Litiaza renală, cauze, simptome și tratament. Manu: Automedicația duce la distrugerea rinichiului. Netratată corect, ajunge la dializă și transplant renal

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
litiaza renala. FOTO: Freepik @eddows-animator
litiaza renala. FOTO: Freepik @eddows-animator

Litiaza renală se poate trata fără intervenții chirurgicale, însă pentru acest lucru trebuie evitată automedicația, care poate duce la complicații, inclusiv la dializă și transplant renal.

Litiaza renală este cea mai cunoscută afecțiune renală și este dată de prezența unor calculi (pietre) localizați în rinichi, uretere, vezică sau uretră. Această boală este cunoscută și ca pietre la rinichi, iar gravitatea sa crește odată cu dimensiunea calculilor. 

Litiaza renală, cauze și tipuri

Printre posibilele cauze ce duc la apariția litiazei renale se află consumul insuficient de apă, specialiștii recomandă 30-40 ml/ kg corp.

De asemenea, exercițiile fizice, prea multe sau prea puține, obezitatea, operațiile de slăbire sau consumul de alimente cu un conținut mare de zahăr și sare, duc și ele la apariția calculilor.

Consumul de prea multă fructoză a fost corelat cu o creștere a riscului de a dezvolta pietre la rinichi.

Totodată, infecțiile și istoricul familial ar putea să fie importante pentru unele persoane, arată Kidney.

În ceea ce privește tipul de calculi renali, aceștia au fost clasificați în patru mari categorii:

- oxalatul de calciu. Cel mai frecvent tip de piatră renală, creată din combinația dintre calciu și oxalatul din urină. Este cauzat de aportul inadecvat de calciu și de lichide.

- de acid uric. Apare mai frecvent la persoane predispuse, care sintetizează în organism cantităţi mari de acid uric sau/şi elimină cantităţi reduse, ori la cei care consumă în exces alimente bogate în acid uric, în primul rând carne.

- struvit. Aceste pietre sunt mai puțin frecvente și sunt cauzate de infecțiile din tractul urinar superior.

- cistină. Aceste pietre sunt rare și tind să se întâlnească în familie, mai arată sursa menționată.

Vezi și: Mitul celor 2 litri de apă pe zi, demontat. Care este cantitatea ideală ce trebuie consumată

Litiaza renală, simptome și diagnostic

Calculii renali se pot elimina spontan, în cazul în care sunt suficienți de mici, atunci fiind asimptomatici. Însă în cazul în care sunt mai mari, simptomele pe care le poate prezenta pacientul cu litiază includ:

- durere severă pe ambele părți ale spatelui

- durere mai vagă sau durere de stomac care nu dispare

- sânge în urină

- greață sau vărsături

- febră și frisoane

- urină care miroase urât sau are un aspect tulbure.

Diagnosticarea litiazei renale se face în urma unei examinări fizice, precum și pe baza istoricului medical și a testelor, de sânge și urină, dar și imagistice, care ajută la stabilirea corectă a tipului și mărimii pietrelor la rinichi.

În funcție de aceste informații se va putea trece la tratamentul adecvat și corect.

Vezi și: Mâncatul compulsiv, semnul ascuns al depresiei. Leca: Deschizi frigiderul de 5-6 ori, ești jumătate băgat în frigider, tot frigiderul este deja în tine. Ce ascunzi prietene? Depresia!

Riscurile automedicației

Diagnosticarea corectă și la timp este importantă pentru prevenirea complicațiilor pe care le poate provoca litiaza renală, un motiv în plus ca medicii să atragă atenția cu privire la automedicație sau chiar a tratamentelor greșite.

”Automedicația și tratamentele greșite merg mână în mână. Până nu de mult, teama de a merge la medic și lipsa de informații erau principalele cauze care duceau la aceste tratamente greșite.

Acum suntem supuși unui bombardament informațional, cu multiple informații pe toate canalele media, internet, despre medicamente miraculoase, tratamente miraculoase și cu toate acestea pacienții apelează la ele, nu vin la doctor din varii motive.

Este însă bine de știut că trebuie să mergem la medic, să ne consulte, să ne stabilească diagnosticul”, a declarat dr. Rucsandra Manu, medic primar urologie, la Digi24.

Litiaza renală, tratament

Medicul a punctat un aspect foarte important în privința acestei temeri de a ajunge la specialist, acela de a nu fi supus unei operații.

”Noi, chirurgii, nu operăm orice litiază. Dacă există șansa unui tratament medicamentos care să elimine calculul, vom apela la el, fără dar și poate, dar această indicație de tratament trebuie să fie pusă în urma unui consult amănunțit, a unor investigații, ecografie, de aparat urinar, analize de sânge și de urină care să ne precizeze tipul litiazei.

Nu putem trata toți pacienții la fel. Un medicament care este foarte bun pentru un pacient poate să îi producă altuia efecte dezastruoase”, a mai spus urologul.

Totodată a precizat că apreciază consumul de ceaiuri din plante medicinale, dar că acestea uneori pt face mai mult rău decât bine.

”Consumul de lichide trebuie adaptat în funcție de tipul litiazei. Sunt pacienți care atunci când află că au litiază încep să consume ceaiuri. Nu suntem împotriva ceaiurilor. Plantele medicinale sunt foarte bune, foarte indicate, numai că mobilizarea unui calcul și blocarea rinichiului poate duce la distrugerea acestuia”, a mai spus medicul.

Potrivit dr. Rucsandra Manu, automedicația duce la o întârziere în diagnostic, respectiv la o întârziere într-un tratament corect.

”Ceea ce duce, în timp, la distrugerea rinichiului, și a transformarea lui într-o pungă cu puroi, care nu mai poate fi tratat prin metode simple, fără bisturiu, pentru că trebuie să știe pacienții și să elimine teama de a merge la doctor, pentru că ei se tem că dacă merg la doctor li se spune că trebuie operați.

Nu, în ziua de astăzi nu trebuie să te operezi dacă ai un calcul. Există tratamente minim invazive, litotriția extracorporală, ureteroscopia, care pot rezolva foarte simplu un calcul dacă el este diagnosticat în timp util.

Dacă nu, așa cum am spus, aceste tratamente duc la distrugerea rinichiului, la compromiterea lui, la insuficiență renală gravă și uneori, în cazul pacienților litiazici netratați la timp, se poate ajunge la dializă și transplant renal”, a mai spus medicul.

Litiaza renală, profilaxia recidivelor

În ceea ce privește profilaxia recidivelor, medicul afirmă că aceasta se face în urma unui consult și în urma analizei calculului.

”Este foarte important să știm ce tip de litiază avem pentru a o trata corect. Litiaza de acid uric necesită alcalinizare urinară, litiaza de infecție necesită acidifiere urinară.

De asemenea, regimul igieno-dietetic este particularizat în funcție de tipul litiazei, iar consumul de lichide este foarte important.

După rezolvarea litiazei, indicația de a consuma lichide multe este foarte corectă, ceaiurile sunt foarte importante, la fel, curele de ape minerale sunt importante, dar și controalele periodice la medic”, a mai spus urologul.

Vezi și: Care sunt greșelile care ne îngrașă în post. Laura Ene: Este cel mai rău tip de grăsime

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel