Cele două fructe care scad riscul de diabet. Sunt pline de antioxidanți. Se consumă înainte de masă

Cele două fructe care scad riscul de diabet sunt pline de antioxidanți.
Cele două fructe care scad riscul de diabet cu 50% au demonstrat că atenuează vârfurile de zahăr din sânge. Consumul anumitor fructe înainte de masă ar putea atenua impactul carbohidraților asupra nivelului de zahăr din sânge.
Diabetul continuă să reprezinte o povară semnificativă pentru organismele de sănătate din întreaga lume. În condițiile în care tendințele de obezitate sunt pe cale să se agraveze, nu se întrevede un sfârșit pentru lupta împotriva acestei afecțiuni care durează o viață. Cu toate acestea, anumite alimente pe bază de plante pot contribui în mare măsură la atenuarea riscului de apariție a bolii.
Cercetătorii au semnalat în mod constant citricele, fructele de pădure și merele pentru efectele lor de neegalat asupra zahărului din sânge și a sensibilității la insulină.
Vezi și: Cafeaua, asociată cu nervozitatea. Care este legătura și cum te influențează cofeina
Concluziile unui studiu din 2020 publicat în British Medical Journal (BMJ) au sugerat că până și un măr mic pe zi ar fi suficient pentru a evita diabetul.
Harvard Health a raportat că ”persoanele cu cel mai mare aport de fructe și legume și cu cele mai ridicate niveluri sanguine ale nutrienților derivați din plante au fost cu 25% până la 50% mai puțin susceptibile de a face diabet în timpul perioadei de studiu”, în comparație cu cei care au mâncat cel mai puțin din acest grup de alimente are cele mai scăzute niveluri de nutrienți.
”Chiar mai bine, nu a fost nevoie de o mulțime de verde, roșu, galben și portocaliu în plus în farfurie pentru a face o crestătură în riscul de diabet. Echivalentul a doar două treimi dintr-un măr mediu sau puțin peste o treime dintr-o ceașcă de fructe amestecate în fiecare zi a oferit beneficii”, mai notează studiul, potrivit Express.
Studii realizate pe europeni
Aproximativ 340.000 de persoane din opt țări europene au fost implicate în acest studiu. Printre acestea s-au numărat 9.754 care au fost diagnosticate recent cu diabet pe parcursul unui deceniu.
Cercetătorii au comparat consumul de fructe și legume al acestor persoane cu cel al 13.000 de persoane de control, altfel sănătoase. Cercetarea a analizat, de asemenea, nivelurile din sângele participanților a mai multor nutrienți diferiți derivați din plante.
Care sunt cele două fructe care scad riscul de diabet
Merele sunt deosebit de sănătoase, deoarece conțin o gamă largă de nutrienți care pot încetini digestia carbohidraților. Compușii, care includ quercetina, acidul clorogenic și acidul galic, pot ajuta, de asemenea, la reducerea glicemiei.
Prin încetinirea digestiei, cantitatea de carbohidrați care este absorbită în intestin este, de asemenea, diminuată. Cu alte cuvinte, ajută la încetinirea cantității de zahăr care intră în fluxul sanguin pentru a menține glicemia constantă și pentru a preveni vârfurile de zahăr din sânge.
În 2019, un corp de cercetare publicat în revista Nutrients a descoperit că merele consumate cu 30 de minute înainte de o masă de orez brun au redus semnificativ glicemia după masă.
Un studiu controlat randomizat similar, publicat în revista Obesity în 2019, a descoperit că asocierea fructelor de pădure congelate cu o masă a redus semnificativ vârfurile de zahăr din sânge după masă.
”Fructele de pădure consumate în mod obișnuit, în special afinele, afinele, zmeura și căpșunile ameliorează hiperglicemia postprandială și hiperinsulinemia la adulții supraponderali sau obezi cu rezistență la insulină”, au remarcat autorii studiului.
De fapt, numeroase studii au asociat consumul de fructe de pădure cu un mai bun control al glicemiei, ceea ce nu este surprinzător având în vedere profilul lor nutrițional. Fructele de pădure, de asemenea, sunt bogate în fibre, vitamine, minerale și antioxidanți, ceea ce le face ideale pentru gestionarea glicemiei.
Activitățile și nivelurile crescute de antioxidanți reduc, de obicei, complicațiile diabetului prin cedarea de electroni radicalilor liberi. În ciuda efectelor benefice ale acestor fructe în prevenirea diabetului, ele ar trebui consumate întotdeauna ca parte a unei diete sănătoase și echilibrate.
-
-
Trosnitul genunchilor nu indică artrită precoce, arată un nou studiu03.09.2025, 10:02
-
-
-
Câte zile poți mânca din ouăle fierte de Paște. Medicul Doru Negru: Niciodată nu țin mai mult de atât. Ouăle fierte tari sunt indigeste
Medicul Doru Negru ne-a dezvăluit câte zile e recomandat să consumăm din ouăle fierte de Paște.
5 băuturi pe care trebuie să le bei dacă îți crește glicemia sau ai glicemia mare
Ce să bei dacă ai glicemia ridicată. 5 bături extraordinare pentru persoanele cu glicemie crescută.
Consumul de brânză poate reduce riscul de demență. Colina, compusul care protejează creierul
Acest aliment sănătos reduce riscul apariției demenței. De altfel, previne și alte boli asociate cu îmbătrânirea.
Greșeala pe care o faci când pui sare pe mâncare. Obiceiul transformă mâncarea în otravă: Nu e folosită așa cum trebuie
De ce te doare capul după ce bei un pahar de vin. Ce ascunde vinul roșu și de ar putea fi periculos
Brioșa, vedeta Jocurilor Olimpice 2024. Rețeta a fost dezvăluită. Ingredientul secret care a topit sportivii: Asta face diferența
Sportivii de la Jocurile Olimpice 2024 au fost înnebuniți după brioșele cu ciocolată din sala de mese. Care e secretul lor.
Alimentul banal care șterge ridurile. E elixirul anti-ageing și reface structurile pielii
Vrei o piele luminoasă, elastică și cu mai puține riduri? Începe cu farfuria! Alimentele care reduc ridurile.
Ai pus murături anul acesta? Cât timp trebuie să aștepți până să le mănânci, de fapt. Cum știi că murăturile sunt gata
Un dietetician oncolog dezvăluie cele 3 rețete care ajută la prevenirea cancerului de colon
Cel mai puternic medicament pentru creier. E natural! Creierul tău ruginește fără el
Pate de năut cu legume prăjite: rețetă simplă din 5 ingrediente. Cum faci cel mai bun pate de post
Pate de năut cu legume prăjite - cel mai bun pate de post. Rețeta simplă și rapidă din 4 ingrediente banale.
Matcha Latte: băutura verde care a cucerit generația tânără. Cum te ajută să slăbești. Așa se prepară corect
De ce această băutură japoneză a cucerit generația tânără. Iată cum o poți prepara corect și ce beneficii are pentru sănătate.
Nu mai arunca bananele înnegrite. 4 lucruri simple și rapide pe care le poți face. Nu te așteptai la asta
A băut o cană cu apă caldă și lămâie zilnic. Ce s-a întâmplat după 30 de zile e uimitor
Rețetă simplă de pepene murat. Ce beneficii are pentru digestie și imunitate
Laura Cosoi, rețetă de "coaste de porumb": Un snack ideal pentru o zi toridă de vară
Laura Cosoi a dezvăluit rețeta de "coaste de porumb", o gustare ideală pentru vară.
9 alimente ieftine care stimulează creierul. Nu costă mai mult de 10 lei
Alimente accesibile care îți pot îmbunătăți sănătatea creierului. Cele 9 opțiuni eficiente sub 10 lei.
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Trucul pe care îl vei adora
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Lămâia face minuni. Te vei îndrăgosti de această combinație.
Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă cu lămâie sau limonadă
Efectele negative ale apei cu lămâie. Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă cu lămâie sau prea multă limonadă.
Cum să ții țânțarii la distanță. Trucuri care sigur funcționează
Cele 4 trucuri care țin țânțarii departe de tine și de casa ta.
Rețeta preferată a lui Ion Iliescu. Atât de simplă, dar ar putea fi secretul longevității lui
Ciorbă de pui a la grec: rețeta cremoasă și ușor acrișoară. Cum obții acrișorul perfect
Cum faci ciorbă de pui a la grec. Iată varianta cremoasă și ușor acrișoară. E ideală pentru zilele răcoroase