Neurologie

Prin imagistică și un joc inventat, cercetătorii au observat care zone ale creierului se activează când suntem furioși și ne răzbunăm.

Scris de: Florina Pop       21 iul, 13:29

Epilepsia ar putea fi controlată cu ajutorul unui implant pentru creier. Cercetătorii spun că implantul ar putea fi utilizat și pentru controlul mișcărilor corpului, la persoanele cu paralzie.

Scris de: Angela Sabău       21 iul, 12:17

Căldura, în mod special canicula (căldura extremă), poate duce la un accident vascular cerebral (AVC). Mecanismul e relativ siplu și ține de modul în care organismul uman se străduie să se adapteze la căldurile extreme. O pățesc tinerii și sportivii cel mai des

Scris de: Dana Lascu       19 iul, 22:44

Boala Alzheimer ar putea fi încetinită semnificativ doar făcând, zilnic, activitate fizică simplă, precum mersul pe jos.

Scris de: Angela Sabău       19 iul, 08:19

Incidența bolii Alzheimer este mai mare la femei decât la bărbați, iar cercetătorii cred acum că știu de ce se întâmplă asta. Există, totuși, o explicație: 

Scris de: Dana Lascu       18 iul, 06:40

Noi dovezi că unele cazuri Parkinson ar putea fi de fapt o boală autoimună declanșată cu ani înainte în intestin. Oamenii de știință canadieni au injectat unor șoareci o bacterie intestinală care provoacă o infecție ușoară. Surpriza a fost că respectiva bacterie a determinat o...

Scris de: Dana Lascu       17 iul, 23:59

AVC (accidentul vascular cerebral) ar putea avea urmări mai puțin grave, dacă tratamentul ar începe cu doar 15 minute mai devreme. Datele unui studiu au fost publicate.

Scris de: Angela Sabău       17 iul, 16:57

Tulburarea de spectru autist a fost tema de cercetare a oamenilor de știință. Rezultatele studiului lor au stabilit o legătură cu concentrațiile metaboliților din cortexul prefrontal.

Scris de: Angela Sabău       17 iul, 14:22

Genetica susține că aneorexia nervoasă, afecțiunea cu cea mai mare rată de mortalitate dintre toate bolile psihiatrice, ar avea și rădăcini metabolice.

Scris de: Florina Pop       16 iul, 07:31

Epilepsia este o afecțiune cunoscută, dar care, uneori, poate fi mortală. Specialiștii au publicat o serie de situații și măsuri ce pot fi luate pentru prevenirea decesului cauzat de boală.

Scris de: Angela Sabău       15 iul, 16:04

Riscul de a avea demență ar putea fi scăzut printr-un stil de viață sănătos, arată un studiu britanic pe 200.000 de oameni.

Scris de: Florina Pop       15 iul, 14:18

Boala Alzheimer ar putea fi prevenită prin menținerea sănătății vaselor de sânge. Aceasta este una din ultimele descoperiri ale cercetătorilor.

Scris de: Angela Sabău       14 iul, 16:58

Autismul ar putea fi semnalat mult mai repede la copii, cu ajutorul unei aplicații care „citește” emoțiile de pe chipul copilului.

Scris de: Angela Sabău       14 iul, 12:55

Mâncărimea cronică a fost provocarea oamenilor de știință. Ei au depistat un receptor asociat cu senzația de mâncărime și încearcă să găsească soluții pentru oprirea senzației neplăcute.

Scris de: Angela Sabău       13 iul, 16:35

Creierul și capacitatea cognitivă se modifică pe măsură ce înaintăm în vârstă. Oamenii de știință au urmărit pe parcursul mai multor ani cum se petrec aceste schimbări.

Scris de: Angela Sabău       13 iul, 22:55

Anxietatea poate avea simptome amplificate în urma consumului de cafeină. Problema nu este de la o cafea consumată zilnic, ci de la alte băuturi despre care nici nu știm că ar conține cafeină.

Scris de: Angela Sabău       12 iul, 19:07

Accidentul vascular cerebral și boala coronariană sunt printre cele mai frecvente afecțiuni din România, afirmă prof. dr. Ovidiu Băjenaru. 

Scris de: Adisa Codruț       12 iul, 17:13

Boala Alzheimer este produsă prin acumularea unor depozite de celule nervoase deteriorate. Pe lângă asta, oamenii de știință au mai descoperit că neuroinflamația are un rol extrem de important în declanșarea bolii.

Scris de: Angela Sabău       11 iul, 23:25

Prof.dr. Dafin Mureșanu, președintele Federației Europene a Societăților de Neuroreabilitare (EFNR), a explicat că este necesară o reorganizare a activității de neurorecuperare în sistemul de sănătate din România și că ar trebui înființate compartimente de recuperare în...

Scris de: Dana Lascu       11 iul, 19:10

Specialistul israelian Natan Bornstein a declarat la manifestările dedicate neurologiei din Poiana Brașov că oamenii nu ar înțelege simptomele AVC.

Scris de: Adisa Codruț       11 iul, 10:54

Autismul ar putea fi semnalat cu mult timp înainte de simptomele obișnuite. Cercetătorii spun că 70% dintre copiii cu autism au un comportament alimentar atipic.

Scris de: Angela Sabău       09 iul, 23:02

Femeile care suferă de o hipertensiune intracraniană idiopatică au un risc dublu de a dezvolta  afecțiuni cardiace.

Scris de: Angela Sabău       09 iul, 18:45

La Alzheimer, cercetătorii au descoperit că anumite molecule implicate în boală s-ar răspândi mai ușor în creierul îmbătrânit.

Scris de: Florina Pop       09 iul, 16:41

Peste 200 de cercetători de top de pe patru continente se află zilele acestea la Poiana Braşov, la cea mai amplă manifestare știinţifică educaţională din domeniu.

Scris de: Adisa Codruț       09 iul, 15:53

Cercetătorii au făcut noi descoperiri despre cum anumite unde cerebrale ajută orientarea în spațiu și speră să ajute pacienții cu boli neurodegenerative.

Scris de: Florina Pop       07 iul, 09:11

Printr-o operație revoluționară de triplu transfer de nervi combinat cu transfer de tendon, 13 tineri cu vârsta medie de 27 de ani și cu paralizie completă – tetraplegie – rezultată din accidente de mașină sau sportive, au reușit să-și refacă mișcarea în mâini și...

Scris de: Dana Lascu       05 iul, 09:52

Când o persoană din familie este diagnosticată cu Alzheimer, cea mai de temut formă de demență, rudele ei apropiate – frații sau copiii cel puțin - se gândesc că vor face automat și ele boala. Este sau nu mai mare riscul? Iată ce spun experții

Scris de: Dana Lascu       04 iul, 19:46

Accidentul vascular cerebral este a doua cauză de mortalitate în România și a treia în lume. Victimele din țara noastră sunt din ce în ce mai tinere.

Scris de: Adisa Codruț       03 iul, 15:04

Cercetători de la Universitatea Pennsylvania sugerează că un nivel mic de "colesterol rău" ar duce la accident vascular cerebral hemoragic. Când e mare, la boli cardiace.

Scris de: Adisa Codruț       03 iul, 00:37

Președintele Societății de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională, dr Gheorghe Iana, a declarat că rata de trombectomii în România este de o sută de ori mai mică decât media de 10% a Uniunii Europene. Diferența este colosală, atrage atenția medicul.

Scris de: Dana Lascu       02 iul, 17:10

Click pentru a naviga in paginile din categoria NEUROLOGIEurmatoarea
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2019 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
sanatate.n-nxt.26