Hipotiroidism, simptome și semne la o persoană mai în vârstă

Dana Lascu |
Data publicării:
Tiroida
Tiroida

La peste 60 de ani, hipotiroidismul poate face diagnosticul dificil pentru că, în unele cazuri, poate să dea simptome atipice, prea puține sau deloc. Iată ce trebuie să știi:

Unele persoane cu vârsta peste 60 de ani au puține simptome sau chiar deloc, ale unei glande tiroide subactive (hipotiroidism), în timp ce altele au aceleași simptome ca și persoanele mai tinere. Apoi, sunt persoane care au simptome de hipotiroidism care nu sunt deloc tipice, ceea ce face diagnosticul și mai dificil. Oricare dintre următoarele semne și simptome poate indica hipotiroidism la o persoană în vârstă:

Colesterol ridicat inexplicabil. Colesterolul ridicat este uneori singura dovadă a unei tiroide subactive la o persoană în vârstă. 

Insuficiența cardiacă. Volumul redus de sânge, contracțiile mai slabe ale mușchiului inimii și ritmul cardiac mai lent - toate cauzate de niveluri scăzute de hormoni tiroidieni - pot contribui la insuficiența cardiacă, atunci când inima nu poate pompa sângele la fel de eficient pe cât ar trebui. Pomparea ineficientă poate cauza simptome subtile, cum ar fi senzația că nu aveți suficientă energie sau mersul mai lent, spun experții de la Harvard Health. În unele cazuri, fluidele se acumulează în plămâni sau picioare, cauzând îngreunarea respirației și umflarea membrelor inferioare. 

Modificările la  nivelul intestinului. O persoană mai în vârstă cu hipotiroidism ar putea avea constipație.

Dureri articulare sau musculare. Durerea vagă a articulațiilor este un simptom clasic de hipotiroidism. Uneori este singurul simptom al hipotiroidismului la o persoană în vârstă. Mulți oameni suferă de dureri musculare generale, în special în grupuri musculare mari, cum ar fi cele din picioare.

Probleme psihiatrice. Depresia clinică - un simptom comun la persoanele mai tinere cu hipotiroidism - poate afecta și persoanele în vârstă cu această afecțiune. Diferența este că la persoanele în vârstă poate fi singurul simptom de hipotiroidism. Unii adulți mai în vârstă dezvoltă, de asemenea, psihoze cu comportament delirant sau halucinații.

Declin cognitiv. Persoanele în vârstă cu o glandă tiroidă foarte slab activă pot fi uneori diagnosticate greșit ca demență. De aceea, medicii ar trebui să recomande testarea tiroidei la persoanele cu un nou declin cognitiv. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel