5 probleme de sănătate care apar după vârsta de 50 de ani. Cum să le gestionezi

Monika Baciu |
Data publicării:
5 probleme de sanatate care apar dupa varsta de 50 de ani - FOTO: Freepik@pressfoto
5 probleme de sanatate care apar dupa varsta de 50 de ani - FOTO: Freepik@pressfoto

Care sunt cele 5 probleme de sănătate care apar după vârsta de 50 de ani și cum trebuie să le faci față.

5 probleme de sănătate care apar după vârsta de 50 de ani și cum trebuie să le gestionezi. Afecțiunile sunt comune la mai multe vârste, dar se accentuează la mijlocul vieții.

Majoritatea oamenilor din întreaga lume trăiesc mai mult și se pot aștepta să trăiască până la 60 de ani și chiar mai mult, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. 

Până în 2030, una din șase persoane va avea 60 de ani sau mai mult, o pondere a populației care va crește la 1,4 miliarde de persoane. Până în 2050, acest segment al populației mondiale se va dubla, ajungând la 2,1 miliarde, potrivit OMS.

Odată cu creșterea numărului de persoane în vârstă vine și o creștere a problemelor de sănătate legate de îmbătrânire.

”Ceea ce observăm este că unele afecțiuni cronice de sănătate sunt frecvent diagnosticate începând cu vârsta de 50 de ani”, spune Dr. Renuka Tipirneni, medic internist și profesor asistent în cadrul Diviziei de Medicină Generală de la Universitatea din Michigan, potrivit Eat This Not That.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă bei bere în fiecare zi. Ce efecte nebănuite are și cum îți influențează sănătatea

Cum ne afectează bolile

Cine dezvoltă aceste afecțiuni variază, în funcție de genetică, stilul de viață, etnie și rasă și alți factori. Unele persoane în vârstă de 80 de ani au capacitățile fizice și mentale ale unor tineri de 30 de ani, iar altele dezvoltă probleme de sănătate mult mai devreme, spune OMS.

Iar unii vor avea mai mult de una dintre aceste afecțiuni, potrivit unui studiu realizat în 2017 în revista Frontiers in Public Health.

”62% dintre americanii de peste 65 de ani au mai mult de o afecțiune cronică, iar prevalența afecțiunilor cronice multiple este în creștere, din cauza îmbătrânirii populației și a creșterii ratelor de diabet”, se arată în studiu.

Iată cinci dintre cele mai frecvente probleme de sănătate care pot apărea atunci când ajungeți la 50 de ani.

Vezi și: Cum știi dacă ai anevrism cerebral. Semnul dat de durerea de CAP sau cefalee. La ce vârstă trebuie să-ți faci primul TEST: Hemoragie! Pacientul moare înainte să ajungă la spital

1. Tensiunea arterială ridicată

Persoanele care au 40 de ani sau mai mult ar trebui să își verifice tensiunea arterială cel puțin o dată pe an, recomandă Clinica Mayo. Dacă suferiți de hipertensiune, medicul dumneavoastră vă poate sfătui verificări și mai frecvente.

2. Colesterolul ridicat

”Bolile cardiovasculare rămân cea mai frecventă cauză de deces a adulților în vârstă, deși ratele de deces au scăzut în ultimii 20 de ani”, potrivit studiului publicat în Frontiers in Public Health.

Colesterolul ridicat poate duce la ateroscleroză și la blocaje ale vaselor de sânge dacă nu este tratat. Ateroscleroza provoacă inflamații și alte modificări vasculare care cresc riscul de evenimente cardiace, evenimente cerebrovasculare, boli vasculare periferice, tulburări cognitive și alte leziuni ale organelor, se arată în studiu.

Colesterolul ridicat poate fi gestionat prin modificări ale stilului de viață și prin medicamente. Pentru a diagnostica această problemă sunt necesare analize de sânge, deoarece aceasta se prezintă cu puține sau chiar cu niciun simptom.

Îmbătrânirea normală include remodelare vasculară și rigiditate vasculară, adaugă studiul.

Vezi și: Diagnosticul grav de care mulți pacienți află la ORL sau la un simplu RMN. Mihalea: Descoperă întâmplător. 50% dintre ei mor

3. Artrita

Aproximativ 52% dintre persoanele în vârstă de 85 de ani suferă de această boală, iar aceasta apare mai frecvent la femei decât la bărbați, se arată în studiu.

Tipirneni o numește ”artrita de tip uzură”.

”Poate fi foarte agravantă chiar și la vârste mai tinere de 50 de ani, dar mai ales peste 50 de ani, vedem că durerea asociată cu aceasta apare din ce în ce mai mult”, adaugă ea.

Obezitatea este un factor de risc pentru osteoartrită. Rata de artrită severă a șoldului și a genunchiului crește pe măsură ce pacienții îmbătrânesc.

Vezi și: Ed Sheeran, la capătul puterilor: Simțeam că mă înec. Eram într-o spirală de frică

4. Diabetul

”Ratele de diabet au crescut pe măsură ce populația îmbătrânește și devine mai supraponderală. Prevalența diabetului în rândul adulților americani în vârstă ar putea crește cu peste 400% până în 2050”, potrivit studiului publicat în Frontiers in Public Health.

Diabetul este legat de complicații care includ boala arterială periferică și neuropatia periferică, contribuind la ulcerele piciorului diabetic și la amputații.

În stadiile sale incipiente, diabetul poate fi gestionat prin modificări ale stilului de viață. ”Uneori trebuie să adăugăm și unele medicamente” pentru a ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge, spune Kate Lorig, profesor emerit la Școala de Medicină a Universității Stanford și partener la Self-Management Resource Center.

Vezi și: Diabetul de tip 2, factor agravant. Șansele de a muri de cancer cresc de două ori

5. Osteoporoza

Îmbătrânirea duce la pierderea densității osoase atât la bărbați, cât și la femei, deși acestea din urmă sunt mai predispuse să o experimenteze după 50 de ani. Acest lucru este atribuit menopauzei.

”Când încetezi să mai produci estrogen, densitatea osoasă scade de obicei”, spune Dr. Lucy McBride, un medic internist din Washington.

Femeile sunt diagnosticate cu menopauză în medie la vârsta de 51 de ani, spune Clinica Mayo. Aproximativ 20% dintre femeile de peste 50 de ani au osteoporoză, potrivit CDC.

Osteoporoza este asociată cu o rată crescută a fracturilor osoase, potrivit studiului din Frontiers in Public Health.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel