Anticoncepționale luate în adolescență, risc crescut de depresie la vârsta adultă

Angela Sabău |
Data publicării:
Adolescenți
Adolescenți

Adolescentele care utilizează anticoncepționale sunt mai predispuse la depresie, la vârsta adultă. Acesta este rezultatul unui nou studiu.

Femeile care au folosit contraceptive orale în perioada adolescenței au un risc mai mare să dezvolte depresie la vârsta adultă, potrivit unor noi cercetări de la Universitatea Columbia Britanică.

Într-un studiu publicat în Journal of Child Psychology and Psychiatry, cercetătorii au descoperit că utilizatoarele adolescente de pilule contraceptive erau de 1,7 ori până la de trei ori mai expuse riscului de a fi deprimate clinic la vârsta adultă, în comparație cu femeile care au început să ia pilulele contrceptive la vârste adulte sau față de femeile care nu au luat niciodată pilule anticonceptionale.

Femeile, mai predispuse la depresie decât bărbații 

Studiul este primul care a analizat utilizarea contraceptivelor orale în perioada adolescenței și legătura sa cu vulnerabilitatea femeilor pe termen lung la depresie. Depresia este principala cauză a deceselor cu dizabilități și sinucideri la nivel mondial, iar femeile sunt de două ori mai expuse la depresie decât bărbații.

„Descoperirile noastre sugerează că utilizarea contraceptivelor orale în adolescență poate avea un efect persistent asupra riscului de depresie al femeii - chiar și ani după ce a încetat să le utilizeze”, a declarat Christine Anderl, prima autoare a studiului și parteneră postdoctorală de psihologie UBC. „Adolescența este o perioadă importantă pentru dezvoltarea creierului. Studii anterioare la animale au descoperit că manipularea hormonilor sexuali, în special în fazele importante ale dezvoltării creierului, poate influența comportamentul ulterior într-un mod ireversibil.”

Cercetătorii au analizat datele dintr-un sondaj reprezentativ al populației la 1.236 de femei din Statele Unite și au controlat o serie de factori care au fost propuși anterior pentru a explica relația dintre utilizarea contraceptivelor orale și riscul de depresie. Acestea includ vârsta la debutul menstruației, vârsta primului contact sexual și utilizarea anticoncepțională orală curentă.

Deși datele arată clar o relație între utilizarea contraceptivelor în perioada adolescenței și riscul crescut de depresie la vârsta adultă, cercetătorii remarcă faptul că nu se dovedește raporrtul de cauză și efect.

„Milioane de femei din intreaga lume folosesc contraceptive orale, si sunt deosebit de populare printre adolescente”, a declarat Frances Chen, autorul principal al studiului și profesor asociat de psihologie UBC. „Deși credem cu tărie că accesul femeilor de toate vârstele la metode eficiente de contracepție este și ar trebui să fie în continuare o prioritate majoră în sănătatea la nivel mondial, sperăm că rezultatele noastre vor promova mai multe cercetări pe acest subiect, precum și un dialog mai informat și luarea deciziilor cu privire la prescrierea contraceptivelor la adolescenți."

Cercetătorii lucrează în prezent la un studiu prospectiv pentru a investiga modul în care schimbările hormonale în timpul adolescenței pot afecta emoțiile, interacțiunile sociale și sănătatea mintală a adolescenților. Ei recrutează fete de la 13 la 15 ani pentru a participa la studiu, ceea ce va implica o serie de sarcini de laborator și colectarea de probe de salivă pentru a măsura nivelurile de hormoni de peste trei ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel