Defectul septal atrial: cauze, simptome și tratament. Nechifor: Malformația congenitală cel mai des întâlnită la adult

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
defectul septal atrial. FOTO: Freepik
defectul septal atrial. FOTO: Freepik

Defectul septal atrial este malformația congenitală frecventă în rândul adulților. În cazul defectelor mici, descoperirea este întâmplătoare. La ce trebuie să fie atente viitoarele mame.

Defectul septal atrial (DSA) este o gaură în inimă între camerele superioare (atrii). Gaura mărește cantitatea de sânge care trece prin plămâni.

Potrivit dr. Elena Nechifor, medic specialist chirurgie cardiacă, aceasta este ”malformația congenitală cel mai des întâlnită la adult și cea mai bine tolerată, cu o simptomatologie ce se instalează destul de târziu în evoluția bolii”.

Defectele septale atriale mici ar putea fi descoperite întâmplător și nu reprezintă niciodată un pericol de îngrijorare, altele se închid în timpul copilăriei sau în copilăria timpurie.

Vezi și: Marea greșeală a părinților care transformă copilul într-un depresiv. Leca: Te vei umple de tristețe. Nu o să găsești niciodată!

Defectul septal atrial, cauze și factori de risc

 Cauza defectului septal atrial este neclară. DSA este o problemă de structură, care apare în timpul dezvoltării intrauterine a fătului.

Astfel, genetica, anumite afecțiuni medicale (diabet, lupus, rubeola în primele luni de sarcină), utilizarea anumitor medicamente și factorii de mediu sau de stil de viață, precum fumatul, abuzul de alcool, consumul de substanțe ilegale, pot juca un rol, notează MayoClinic.

Defectul septal atrial, tipuri și simptome

”Morfopatologic distingem mai multe tipuri de defecte septale interatriale, unele dintre acestea incluzând drenaje venoase aberante sau sau defecte la nivelul valvei mitrale.

Consecințele hemodinamice ale prezenței unui defect septal interatrial sunt date de mărimea defectului, de complianța ventriculelor, precum și de rezistențele circulației sistemice și pulmonare”, a declarat dr. Elena Nechifor, la Digi 24.

Astfel, precizează chirurgul, ”cu cât defectul septal este mai mare, cu atât un debit mai mare de sânge trece din atriul stâng în atriul drept, supraîncărcând cavitățile drepte și implicit circulația pulmonară, în timp, această condiție ducând la apariția hipertensiunii pulmonare și la dilatarea cordului drept”.

În ceea ce privește simptomatologia DSA, medicul afirmă că în cazul defectelor mici, restrictive, acestea sunt asimptomatice.

”Cele mari, dau oboseală, dispnee, palpitații pentru că o dată cu dilatarea atriului drept se instalează și fibrilația atrială, infecții respiratorii recurente, iar la copii și adolescenți observăm o deficiență în creștere și dezvoltare”, mai spune specialistul.

Defectul septal atrial, diagnostic

Unele defecte septale atriale sunt diagnosticate în timpul sarcinii sau imediat după naștere.

Cu toate acestea, este posibil ca defectele septale atriale mai mici să nu fie diagnosticate decât mai târziu în viață.

Potrivit medicului, ”instrumentul de diagnostic folosit pentru depistarea defectului septal interatrial este ecografia cardiacă, transtoracică sau transesofagiană,  care decelează discontinuitatea peretului interatrial, precum și alte malformații pe care această boală le asociază, cum este drenajul venos aberant sau cleftul, despicăturala nivelul valvei mitrale”.

Vezi și: Cum știi dacă ai anevrism cerebral. Semnul dat de durerea de CAP sau cefalee. La ce vârstă trebuie să-ți faci primul TEST: Hemoragie! Pacientul moare înainte să ajungă la spital

Defectul septal atrial, tratament

Tratamentul defectului septal atrial se poate realiza medicamentos sau intervențional chirurgical, în funcție de gradul defectului.

Astfel, medicația nu va repara defectul septal atrial, dar ajută la reducerea simptomelor, ”în cazul în care apar emboliile paradoxale, adică emboli din atriul drept, atunci când se schimbă șuntul spontan, dreapta - stânga, embolii ajung în atriul stâng și implicit în circulația sistemică producând accidente ischemice, cerebrale, viscerale, la nivelul membrelor inferioare”, mai spune medicul.

În cazul defectelor septale atriale mari, cu șunturi mari, cele care nu sunt complicate cu hipertensiune pulmonară severă, au indicație pură chirurgicală, pentru a fi închise.

”Această tehnică presupune folosirea peticelor de pericard, recoltate la pacient, sau petice de pericard bovin, sau închidere prin tranșă.

Operațiile se fac prin chirurgie clasică, cu sternotomie mediană, însă în ultima vreme această patologie se abordează minim invaziv, cu toracotomii drepte sub circulație extracorponeală.

De asemenea, această patologie, atunci când este mai mare de 20 mm și morfologia este fezabilă poate fi adresată procedurilor intervenționale ce folosesc dispozitive tip umbreluță, cu o rată de succes foarte mare”, a mai spus chirurgul cardiolog.

Defectul septal atrial, prevenție

Deoarece cauza DSA este una neclară, este posibil ca prevenirea acestei afecțiuni să nu fie posibilă. Având în vedere că se poate dezvolta în timpul vieții intrauterine, este recomandat să se acorde o atenție deosebită acestui aspect, chiar și înainte ca femeia să rămână însărcinată.

Astfel, viitoarea mamă va trebui monitorizată în privința anumitor condiții de sănătate, precum diabetul sau lupusul..

În cazul în care există un istoric familial de defecte cardiace congenitale sau alte afecțiuni genetice, trebuie luată în considerare posibilitatea de a determina riscurile specifice.

Totodată, este important de realizat un test de imunitate la rubeolă, care în cazul mamei este legată de anumite tipuri de defecte cardiace congenitale la făt, mai notează MayoClinic.

Vezi și: 5 probleme de sănătate care apar după vârsta de 50 de ani. Cum să le gestionezi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel