Îmbătrânirea, accelerată brusc la vârsta de 44 și 60 de ani. Schimbările hormonale, factor major

Monika Baciu |
Data publicării:
imbatranirea - FOTO: Freepik@goncakarmis
imbatranirea - FOTO: Freepik@goncakarmis

Aceasta este vârsta la care îmbătrânim cel mai repede. Schimbările sunt extrem de bruște și vizibile.

Un studiu realizat de o echipă de la Stanford Medicine arată că corpurile noastre nu se degradează doar treptat în timp, ci trec prin transformări moleculare dramatice la vârste specifice. Mai exact, îmbătrânirea noastră se accelerează în două momente particulare, în anii 40 și 60.

Deși această descoperire ar putea să-i îngrijoreze pe cei care se tem să îmbătrânească peste noapte, cercetătorii spun că studiul lor ar putea revoluționa modul în care înțelegem îmbătrânirea și abordăm bolile legate de vârstă.

Studiul care schimbă vechile teorii

De ani de zile, oamenii de știință credeau că îmbătrânirea este un proces lent și constant. Cu toate acestea, această nouă cercetare, publicată în Nature Aging, prezintă o altă perspectivă. Prin analizarea a mii de molecule și microbi la persoane cu vârste cuprinse între 25 și 75 de ani, cercetătorii au descoperit un adevăr surprinzător: corpurile noastre experimentează schimbări rapide în timpul acestor două perioade-cheie ale vieții.

"Nu ne schimbăm doar treptat în timp; există niște schimbări cu adevărat dramatice. Se pare că vârsta de mijloc, la 40 și ceva de ani, este un moment de schimbare dramatică, la fel ca și începutul anilor 60. Și asta este adevărat indiferent de ce clasă de molecule analizăm”, spune Michael Snyder, doctor în genetică și autorul principal al studiului.

Vezi și: Pacienții în moarte cerebrală aud tot ce se vorbește în jurul lor, potrivit unui studiu

Procesul de îmbătrânire - FOTO: Freepik@lelechka_v

Schimbările care afectează totul

Aceste schimbări afectează totul, de la modul în care corpul procesează alcoolul și cofeina până la modul în care îți reglează sistemul imunitar și sănătatea inimii. Studiul a urmărit un număr uimitor de 135.000 de molecule și microbi la 108 participanți pe parcursul mai multor ani.

Ce au descoperit a fost că aproximativ 81% din acești markeri biologici nu se schimbă treptat. În schimb, ei au arătat creșteri sau scăderi semnificative la vârste specifice, concentrându-se în jurul a două perioade de timp: la mijlocul anilor 40 și începutul anilor 60.

Această descoperire ar putea explica de ce riscul anumitor boli pare să crească brusc la anumite vârste. De exemplu, studiul a constatat că moleculele legate de bolile cardiovasculare au arătat schimbări semnificative la ambele puncte de timp. Acest lucru sugerează că fundamentele problemelor cardiace ar putea fi puse cu mult înainte ca simptomele să apară.

Vezi și: Tirzepatida, efect mai pozitiv Semaglutida în ceea ce privește pierderea în greutate

Bărbații, la fel de afectați

Interesant este că aceste schimbări nu s-au limitat doar la femeile care trec prin menopauză. Când cercetătorii au analizat separat bărbații, au descoperit schimbări similare care apar la mijlocul anilor 40. Aceasta sugerează că există factori biologici mai largi în joc, dincolo de schimbările hormonale.

Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin aceste schimbări bruște, descoperirile studiului subliniază importanța de a fi proactiv în privința sănătății tale, mai ales pe măsură ce te apropii de vârsta mijlocie.

"Sunt un mare susținător al ideii că ar trebui să încercăm să ne ajustăm stilul de viață cât încă suntem sănătoși”, spune dr. Snyder.

Aceasta ar putea însemna să faci mai multă mișcare pentru a-ți proteja inima și a-ți menține masa musculară sau să fii mai atent la consumul de alcool, pe măsură ce capacitatea corpului de a-l procesa se schimbă.

Pe măsură ce specialiștii deslușesc misterele îmbătrânirii, această cercetare oferă o nouă perspectivă asupra modului în care corpurile noastre se schimbă în timp. Nu este o declin lent și constant, ci o serie de transformări dramatice. Înțelegând aceste repere ascunse, am putea într-o zi să navigăm procesul de îmbătrânire mai ușor, prevenind potențial bolile legate de vârstă înainte ca acestea să apară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel