Detoxifierea în post, beneficii pentru sănătate. Care sunt elementele necesare pentru a realiza o detoxifiere bună. Pleșea: Omul se simte rău pentru că nu elimină corect

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
detoxifierea in post. FOTO: Freepik @pvproductions
detoxifierea in post. FOTO: Freepik @pvproductions

Detoxifierea realizată în post are beneficii asupra stării de bine și a sănătății. Ce nu trebuie să vă lipsească din meniu.

Organismul are nevoie de detoxifiere, iar acest lucru se întâmplă de cele mai multe ori cu propriile resurse ale corpului, prin piele, colon, plămâni, ficat, rinichi, sistemul limfatic.

Parte din toxinele pe care le avem în corp sunt din mediu înconjurător, dar unele vin și din alimentație.

Potrivit dr. Ruxandra Pleșea, medic specialist diabet, boli de nutriție și metabolism, jumătate din corpul nostru face detoxifiere.

”Dar ce te faci când aportul de toxine este atât de mare încât foarte mare, încât rămân prin anumite cotloane acele forever chemicals, și nu poți scăpa bine de ele pentru că nici genetic nu ești înzestrat cu acele mecanisme optime de detoxifiere.

Acest lucru se poate afla, la un test genetic care se face o dată în viață, poți să știi dacă ești un bun detoxifiator sau prost. Pentru că de la naștere avem parte de toxine.

De exemplu, în cordonul ombilical al nou-născutului s-au descoperit 230 de substanțe cu potențial carcinogen. Dacă bebelușul respectiv va face sau nu cancer în timpul vieții ține de foarte multe aspecte, dar și de stilul său de viață.

Dacă vine cu gene proaste, detoxifiază prost, se mai apucă și de băut și de fumat, toxine multe, posibilități scăzute, factor de risc mare pentru diferite boli inflamatorii și atunci, de două ori pe an, este o idee bună să ajuți aceste sisteme de detoxifiere”, a declarat dr. Ruxandra Pleșea la Neatza cu Răzvan și Dani de la Anena 1.

Vezi și: Defectul septal atrial: cauze, simptome și tratament. Nechifor: Malformația congenitală cel mai des întâlnită la adult

Metode de detoxifiere

Potrivit medicului sunt multe metode de detoxifiere, de la celebrul post intermitent (intermittent fasting), detoxifierea pe bază de sucuri, mersul în anumite centre de detoxifiere sau chiar postul bisericesc.

 ”Sunt reale și din cele mai vechi timpuri rezultatele bune ale acestor metode. Nu au studii, deci nu putem să vorbim aici, pe niște studii și date, însă, toate poveștile din antichitate până acum despre valoarea postului pentru sănătatea noastră ne-au convins că lucrurile merg și că foarte mulți se simt bine făcând acest lucru”, a spus medicul referitor la ținerea postului creștin-ortodox, și în care ne aflăm în acest moment.

Mai mult decât atât, medicul susține că atât postul negru, cât și cel cu alimente pot fi corecte.

”De exemplu, dacă nu vrei să ții post, te poți detoxifia pentru că în ficat, acolo unde începe procesul de detoxifiere sunt anumite faze.

Faza 1, care depinde de vitamine, A, D, E, ce se găsesc în uleiul de măsline sau în ou ori ficat, care este un elixir al detoxifierii.

Apoi, în faza a doua, după ce toxinele sunt puțin transformate ai nevoie de amionacizi, deci de structuri proteice care să te ajute la detoxifiere. Aminoacizii bogați în sulf, precum cei din somon, fac detoxifierea.

Și dacă vrei să scapi de toxine pe căile colon, rinichi și piele, acestea trebuie să fie bine puse la punct.

Deci trebuie să ai fibre, să ai un colon funcțional, să nu fi constipat, căci dacă sunt mobilizate toxinele, inclusiv din țesuturi, și ai pus ficatul la muncă și te trezești cu ele că nu au pe unde să iasă este mai rău. Astfel, în aceste cure de detoxifiere omul se simte rău pentru că nu elimină corect”, a mai spus medicul.

Un alt produs benefic pentru detoxifiere este ghimbirul, un aliment bogat în vitamina C, ”iar faza 1 a detoxifierii din ficat depinde de vitamina C, iar noi putem să începem ziua cu o băutură de detoxifiere.

Radem ghimbir, punem apă clocotită, punem lămâie și facem un ceai. Acesta ne setează digestia, că trebuie să meargă bine, să eliminăm corect și apoi ne apucăm de mâncat

Dacă nu ținem post, facem la prânz somon cu broccoli și o salată de rucola, care este o plantă bună pentru drenajul hepatic”, a mai spus medicul.

De asemenea, nutriționistul a subliniat că detoxifierea doar pe bază de sucuri nu este bună, deoarece în sucuri aportul de fibre este redus, iar acest lucru poate să vină cu complicații pe partea de digestie.

Beneficiile detoxifierii

Detoxifierea are beneficii pentru sănătatea fizică, dar și pentru cea mintală, un lucru la fel de important în contextul în care tulburările psihoemoționale, precum depresia sau anxietatea, ”câștigă” tot mai mult teren în rândul oamenilor, de toate vârstele.

Cele mai importante beneficii ale detoxifierii includ:

- îmbunătățirea energiei

- sănătatea pielii și prevenția îmbătrânirii premature a acesteia

- ajută la scăderea în greutate, cu impact asupra prevenției bolilor cronice, diabet, boli de inimă sau cancer

- întărește sistemul imunitar

- eliberează stresul

- claritate în gândire și vigilență mintală

- păr cu aspect mai sănătos

- îmbunătățirea respirației

- îmbunătățirea stării de bine, arată My Vita Wellness.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă lucrezi mai mult de 8 ore pe zi. Afecțiunea pe care o faci dacă stai peste program. Dumitru: În ziua de astăzi depășim 10-12 ore

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel