Imunoterapie: rolul nebănuit al bacteriilor intestinale

Angela Sabău |
Data publicării:
Bacterii
Bacterii

Imonoterapia are efecte uneori, însă alteori nu. Cercetătorii au descoperit că aceasta este mult mai eficientă în prezența unei bacterii, prezentă în mod obișnuit în intestin.

Cercetătorii de la Universitatea din Texas Southwestern Medical Center și Universitatea din Chicago au descoperit că bacteriile care trăiesc de obicei în intestin se pot acumula în tumori și îmbunătățesc eficacitatea imunoterapiei, în studiile făcute pe șoareci. Studiul, care va fi publicat pe 6 martie în Journal of Experimental Medicine (JEM), sugerează că tratarea pacienților cu cancer cu Bifidobacterii ar putea spori răspunsul lor la imunoterapia CD47, un tratament larg utilizat împotriva cancerului, care este în prezent evaluat în mai multe clinici încercări.

CD47 este o proteină exprimată pe suprafața multor celule canceroase, iar inhibarea acestei proteine poate permite sistemului imunitar al pacientului să atace și să distrugă tumora. 

Anticorpii care vizează CD47 sunt testați în prezent ca tratamente pentru o mare varietate de cancere în multiple studii clinice. Însă studiile efectuate cu șoareci de laborator au dat până acum rezultate mixte: unii șoareci par să răspundă la tratamentul anti-CD47, în timp ce alții nu.

O echipă de cercetători condusă de Yang-Xin Fu de la Universitatea din Texas Southwestern Medical Center și Ralph R. Weichselbaum, co-director al Centrului Ludwig pentru Cercetarea Metastazelor de la Universitatea din Chicago, a descoperit că răspunsul la tratament depinde de tipul de bacterii care trăiesc în intestinele animalelor.

La șoarecii purtători de tumori care răspund în mod normal la tratamentul anti-CD47 nu s-a reușit să se descopere dacă bacteriile lor intestinale au fost ucise de un cocktail de antibiotice. În schimb, la șoarecii care nu răspundeau la tratament, tratamentul anti-CD47 a devenit eficient atunci când acestor animale le-au fost completate tratamentul cu Bifidobacteria, un tip de bacterii care se găsește adesea în tractul gastro-intestinal al șoarecilor sănătoși și al oamenilor. Bifidobacteriile au fost dovedite anterior că sunt benefice pacienților cu colită ulceroasă.

Bacterii ce migrează spre tumori

În mod surprinzător, însă, cercetătorii au descoperit că Bifidobacteriile nu se acumulează doar în intestin; de asemenea, migrează în tumori, unde par să activeze o cale de semnalizare imunitară numită stimularea genelor interferonice (STING). Acest lucru duce la producerea de molecule de semnalizare imună în continuare și activarea celulelor imune. Atunci când sunt combinate cu tratament anti-CD47, aceste celule imune activate pot ataca și distruge tumora din jur.

„Studiul demonstreaza că un membru specific al populației microbiene intestinale sporește eficacitatea anti-tumorală anti-CD47 prin colonizarea tumorii”, spune Fu.

„Rezultatele noastre deschid o nouă cale pentru investigațiile clinice asupra efectelor bacteriilor din tumori și poate ajuta la explicarea motivului pentru care unii pacienți cu cancer nu răspund la imunoterapie”, spune Weichselbaum.

 

Studiul, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel