Diabetul de tip 2, factor agravant. Șansele de a muri de cancer cresc de două ori

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
diabetul de tip 2 - FOTO: Freepik@wavebreakmedia
diabetul de tip 2 - FOTO: Freepik@wavebreakmedia

Diabetul de tip 2 reprezintă un factor de risc major pentru a muri de cancer.

Diabetul de tip 2 este un factor favorizant pentru a dezvolta cancer. Pacienții cu diabet de tip 2 au un risc dublu de a muri din cauza cancerului, spun cercetătorii. Femeile tinere cu această afecțiune prezintă, de asemenea, un risc mai mare dacă dezvoltă cancer de sân.

Descoperirile sugerează că cancerul ar putea fi o cauză principală de deces la cei cu diabet zaharat. Faptul de a avea diabet de tip 2 face ca riscul de deces din cauza anumitor tipuri de cancer să fie de două ori mai mare, a constatat un studiu important.

Persoanele diagnosticate cu cancer de intestin, ficat, pancreas și endometru au un risc dublu de a muri dacă sunt diabetice, potrivit cercetătorilor britanici.

Vezi și: Ruptura de menisc: ce este și cum se manifestă. Oana Ioniță, operată de două ori la același genunchi: Știi cum e cu karma, eu cred foarte mult în asta

Femeile tinere, mai expuse

De asemenea, s-a constatat că femeile mai tinere cu diabet de tip 2 - adesea legat de obezitate - prezintă un risc mai mare de deces dacă dezvoltă cancer de sân.

Constatările sugerează că este posibil ca îmbolnăvirile de cancer să fi depășit atacul de cord și accidentul vascular cerebral ca principală cauză de deces la persoanele cu diabet de tip 2.

Nivelul de zahăr din sânge și rezistența la insulină sunt factori agravanți

Experții consideră că expunerea prelungită la efectele creșterii nivelului de zahăr din sânge și de insulină, rezistența la insulină și inflamația cronică pot cauza unele tipuri de cancer și pot face ca altele să fie mai mortale.

Aceștia au avertizat că numărul deceselor ar putea crește în spirală dacă nu se iau mai multe măsuri pentru a combate epidemia de obezitate și au îndemnat oficialii să ia în considerare programe suplimentare de depistare a cancerului pentru a-i viza pe cei mai expuși riscului.

Studiul a folosit baza de date a medicilor generaliști din Marea Britanie pentru a accesa informații despre peste 135.000 de britanici, cu vârsta de 35 de ani și peste, care au fost diagnosticați cu diabet de tip 2 între 1998 și 2018, notează Daily Mail. 

Vezi și: Activitatea fizică, benefică pentru anxietate, stres și depresie. A îmbunătățit simptomele de 1,5 ori mai bine decât psihoterapia

Care sunt cele mai frecvente tipuri de cancer care sunt agravate de diabetul de tip 2

În timp ce ratele globale ale mortalității prin cancer au scăzut la persoanele sub 75 de ani, cele legate de diabetul de tip 2 au contrazis tendința, crescând în ultimele două decenii.

Ratele de deces prin cancer pancreatic, hepatic și pulmonar au crescut la toate vârstele, în timp ce cancerul intestinal a înregistrat creșteri în majoritatea grupelor de vârstă, au constatat cercetătorii.

Între timp, ratele cancerului de sân au crescut la femeile mai tinere - clasificate ca fiind sub 55 de ani - iar ratele cancerului de prostată și de endometru au crescut la cele cu vârsta de 75 de ani și peste.

Dr. Suping Ling, care a condus cercetarea efectuată de Leicester Diabetes Research Centre și London School of Hygiene & Tropical Medicine, a declarat că rezultatele au arătat că diabetul de tip 2 influențează ratele de mortalitate prin cancer.

Vezi și: Marea greșeală a părinților care transformă copilul într-un depresiv. Leca: Te vei umple de tristețe. Nu o să găsești niciodată!

Ea a sugerat că modificarea programelor de screening existente sau efectuarea unor investigații mai amănunțite în cazul simptomelor suspecte sau nespecifice de cancer la diabeticii de tip 2 ar putea reduce numărul deceselor cauzate de cancer care pot fi evitate.

”Rezultatele subliniază povara tot mai mare a cancerului la persoanele cu diabet de tip 2, în special la persoanele în vârstă, și evidențiază necesitatea de a acorda prioritate prevenirii cancerului, cercetării, depistării precoce și gestionării la această populație.

Acesta este în special cazul cancerului colorectal, pancreatic, hepatic și endometrial, ale căror rate de mortalitate au fost substanțial mai mari la persoanele cu diabet de tip 2 decât la populația generală”, a precizat dr. Suping Ling.

Există tot mai multe dovezi că diabetul de tip 2 poate cauza cancerul pancreatic, hepatic și endometrial, dar până acum nu au existat prea multe cercetări pentru a stabili dacă acesta afectează supraviețuirea generală a cancerului.

În acest studiu, cercetătorii au analizat tendințele privind decesele cauzate de cancer și de alte cauze în funcție de vârstă, sex, etnie, statut socioeconomic, obezitate și fumat, apoi au comparat ratele la persoanele cu diabet de tip 2 cu cele din populația generală. Aceștia au constatat că a avea diabet de tip 2 a crescut cu 18% probabilitatea de deces din cauza oricărui tip de cancer, în comparație cu populația generală.

Atât persoanele cu obezitate morbidă, cât și fumătorii au fost mai expuse riscului de a muri de cancer, potrivit rezultatelor publicate în revista Diabetologia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel