Hipertensiunea, cancerul de sân: o proteină, factorul de risc comun

Angela Sabău / 09 sep 2019 / 15:14
Cancerul de sân. Foto: Pixabay
Cancerul de sân. Foto: Pixabay

Hipertensiuena și cancerul de sân ar putea avea un factor de risc comun. Cercetătorii au descoperit o proteină prezentă doar în celulele canceroase din sân și la hipertensiune.

Cercetătorii au identificat o proteină care ar putea fi un factor de risc, atât pentru hipertensiunea arterială, cât și pentru cancerul de sân.

Studiile anterioare au descoperit că femeile cu hipertensiune arterială au un risc cu aproximativ 15% mai mare de a dezvolta cancer la sân, în comparație cu femeile cu tensiune arterială normală. S-a demonstrat că nivelurile ridicate ale proteinei GRK4 (receptorul kinazei cuplate cu proteina G) provoacă hipertensiune arterială.

Noul studiu, prezentat vineri la American Heart Association's Hypertension Scientific Sessions în New Orleans, a arătat că proteina GRK4 este prezentă în celulele canceroase ale sânului, dar nu și în celulele normale ale sânului.

„Cancerul și hipertensiunea arterială împart factori de risc comuni”, a declarat Dr. Wei Yue, cercetătorul principal al studiului și un om de știință de la University of Virginia School of Medicine in Charlottesville. „Cercetările anterioare ale laboratorului nostru privind GRK4 au descoperit că este reglementat de un oncogen numit c-Myc, care joacă un rol în multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân. Acest lucru ne-a condus la ipoteza că GRK4 ar putea fi legătura.”

Aproape jumătate din adulții cu hipertensiune arterială sunt femei. După vârsta de 65 de ani, femeile sunt mai susceptibile decât bărbații să aibă hipertensiune arterială. Sarcina, medicamentele contraceptive și menopauza pot crește riscul de hipertensiune arterială. Dacă este netratată, poate provoca probleme de sănătate, cum ar fi boli de inimă, accident vascular cerebral și pierderea vederii.

La femei, cancerul de sân este cel mai frecvent cancer diagnosticat și a doua cauză principală de deces prin cancer.

„Deși studiile anterioare au arătat că riscul de cancer de sân este crescut la femeile hipertensive, acest studiu se adaugă cunoștințelor actuale prin furnizarea mecanismelor moleculare care stau la baza acestei asocieri”, a declarat Dr. Vesna D. Garovic, președinte al diviziei Nephrology and Hypertension Research at the Mayo Clinic in Rochester, Minnesota.

Garovic, care nu a fost implicat în noile cercetări, a declarat studii ca acesta, care identifică mecanismele moleculare și căile de semnalizare ce determină dezvoltarea unei boli, pot oferi noi informații despre opțiunile de tratament.

Doar anumite tumori, legate de GRK4

Nu toate tumorile la sân sunt la fel. Studiul a analizat GRK4 în două tipuri specifice de cancer de sân, cunoscute sub numele de hormoni sensibili și triplu negativi.

"Concluzia noastră nu se poate aplica altor tipuri de cancer de sân", a spus Yue.

Garovic a observat că variațiile genetice GRK4 nu pot fi aceleași la toate grupele rasiale. Studiile care analizează GRK4 la femeile cu cancer de sân în grupuri etnice și rasiale, a spus ea, pot oferi informații despre diferențele raportate anterior în funcție de rasă, de tipul tumorii, răspunsul la tratament și rezultatele.

GRK4 este una dintre cele șapte proteine GRK. Alte studii au analziat GRK2 și GRK5 în diferite tipuri de cancer, dar Yue a spus că grupul lor este primul care caută o legătură între GRK4, hipertensiunea arterială și cancerul de sân. „Nimeni altcineva nu lucrează la asta”, a spus ea.

Yue a spus că această moleculă este unică pentru că nu este exprimată în mod normal - adică transformată într-o proteină de o genă - în țesuturile sânului, ceea ce o face o țintă potențială pentru dezvoltarea de medicamente.

Un medicament care a vizat GRK4 ar putea fi folosit pentru a trata pacientii cu hipertensiune si cancer de san.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.201
YesMy