În contextul valului de căldură extremă care afectează România, medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă cu privire la riscurile majore pentru sănătate și oferă sfaturi esențiale pentru prevenirea incidentelor cauzate de caniculă.
Prin intermediul unui mesaj clar și accesibil, acesta explică cum gesturi simple, precum udatul și ventilatul, pot face diferența între viață și moarte.
Dr. Tudor Ciuhodaru transmite cele mai importante măsuri de urgență și prevenție pentru a vă proteja de căldură.
"O simplă bucată de carton și niște apă pot salva o viață (udat + ventilat).
Rețineți cele 5 măsuri ce vă pot salva viața pe caniculă!
Atunci când apar simptomele legate de expunerea la căldură (crampele de căldură, insolația, epuizarea termică), trebuie:
- Repaus într-un spațiu umbrit și răcoros.
- Consum de lichide: apă, sucuri de fructe, ceaiuri, iaurt.
- Scăderea temperaturii corpului (prin udat + ventilat).
- Activitatea fizică se reia după câteva ore.
- Dacă starea clinică nu se ameliorează, sunați la 112.
Prevenție. 3 reguli de aur: apă, umbră și răcoare
- Hidratare corespunzătoare: un pahar de apă la 15–20 de minute înainte de a apărea senzația de sete.
- Aerisiți la primele ore ale dimineții, utilizând curenți de aer; evitați utilizarea electrocasnicelor ce generează căldură și împiedicați acțiunea razelor solare prin jaluzele sau materiale textile ude.
- Pentru a nu ajunge în astfel de situații, nu țineți geamurile deschise când este foarte cald și nu gătiți la orele amiezii.
- Dacă nu aveți aer condiționat, petreceți câteva ore zilnic în spațiile publice răcoroase", a scris medicul Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.