Neurologie

Demența afectează milioane de oameni anual, iar numărul este în creștere. Specialiștii spun că menținerea unei stări generale de sănătate scade riscul.

Scris de: Angela Sabău       23 aug, 23:23

Neurologii și cardiologii au observat demult că între migrene și riscul de boli cardiovasculare e o legătură. Cât de strânsă și dacă este vorba de o legătură cauză - efect încă nu s-a stabilit exact. Se știe însă că migrenele pot duce, anumite situații, la accident...

Scris de: Dana Lascu       23 aug, 09:09

Un studiu aduce noi dovezi despre o legătură nebănuită între infecțiile - în special cele din tractul urinar - și un accident vascular cerebral. Și alte infecții sunt asociate cu un risc ridicat de AVC. Iată care: 

Scris de: Dana Lascu       22 aug, 06:34

Consumul de alcool la adolescenți afectează creierul pe termen lung. Cercetătorii au descoperit că un medicament folisit în Alzheimer poate face acest proces reversibil, la maturitate.

Scris de: Angela Sabău       21 aug, 09:10

Deficitul vitaminei D în copilărie ar putea fi asociat cu probleme de sănătate mintală în adolescență, inclusiv schizofrenie sau depresie. Asta arată un studiu în domeniu.

Scris de: Angela Sabău       20 aug, 21:18

Alzheimer, cea mai frecventă formă de demență la vârstnici, este caracterizată de depunerea de plăci de proteine la nivelul creierului, iar eforturile de a găsi un remediu axat pe aceste structuri anormale. Dar o echipă de cercetători de la Universitatea din California, Riverside, a...

Scris de: Dana Lascu       19 aug, 12:42

Persoanele vârstnice care au suferit o intervenție chirurgicală au un risc mai mare de a face un accident vascular cerebral „silențios”, adică fără simptome vizibile, după o intervenție chirurgicală.

Scris de: Angela Sabău       16 aug, 12:48

Obezitatea afectează în mod negativ recuperarea neurologică după un accident vascular cerebral. Asta este ceea ce au descoperit cercetătorii suedezi.

Scris de: Angela Sabău       16 aug, 10:39

Între vitamina D și accidentul vascular cerebral (AVC) există o legătură, spun neurologii de la Erasmus University Medical Center din Rotterdam, care au publicat ieri un studiu în jurnalul de specialitate Stroke. Încă un motiv să nu luăm suplimente fără să consultăm medicul și...

Scris de: Dana Lascu       16 aug, 02:52

Îmbătrânirea creierului poate fi nu doar încetinită ci chiar invesată! O nouă cercetare, publicată ieri în jurnalul Nature, dezvăluie că creșterea rigidității creierului pe măsură ce înaintăm în vârstă determină disfuncția celulelor stem și arată noi...

Scris de: Dana Lascu       15 aug, 11:50

Tratamentele pentru atrofie musculară spinală și scleroză multiplă se fac, începâd din această lună, și la Sibiu. Astfel, pacienții cu aceste afecțiuni nu vor mai trebui să se deplaseze în alte centre din țară.

Scris de: Adisa Codruț       14 aug, 15:11

Boala Alzheimer ar putea fi detectată mult mai timpuriu, cu ajutorul unei aplicații pe telefonul mobil. Cercetătorii au monitorizat câteva abilități în utilizarea dispozitivului.

Scris de: Angela Sabău       13 aug, 11:05

Depresia este influențată de amintirile negative, spun cercetătorii. Ei au descoperit că amintirile negative sunt mai pregnante decât cele pozitive la depresivi.

Scris de: Angela Sabău       13 aug, 09:25

Varii motive îi fac pe oameni să amâne anumite lucruri. Se pare că și genele ar juca un anume rol, zic cercetătorii.

Scris de: Florina Pop       12 aug, 23:14

Boala Parkinson ar putea fi ameliorată considerabil în urma tratamentului cu hormonul feminin estrogen. Testele pe șoareci au conformat efectul.

Scris de: Angela Sabău       13 aug, 23:43

Ațipești des în timpul zilei? Nu e neapărat o problemă de somn, ci un posibil semn timpuriu de Alzheimer, arată cercetătorii de la Universitatea California din San Francisco, care au publicat un studiu în jurnalul Alzheimer & Dementia.

Scris de: Dana Lascu       12 aug, 18:09

Stresul cronic provocă moartea autofagă a celulelor stem neuronale. Practic, stresul face ca neuronii să se autodistrugă, ceea ce poate duce la boli precum schizofrenia sau Alzheimer.

Scris de: Angela Sabău       10 aug, 00:05

Boala Alzheimer ar putea avea o legătură cu depresia. Cercetătorii au constatat că aceasta ar putea fi primul semn al bolii.

Scris de: Angela Sabău       10 aug, 06:20

Unele antidepresive reduc riscul de accident vascular cerebral cu până la 12%, susține un studiu canadian făcut pe aproape un milion de oameni, timp de 6 ani.

Scris de: Florina Pop       09 aug, 08:59

Aglomerarea de fibrile amiloide specifice bolii Alzheimer a fost pentru prima dată disociată cu ajutorul unui laser cu electroni liberi. Cercetătorii japonezi cred că e un pas important pentru boala incurabilă.

Scris de: Angela Sabău       09 aug, 01:17

Colesterolul ridicat ar putea tripla riscul ca o persoană în vârstă să dezvolte demență, mai ales Alzheimer, avertizează un nou studiu. Cercetătorii spun că istoricul de colesterol ridicat reprezintă un „risc major” pentru dezvoltarea bolii, mai mare decât cel dat...

Scris de: Dana Lascu       08 aug, 00:00

Deficiența de vitamina D este larg răspândită la pacienții cu boală Parkinson. Rezultatele unui nou studiu sugerează că la pacienții cu simptome nonmotorii asociate Parkinson, administrarea de suplimente de vitamina D ar duce la ameliorarea stării.

Scris de: Dana Lascu       07 aug, 20:58

Cercetători au inventat un mic dispozitiv care poate depista boli ale creierului ca Alzheimer, Parkinson. Implantul cerebral este controlat de un smartphone.

Scris de: Florina Pop       07 aug, 08:58

Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a explicat, pe Facebook, motivul care a stat la baza internării sale de urgență. Acesta a cerut spitalului să nu furnizeze  date publice despre starea sa de sănătate.

Scris de: Adisa Codruț       05 aug, 14:07

Adulții până în 64 de ani au nevoie de 7-9 ore de somn. Cei peste 64 de ani - 8 ore, susțin specialiștii de la Fundația Națională pentru Somn (SUA).

Scris de: Adisa Codruț       05 aug, 09:57

Deși credeți că sunteți foarte sănătos, puteți fi în pericol să faceți atac de cord sau AVC, susține un studiu de peste 6.800 de persoane. Acesta sugerează teste medicale periodice.

Scris de: Florina Pop       05 aug, 08:55

Pentru sănătatea minții tale, e bine să rămâi activ social la vârsta a treia. Persoanele în vârstă de 50 - 60 de ani, care sunt active din punct de vedere social, au un risc mai redus de a face demență mai târziu în viață, arată un nou studiu realizat de...

Scris de: Dana Lascu       03 aug, 15:20

Un test de sânge care să detecteze modificările cerebrale ale bolii Alzheimer înainte de apariția primelor simptome e foarte aproape de realitate. Cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Washington spun că noul lor test are o acuratețe de 94%.

Scris de: Dana Lascu       02 aug, 22:43

Boala Alzheimer ar putea fi legată de unele disfuncții ale altor organe din corp. Una dintre ele este disfuncția ficatului, care ar putea contribui la apariția bolii. Cercetătorii încearcă acum să cerceteze boala în ansamblu, nu doar focusat pe creier.

Scris de: Angela Sabău       02 aug, 11:45

Anemia ușoară ar ridica riscul unei persoane să dezvolte în timp Alzheimer sau alte tipuri de demență, susține un studiu olandez.

Scris de: Florina Pop       02 aug, 08:47

Click pentru a naviga in paginile din categoria NEUROLOGIEurmatoarea
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2019 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
sanatate.n-nxt.27