Ruptura de menisc: ce este și cum se manifestă. Oana Ioniță, operată de două ori la același genunchi: Știi cum e cu karma, eu cred foarte mult în asta

Sonia Baciu |
Data publicării:
ruptura de menisc. FOTO: captura video @YouTube Prima TV
ruptura de menisc. FOTO: captura video @YouTube Prima TV

Coregrafa Oana Ioniță a fost de două ori operată la același genunchi. Ce este ruptura de menisc și cum se manifestă.

Coregrafa Oana Ioniță se află în perioada de recuperare după cea de-a doua accidentare și operație la același genunchi, în decurs de numai 6 luni. 

După ce în luna septembrie a anului trecut a trecut printr-o intervenție chirurgicală în urma unei rupturi de menisc, cunoscuta coregrafă a ajuns din nou pe mâna chirurgilor cu exact aceeași problemă medicală.

”Prima operație a fost din cauza unei  căderi conștiente pe care eu am avut-o pe genunchi și din cauza multor ani de dans și de eroziune, să spun așa.

Meniscul s-a franjurat pe alocuri și a devenit, din cauza lipsei de colagen, a vârstei, și a mai multor factori, ușor mai firav.

Evident că au fost mai multe leziuni în decursul anilor și acum s-au acutizat. 

Iar acele căderi pe care le-am făcut eu pe genunchi, pentru că în ultimul timp am predat foarte mult dans contemporan, de multe ori fără genunchiere, fără protecție, dorind să mă simt ca la 20 de ani, s-au agravat cumva microfisurile pe care le-am avut eu pe menisc”, a declarat coregrafa pentru Click.

După o perioadă de recuperare destul de dificilă, în care a fost nevoie să se deplaseze în cârjă, ghinionul a făcut ca aceasta să alunece pe zăpadă, iar în alunecare a ajuns pe același genunchi deja afectat.

”Am alunecat lângă mașină, pe zăpadă, abia începuse să ningă. Am alergat și am căzut foarte foarte rău pe piciorul operat pentru că el nu  avea același tonus ca celălalt, să se poată salva.

Și am căzut foarte rău pe piciorul operat și atunci meniscul meu s-a rupt până în capăt.

Dacă încercam să mai salvez ceva la el sau să recuperez cumva de la prima operație, acum s-a rupt până în capăt și verdictul medicilor a fost clar, din nou artroscopie, de data asta cu sutură.

La operație am avut parte de 3 suturi și de 3 ancore, așa se numesc, care au fost prinse de menisc, ca el  să reziste”, a mai spus Oana Ioniță.

”Știi cum e cu karma, eu cred foarte mult  în asta”

În acest moment se află în recuperare, despre care spune că decurge mult mai bine decât cea de după prima intervenție chirurgicală.

Aceasta este motivată și de dorința de a reveni în sala de dans, dar ia în calcul să rezolve și aspectul mental, subliniind că în cei 41 de ani nu a avut parte de accidente, nici de intervenții chirurgicale, fie ele de natură musculară sau articulară.

”Îmi doresc foarte mult să revin mai repede în sala de  dans, fără să mai fac de data asta o altă prostie. Dar acum știi cum e cu karma, eu cred foarte mult  în asta.

Dacă e să fie, este să fie și se poate întâmpla și mai rău dar încerc să îmi egalizez energiile karmice, energiile spirituale și să privesc cu  dreptul, pentru că dreptul mi-a fost afectat și cred că din cauza faptului că nu mai pot înainta, dintr-o anumită perspectivă și punct de vedere am rămas cumva în spate, m-am blocat  energetic și asta este o altă explicație în afară de prostia pe care am făcut-o. (...)

Acuma, în 6 luni am avut parte de două, legate, una după alta, ceea ce, fără să vrei, te duce cu gândul la diverse lucruri și da, poate dacă sunt superstițioasă, pot fi multe explicații în direcția asta, dar mă refer la partea energetică și la partea sufletească și de ce aș putea eu să rezolv cu bine pentru a merge mai departe înainte. 

Prima este să o rezolv la nivel fizic și a doua, la nivel mental. Și ușor, ușor, cu exerciții, cu meditații, cu liniște, cu iubire, lucrurile cred că se rezolvă ușor-ușor”, a mai spus coregrafa.

Vezi și: Marea greșeală a părinților care transformă copilul într-un depresiv. Leca: Te vei umple de tristețe. Nu o să găsești niciodată!

Ruptura de menisc, cauze și factori de risc

Ruptura de menisc este una dintre cele mai frecvente leziuni ale genunchiului și poate afecta pe orice, de la persoane care practică sporturi, la persoane în vârstă. 

Astfel, ruptura de menisc poate apărea ca urmare au unei activități care determină mișcarea sau rotirea forțată a genunchiului și de cele mai multe ori poate să apară și la o mișcare bruscă a genunchiului.

Printre sporturile care predispun la ruptura de menisc se numără: fotbalul, baschetul, rugby și tenisul, dar sunt situații în care ruptura de menisc se întâlnește și în cazul halterofililor.

Printre factorii de risc care pot duce la ruptura de menisc sunt incluse:

- lucratul în genunchi sau în poziția ghemuit, genuflexiunile

- urcatul scărilor

- sexul, bărbații sunt mai afectați decât femeile

- vârsta, persoanele de peste 40 de ani au un risc mai mare

- unele activități, precum ridicarea greutăților mari

- osteoartrita

- obezitatea.

Ruptura de menisc, simptome și diagnostic

Atunci când apare o ruptură de menisc, puteți auzi un sunet de pocnitură în jurul articulației genunchiului.

Ulterior, puteți experimenta:

- durere, în special atunci când zona este atinsă

- umflătură

- dificultăți în mișcarea genunchiului sau incapacitatea de a-l mișca într-o gamă completă de mișcări

- senzația că genunchiul se blochează sau se prinde

- senzația că genunchiul dumneavoastră cedează sau că nu vă poate susține.

De asemenea, este posibil să aveți o senzație de alunecare sau pocnitură, ceea ce indică, de obicei, faptul că o bucată de cartilaj s-a desprins și blochează articulația genunchiului, notează Healthline.

În ceea ce privește diagnosticul rupturii de menisc, acesta se pune în urma unui examen fizic realizat de către medicul ortoped.

Totodată, pentru confirmarea diagnosticului, va fi nevoie de o serie de investigații imagistice, radiografie, RMN, ultrasunete sau artroscopie.

Ruptura de menisc, tratament și recuperare

Într-o primă fază, tratarea rupturii de menisc se recurge la o metodă tradițională, metoda RICE, care include odihnă (Rest), gheață (Ice), compresie (Compress) și înălțare (Elevate):

Odihniți-vă genunchiul. Folosiți cârje pentru a evita orice sprijinire a greutății pe articulație. Evitați orice activitate care vă agravează durerea de genunchi.

Puneți gheață pe genunchi la fiecare trei-patru ore, timp de 30 de minute.

Comprimați sau înfășurați genunchiul într-un bandaj elastic pentru a reduce inflamația.

Ridicați genunchiul pentru a reduce umflarea, mai arată sursa menționată.

De asemenea se pot administra medicamente pentru reducerea durerii.

În cazul în care genunchiul nu răspunde la metoda RICE, medicul poate recomanda intervenția chirurgicală. Uneori acesta se poate realiza cu ajutorul artroscopiei, însă în situațiile mai complicate, pentru rezolvarea rupturii este nevoie de o intervenție de amploare.

Recuperarea după ruptura de menisc depinde de stadiul rupturii, de tipul de intervenție, dar și de starea generală de sănătate.

Astfel, pentru a grăbi recuperarea se recomandă realizarea de exerciții de kinetoterapie, exerciții care au menirea de a reda mobilitatea genunchiului.

Vezi și: Litiaza renală, cauze, simptome și tratament. Manu: Automedicația duce la distrugerea rinichiului. Netratată corect, ajunge la dializă și transplant renal

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel