Vitamina B6 este esențială pentru buna funcționare a organismului, dar administrarea în doze prea mari poate duce la efecte secundare grave, avertizează autoritățile din Australia. Potrivit unui raport recent difuzat de ABC și citat de Reuters, Agenția pentru Produse Terapeutice (Therapeutic Goods Administration - TGA) a recunoscut că ar putea fi subestimat amploarea efectelor adverse asociate suplimentelor cu vitamina B6, potrivit Reuters.
Ce este vitamina B6 și de ce este importantă?
Vitamina B6, cunoscută și sub denumirea de piridoxină, are un rol esențial în metabolismul proteinelor, carbohidraților și grăsimilor. De asemenea, contribuie la producerea de neurotransmițători – substanțe chimice care ajută la funcționarea creierului și la reglarea dispoziției.
Această vitamină susține sistemul imunitar prin stimularea producției de anticorpi și ajută la formarea hemoglobinei – proteina care transportă oxigenul în sânge. Unele femei iau suplimente cu B6 în timpul sarcinii pentru a reduce grețurile, iar altele pentru a diminua simptomele sindromului premenstrual.
Totuși, majoritatea adulților obțin suficientă vitamina B6 din alimentație precum carne, cereale integrale, fructe și legume și nu au nevoie de suplimente. Doza zilnică recomandată pentru adulți este de doar 1,3 - 1,7 mg.
De ce devin suplimentele un risc?
În prezent, suplimentele cu vitamina B6 pot fi cumpărate fără rețetă în doze de 5 - 200 mg, însă TGA propune ca versiunile cu dozaj mare să fie disponibile doar în farmacii și doar cu consultarea unui farmacist. Dozele de peste 200 mg pe zi necesită deja prescripție medicală.
Motivul? Tot mai multe dovezi indică faptul că administrarea pe termen lung a unor doze mai mari de 50 mg pe zi poate duce la neuropatie periferică - o afectare a nervilor care se manifestă prin durere, amorțeală sau slăbiciune, mai ales la nivelul mâinilor și picioarelor. În unele cazuri, simptomele dispar după întreruperea suplimentului, dar recuperarea completă poate dura între 3 luni și 2 ani.
Un patolog care analizează probe de sânge din toată Australia a declarat că, doar în luna mai, 4,5% dintre probe indicau semne „foarte probabile” de afectare nervoasă legată de vitamina B6.
Ce spun studiile?
Un studiu din anii '90, care a urmărit 70 de pacienți timp de cinci ani la doze de 100 - 150 mg/zi, nu a raportat cazuri de neuropatie. Însă cercetări mai recente contrazic acest lucru.
Un raport din 2023 a descris cazul unui bărbat care lua mai multe suplimente, ajungând la o doză cumulată de 95 mg/zi de B6 și care a dezvoltat neuropatie. Alte șapte cazuri au fost legate de consumul de băuturi energizante ce conțin vitamina B6.
În baza de date a TGA privind reacțiile adverse, au fost înregistrate 174 de cazuri de neuropatie asociate cu utilizarea vitaminei B6 din 2023 până în prezent.
Ce trebuie să știi dacă iei vitamina B6?
Dacă iei doze de 50 mg/zi sau mai mult timp de peste 6 luni, este important să fii monitorizat de un specialist. Discută cu medicul sau farmacistul despre necesitatea continuării suplimentării.
Simptome de urmărit:
- amorțeală sau durere la nivelul mâinilor și picioarelor
- probleme de echilibru și coordonare (din cauza slăbiciunii musculare)
- arsuri la stomac și greață
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.