Ileana Ștefan (ASPERO): Am întâlnit pacienți care erau tratați la psihiatrie, deși ei aveau epilepsie

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Epilepsie. Foto: Pixabay
Epilepsie. Foto: Pixabay


Ileana Ștefan, directorul executiv al ASPERO, a vorbit, la Interviurile DC Medical,  despre situația pacienților cu epilepsie din România. 

Ileana Ștefan, directorul executiv al Asociației Pacienților cu Epilepsie din România (ASPERO), a explicat cât de dificilă este traiectoria pe care trebuie să o urmărească pacienții cu epilepsie, pentru a beneficia de tratamentele necesare

"La un moment dat am purtat o discuție și cu unul dintre membrii noștri, care este chiar în Centrul de Excelență în epilepsie și ne explica situația. Ne spunea că nu este normal să se vină doar pentru o rețetă sau doar pentru o scrisoare medicală, în Centru, pentru că la un moment dat avem câte 20-30 de persoane, mă refer aici la perioada normală, înainte de pandemie. Ei sunt acolo să consulte, să trateze, să pună un diagnostic corect, să investigheze, ceea ce, deocamdată, nu în toată țara se pot face analize de specialitate, iar de acolo pleci cu o scrisoare medicală. De aici trebuiesc preluați pacienții de către ambulatorii. Nu au timpul fizic, necesar, pentru toți pacienții din țară. Sunt două centre, dacă aveam mai multe, atunci și pacienții, probabil, ar fi fost divizați", explică Ileana Ștefan. 


La nivel național, există două centre disponibile, ambele în București: Centrul de la Spitalul Universitar, unde este coordonator pe programul Național,  Ioana Mândruță și mai este cel de la Spitalul Obregia, unde este partea de pediatrie. 

Cele două centre trebuie să deservească întregii țări. Desigur, există specialiști în epilepsie în toată țara dar, spune directorul ASPERO, prea puțini pentru a putea acoperi numărul mare al pacienților, număr care este stric estimativ, neexistând un registru al acestora. 

"Nu avem un registru de pacienți. S-a propus acest lucru, dar nu s-a dorit niciodată să se facă. Specialiști buni, avem în toată țara, dar nu suficienți pentru toți pacienții, pentru că sunt, într-un număr destul de mare, poate mulți care nici nu sunt diagnosticați corect încă. Am întâlnit pacienți care erau tratați la psihiatrie, deși ei aveau epilepsie", a mai spus aceasta.

 

 

Urmărește interviul integral, mai jos:

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel