Infecțiile cu Clostridium difficile, agravate de calmantele nesteroidiene

Dana Lascu |
Data publicării:
Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene agraveaza infectiile cu Clostridium difficile
Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene agraveaza infectiile cu Clostridium difficile

Clostridium difficile provoacă cele mai frecvente și cele mai periculoase infecții intraspitalicești din Statele Unite și din întreaga lume. Persoanele tratate cu antibiotice prezintă un risc sporit, deoarece aceste medicamente perturbă echilibrul microbian al intestinului, însă studiile observaționale au identificat de asemenea o legătură între infecțiile severe cu C. difficile și utilizarea analgezice comune, adică medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (NSAID). Studiul este publicat în jurnalul mBio.

Rezultatele studiului publicat săptămâna aceasta în mBio oferă noi dovezi pentru această conexiune, precum și o explicație a mecanismului biologic care stau la baza lui. O mai bună înțelegere a modului în care NSAID afectează severitatea infecției cu C. difficile ar putea ajuta în alegerea tratamentelor.

Întotdeauna încercăm să ne gândim la factori de risc modificabili pentru boală", spune liderul echipei de cercetători, David Aronoff, un expert microbiolog și în boli infecțioase la Universitatea Vanderbilt din Nashville, Tennessee. Aronoff a lucrat la acest studiu cu cercetători de la Universitatea din Michigan și de la Universitatea din Arizona.

Cercetătorii au analizat două grupe de șoareci tratați cu antibiotice timp de o săptămână după infectarea cu C. difficile. Un grup a fost tratat cu un NSAID numit indometacin înainte de infectare, iar celălalt nu. Doar aproximativ 20% din șoarecii tratați cu NSAID au supraviețuit până la sfârșitul perioadei de observație, comparativ cu aproximativ 80% din șoarecii care nu au fost expuși la aceste medicamente.

Modificările determinate de NSAID au agravat infecțiile cu C. difficile

Aronoff și colaboratorii săi au stabilit că o scurtă expunere la NSAID înainte de inocularea C. difficile a crescut severitatea infecțiilor și a diminuat supraviețuirea. Mai multe analize celulare și genetice au arătat că tratamentul cu aceste analgezice a modificat microbiota intestinală și a epuizat producerea de prostaglandine, substanțe asemănătoare hormonilor, cunoscute că joacă un rol important în sănătatea gastrointestinală. Aceste observații se aliniază la studiile anterioare care au arătat că antiiflamatoarele nesteroidiene pot provoca sau exacerba o boală inflamatorie numită colită, de asemenea inhibând producția de prostaglandine a organismului.

În noul studiu, cercetătorii au concluzionat că modificările determinate de NSAID au agravat infecțiile cu C. difficile prin afectarea celulelor epiteliale - sistemul principal de apărare în intestin - și prin deranjarea răspunsului imun normal. Ei au studiat impactul unui singur antiinflamator nesteroidian, indometacin, dar Aronoff a spus că el consideră că rezultatele ar putea fi extinse și la alte NSAID comune, inclusiv ibuprofenul și aspirina, deoarece toate au aproximativ același mecanism biologic.

În cele din urmă, aceste rezultate noi ar putea ghida modul în care tratăm persoanele cu Clostridium difficile, în special cu gestionarea durerii", spune Aronoff. „În momentul de față, este prea devreme pentru ca rezultatele noastre de a ghida îngrijiri clinice, dar acestea ar trebui să fie un stimul pentru studii viitoare", arată acesta într-un material dat publicității de Societatea Americană de Microbiologie.

Studiul, integral (open acces), poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel