeaua, asociată cu nervozitatea. Care este legătura și cum te influențează cofeina

Uneori, în cazul hemianopiei, este posibil să nu vă dați seama că nu puteți vedea dintr-o parte a câmpului vizual. Puteți fi învățat tehnici de scanare (modele de mișcare a ochilor) în direcția hemianopiei pentru a compensa”, mai notează Institutul.

Supraviețuitorii unui accident vascular cerebral ar putea fi, de asemenea, expuși riscului de scotomie.

”Scotomul este o mică zonă de pierdere a vederii, adesea în apropierea centrului vederii. Este un tip mai puțin frecvent de pierdere a câmpului vizual”, notează Asociația Stroke.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel