Iași: Bărbat în comă după ce a muncit prea mult în soare. HIPERTERMIE: Când a ajuns la Urgență avea temperatura de 42,7 grade

Dana Lascu |
Data publicării:
Aparatură medicală
Aparatură medicală

Un bărbat din Șcheia, care lucra cu ziua la o persoană din localitatea Căușești, a fost adus în stare gravă de hipertermie la Unitatea de Primiri-Urgențe de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, el având o temperatură corporală de 42,7 grade Celsius. Iată ce este hipertermia: 

Șeful UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, prof dr Diana Cimpoeșu, a declarat joi, că din cauza expunerii la soare, bărbatul, în vârstă de aproximativ 50 ani, avea convulsii.

Bărbatul a fost transportat iniţial la UPU de la Spitalul de Neurochirurgie, de unde a fost dirijat către UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon”. 

Când a ajuns în această unitate medicală, bărbatul avea o temperatură corporală de 42,7 grade Celsius, era în comă, instabil hemodinamic și avea funcţiile renale afectate.

În UPU, el a fost echilibrat hemodinamic și hidroelectrolitic, intubat, ventilat mecanic și răcit.

Ce este hipertermia

HIPERTERMIA este o temperatură anormal de ridicată a corpului cauzată de eșecul mecanismelor de reglare a căldurii ale organismului de a face față temperaturilor ridicate provenite din mediul înconjurător, arată experții de la Institutul Național american pentru Îmbătrânire (NIH).

Oboseala de căldură, sincopa de căldură (amețeli bruște după expunerea prelungită la căldură), crampele de căldură, epuizarea dată de căldură și AVC-ul de căldură sunt forme cunoscute de hipertermie. Riscul pentru aceste condiții poate crește odată cu combinația dintre temperatura exterioară, starea generală de sănătate și stilul de viață individual. De regulă cele mai afectate sunt persoanele în vârstă, dar nici tinerii sănătoși și în forță nu sunt feriți. Iată ce trebuie să știi despre hipertermie:

Simptome: 

Specialiștii clasifică supraexpunerea la căldură în trei niveluri principale: crampe date căldură, epuizare de căldură și accident vascular dat de căldură.

Crampele de căldură, deși sunt puternice pentru corp, nu necesită asistență medicală. Tind să dispară cu multă odihnă și rehidratare.

Simptomele crampei de căldură includ:
- temperatura corpului ridicată
- ameţeală
- dureri musculare sau rigiditate
Epuizarea prin căldură necesită asistență medicală dacă simptomele durează mai mult de o oră sau se înrăutățesc în timp. Pe lângă simptomele crampei de căldură, o persoană poate prezenta:
- vărsături
- dureri de cap
- concentrare redusă sau judecată afectată

Primele simptome ale afecțiunilor date căldură apar deoarece temperatura corpului urcă peste normal, și pot include cefalee, greață, vărsături, crampe musculare și oboseală. Aceste simptome înseamnă de fapt epuizare dată de căldură. Dacă nu se iau măsuri pentru a reduce temperatura corpului, afectarea datorată căldurii se poate înrăutăți și poate duce la un accident vascular cerebral.

AVC-ul dat de căldură este o formă gravă, care poate pune viața în pericol. Prezintă, printre altele, simptome precum puls rapid puternic, lipsă de transpirație, piele uscată roșie, leșin sau comă.  Temperatura corpului crește până la 40,5 grade Celsius sau mai mult, moment în care persoana în cauză dezvoltă modificări neurologice, cum ar fi confuzia sau pierderea conștienței. a asemenea temperaturi ridicate, proteinele corpului și membranele din jurul celulelor din organism, în special din creier, încep să fie distruse sau funcționează defectuos. Căldura extremă poate afecta organele interne, provocând defectarea celulelor musculare cardiace și a vaselor de sânge, deteriorarea organelor interne și, în unele cazuri, moartea.

Cum te ferești de hipertermie și cum acționezi atujnci când un om suferă din cauza căldurii, aflați AICI. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel