Infecția cu HPV și igiena orală precară, factori de risc pentru cancerele ORL. Se poate ajunge chiar și la pierderea definitivă a vocii

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
infectia cu hpv si igiena orala precara. FOTO: Feepik @drobotdean
infectia cu hpv si igiena orala precara. FOTO: Feepik @drobotdean

Incidența cancerelor ORL este de 7%, iar bărbații sunt cei mai predispuși să facă acest tip de cancer. Cum se poate preveni apariția cancerului din sfera ORL.

Cancerele ORL sau cancerele de cap și gât, reprezintă un grup de afecțiuni oncologice, iar la nivelul României, cele mai frecvente sunt cancerele de cavitate orală, faringe și laringe.

Dr. Radu Berceanu, medic oncolog, afirmă că incidena acestor cancere este de 7%, ”și putem spune că este o frecvență medie când le analizăm din totalul cancerelor, însă reprezintă un factor important de suferință pentru populație și este important să fe abordate corect de la început pentru că se pot vindeca”. 

Cancerele ORL, cauze și factori de risc

Deși nu sunt cunoscute cu exactitate cauzele care pot duce la apariția cancerelor ORL, există o serie de factori de risc cu un impact major asupra cancerelor de cavitate orală,

Cercetătorii cred că fumatul și consumul excesiv de alcool pot cauza aceste tipuri de cancer, prin deteriorarea ADN-ului celulelor care căptușesc interiorul gurii și al gâtului, notează cancer.org.

”Este important să avem o igienă orală adecvată. Când există probleme orale cronice, inflamația produsă de leziunile din sfera stomatologică poate duce la apariția cancerului”, a declarat dr. Radu Berceanu, medic oncolog, la Antena 3 CNN.

De asemenea, acesta a subliniat faptul că virusul HPV este implicat tot mai frecvent în apariția tumorilor din sfera ORL, în special tumorilor de orofaringe.

”Este foarte prevalent, în special la tineri, și este asociat de obicei cu un pronostic mai bun. 

Când ai o tumoră ORL producă de papilomavirus, pronosticul e mai bun decât atunci când este produsă de fumat sau de altă cauză.

Prevenția este importantă, vaccinarea împotriva HPV este foarte eficace pentru a preveni transmiterea acestui virus în populație și ajută foarte mult să scadă riscul de tumori produse de HPV, la toate nivelurile”, a mai spus medicul.

În ceea ce privește ponderea, pe sexe, a celor care pot dezvolta cancerele ORL, bărbații sunt mai predispuși decât femeile, prin componenta socială, aceștia fumează mai mult și consumă mai mult alcool.

Dar precizează medicul, ”această tendință devine tot mai mică în ultima vreme pentru că și fumatul în rândul femeilor a crescut în ultimii ani”

Vezi și: Detoxifierea în post, beneficii pentru sănătate. Care sunt elementele necesare pentru a realiza o detoxifiere bună. Pleșea: Omul se simte rău pentru că nu elimină corect

Cancerele ORL, simptome 

În ceea ce privește simptomatologia cancerelor ORL, potrivit medicului, acestea debutează subtil.

”La început poți avea mici modificări ale vocii, poți avea probleme la înghițit, disconfort local, dar în timp, aceste simptome se agravează și persistă, astfel încât chiar dacă la început crezi că sunt cauzate de o eventuală răceală, ele, prin persistența lor ar trebui să te facă să te gândești că poate fi ceva mai grav în sfera ORL.

În timp, prin extensia bolii, local pot apărea sângerări, dificultăți la respirație, umflături în părțile laterale ale gâtului, și chiar și secreții persistente sau cu miros neplăcut.

În anumite tumori care invadează superior, cum sunt tumorile de rinofaringe sau de sinusuri paranazale, durerile de cap pot fi un simptom prevalent și persistent”, a mai spus medicul.

De asemenea, mai spune oncologul, răgușeala de lungă durată ar putea fi un semn al cancerului.

”Foarte mulți pacienți spun că au avut simptome timp de multe luni înainte de a se adresa unui medic și au ajuns la acesta în special când simptomele s-au complicat sau au apărut alte simptome care i-au făcut să se gândească la o problemă mai gravă”.

Vezi și: Defectul septal atrial: cauze, simptome și tratament. Nechifor: Malformația congenitală cel mai des întâlnită la adult

Cancerele ORL, tratamente și complicații

Un mesaj foarte important pe care medicul oncolog a ținut să îl transmită este acela că tumorile din sfera ORL pot fi vindecate.

”Avem mulți pacienți pe care i-am vindecat de tumori ORL foarte avansate, inclusiv cu mutilarea inițială care a dispărut în urma tratamentelor și șansa de vindecare este cu atât mai mare cu cât găsești boala într-un stadiu mai mic și cum o tratezi mai corect.

Dacă pacientul se adresează de la început avem cele mai mari șanse să îl vindecăm, chiar dacă este într-un stadiu 3 sau chiar stadiul 4 pentru că tratamentele sunt foarte eficace, avem acces la ele inclusiv la noi în țară, iar printr-o abordare multidisciplinară putem să ajutăm foarte mult”, a mai spus oncologul.

Astfel, între complicațiile cancerelor ORL se află pierderea definitivă a vocii, mai ales dacă tumoarea este foarte avansată și este localizată într-o zonă e afectează laringele, direct sau indirect, poate fi necesară aplicarea unor tratamente care se soldează cu incapacitate totală de a mai vorbi.

”Există însă speranță, pentru că sunt tratamente non-chirurgicale, care pot să vindece cu aceeași șansă ca cele chirurgicale, iar acești pacienți își pot păstra vorbirea cu foarte mare probabilitate”, a mai spus medicul.

Cancerele ORL, prevenție

Având în vedere care sunt factorii de risc ce pot duce la apariția cancerelor ORL, factori modificabil de altfel, prevenția înseamnă renunțarea la fumat și la excesul de alcool, precum și o atenție deosebită igienei orale, prin spălarea corectă a dinților, utilizarea aței dentare și cel puțin două vizite anuale în cabinetul stomatologic.

Legat de infectarea cu HPV, medicul susține că prevenția, prin vaccinare, este eficientă.

”Prevenția este prevenție, cu cât este mai devreme, cu atât mai bine, deoarece riscul de apariție a unei tumori produse de HPV este proporțional cu riscul de infecție, cu durata infecției, cu cronicizarea infecției.

Cu cât putem implementa prevenția pe o scară mai largă, cu atât este mai bine.

Dacă ai avut deja infecție, timp de 10-20-30 de ani, este posibil ca vaccinul să ajute, dar în acest caz beneficiile sunt mai mici comparativ cu situația în care vaccinarea s-a realizat încă din adolescență”, a mai spus medicul.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă lucrezi mai mult de 8 ore pe zi. Afecțiunea pe care o faci dacă stai peste program. Dumitru: În ziua de astăzi depășim 10-12 ore

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel