Indigestia, dispepsia, cauze și simptome. Cum să descarci bila pentru o digestie bună

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
indigestia dispepsia cauze si simptome. FOTO: Freepik @sompong_tom
indigestia dispepsia cauze si simptome. FOTO: Freepik @sompong_tom

Indigestia (dispepsia) poate fi evitată de sărbători dacă urmați câțiva pași simpli.

Indigestia, dispepsie în termeni medicali, este un simptom care descrie durerea și disconfortul ce se resimt în partea superioară a abdomenului . În majoritatea cazurilor, aceasta apare imediat după o masă copioasă, așa cum este cea de Crăciun, dar poate să fie și simptom al unei afecțiuni digestive.

Indigestia, cauze și simptome

Indigestia are ca principală cauză un stil de viată dezechilibrat, aspect care implică o alimentație nesănătoasă, lipsa mișcării fizice și consumul excesiv de alcool, precum și administrarea de medicamente care cresc aciditatea stomacului.

În ceea ce privește simptomatologia indigestiei, aceasta se prezintă prin:

- reflux gastoesofagian

- senzația de arsuri

- balonare accentuată

- sațietate precoce în timpul mesei

- disconfort în zona abdomenului superior

- greață.

Pentru a preîntâmpina indigestia, mai ales că ne aflăm într-o perioadă în care varietatea de alimente, dar mai ales cantitatea de preparate tradiționale abundă, medicul nutriționist Simona Carniciu a explicat ce putem face pentru a ne bucura de masa de Crăciun.

”Starea de bine depinde foarte mult de alimentație și în primul rând trebuie să avem o stare de bine când ne așezăm la masa de Crăciun, să nu ne supărăm pentru nimicuri și trebuie să ne pregătim puțin. Întâi psihic, căci știm că vom mânca ceva mai mult și atunci să apelăm la câteva trucuri.

Ce este foarte important, atât femeile, cât și bărbații, să aibă grijă să descarce vezica biliară, bila. Pentru că vor avea o cantitate foate mare de grăsimi și evident că nu se pot tolera corect din punct de vedere digestiv și atunci persoanele care au probleme, nu doar că or să aibă o stare complet neplăcută dar se poate ajunge și la Camera de Gardă din cauza acestor asocieri dintre diverse tipuri de alimente”, a explicat dr. Simona Carniciu, medic nutriționist și boli metabolice, la Antena 3.

Cum descărcăm bila

Potrivit medicului, acest lucru se poare realiza prin două metode foarte simple.

”Prima şi cea mai clasică ar fi, ca dimineaţa, pe stomacul gol, să bem un gălbenuş crud amestecat cu sare. Apoi, stăm culcaţi pe partea dreaptă. Gălbenuşul îl putem înlocui cu ulei de măsline şi puţină zeamă de la o lămâie.

Este important să luăm şi suplimente, atât suplimentele care ajută vezica biliară, enzime digestive, care ajută digestia. Să nu uităm că sunt şi tot felul de ceaiuri digestive, sunt deja preparate și doar le punem în apă. Sunt tot felul de suplimente exact pentru aceste stări care pot apărea în cazul în care exagerăm, clasica apă cu lămâie.

Ananasul este extraordinar de bun după genul acesta de excese alimentare”, a mai spus nutriționistul.

Vezi și: 6 alimente pentru bila leneșă. Mărgărit: Trebuie să înveți și acest gust

Desertul, separat sau la finalul mesei

Cum în această perioadă în fiecare casă sunt tot felul de cozonaci și prăjituri, medicul a explicat care este momentul ideal pentru a le consuma în așa fel încât să nu punem presiune pe sistemul digestiv, dar nici să nu dăm glicemia peste cap.

Astfel, susține medicul, desertul de poate consuma și separat, dar și la finalul mesei. Iar explicație este că ”în momentul în care avem un desert, avem o încărcătură de glucoză destul de mare, și fructoză dacă este cu ceva fructe, și aici depinde foarte mult de cum este statusul metabolic. Dacă ești diabetic, dacă nu ești, dacă ești gras sau slab.

Dacă avem un desert care conține și ceva iaurt, avem și proteine și ceva grăsimi se încetineşte absorbția și nu mai urcă la fel de tare glicemia.

În schimb, dacă este un desert care este o bombă de zahăr, este bine să-l consumăm imediat după masă, în ideea de a amesteca cu tot felul de fibre și în felul acesta digestia fiind încetinită nu mai avem acel spike al glicemiei”, a mai spus medicul.

Cum să evităm indigestia la Crăciun

Potrivit medicului, toate combinațiile mesei de Crăciun pot să cadă greu la stomac dacă nu sunt realizate așa cum trebuie. Motiv pentru care este nevoie să acordăm o atenție deosebită fiecărui fel de mâncare astfel încât să ne putem bucura de sărbători și să nu trecem pe la Urgențe.

Astfel, primul lucru pe care trebuie să îl facem dimineața este să ”descărcăm bila”, în plus ”nu mâncăm dulce de dimineață niciodată pentru că organismul când îi dai direct o avalanșă de carbohidrați de dimineață nu mai are nevoie să-și ia din alte surse și nu este avantajos nici dacă vrei să slăbești, nici dacă nu vrei să slăbești.

Cozonacul nu este mic dejun decât dacă avem grijă să mâncăm foarte puțin și în combinație cu un iaurt.

La aperitivul 1, mâncăm o cantitate cât se poate de mică și să nu amestecăm toate acele alimente care sunt deja tocături.

Le separăm ușor și le combinăm cu n fir de ceapă verde, cu salată, cu murături, în așa fel încât să nu dăm dintr-o dată o cantitate mare de alimente care nu sunt sănătoase și aici vorbesc din punct de vedere digestiv: nu foarte multe grăsimi, nu foarte mulți carbohidrați deodată.

Seara, o masă ușoară, cu legume. Și să facem lucruri care ne fac să ne simțim bine. Pentru că atunci când te simţi bine, digestia este mai bună. Să facem şi mişcare pentru că ajută la digestie în această perioadă”, a mai spus medicul.

Vezi și: Maioneza, bogată în vitamine și nutrienți. Ce avantaje ai dacă o consumi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel