Neurologie

Dopamina este substanța chimică a creierului care ne permite să avem o gamă largă de sentimente și care controlează mai multe comportamente. Lipsa ei duce, printre altele, la depresie, la o degenerare a abilităților motorii, inclusiv rigiditate musculară și tremor.

19 ian, 20:56

În cazul unor pacienți, la zile chiar și luni după producerea unui accident vascular cerebral starea se înrăutățește. Cercetătorii au găsit o explicație pentru acest fenomen

Scris de: Dana Lascu       19 ian, 13:00

Un nou studiu realizat la University of California – Riverside arată că uleiul de soia nu numai că duce la obezitate și diabet, dar ar putea determina și boli neurologice precum autismul, Alzheimer, Parkinson, anxietatea și depresia.

Scris de: Dana Lascu       18 ian, 07:12

Stresul, oboseala, prea multă cafea ori tutun sunt câteva dintre motivele care duc la tremuratul mâinilor.

Scris de: Adisa Codruț       17 ian, 22:47

Cercetătorii susțin că în lume trăiesc circa 10% de stângaci. Genele decid încă din pântec dacă băiatul sau fata vor fi dreptaci sau stângaci.

Scris de: Adisa Codruț       17 ian, 16:57

Un nou studiu realizat în China a dezvăluit regulile genetice ale bolii Alzheimer familiale, oferind o bază teoretică pentru intervenţia genetică şi terapia genetică aplicate în cazul acestei boli, conform autorilor.

Scris de: Adisa Codruț       16 ian, 15:36

Cercetătorii au reușit să vadă, în studii de laborator efectuate pe șoareci, modul în care  alcoolul „modelează” creierul, arhitectura funcțională. Ei au observat modificări precum cele ale bolii Alzheimer.

Scris de: Angela Sabău       16 ian, 10:26

Un neurolog crede că un compus din pâine ar putea fi vinovat de apariția de migrene și că, deși nu există dovezi solide medicale, ar trebui să încercăm o dietă de excludere pentru a vedea dacă e sau nu valabil în cazul nostru.

Scris de: Dana Lascu       15 ian, 22:40

Ministrul Sănătății Victor Costache a declarat, într-un interviu pentru DC NEWS și DC Medical, că formarea de noi specialiști în AVC s-ar putea realiza și după modelul de succes american.

Scris de: Florina Pop       14 ian, 18:37

O echipă de la Universitatea George Mason, Fairfax, VA, a descoperit o altă problemă de sănătate a țigaretelor electronice. De data aceasta, se referă la riscul de accident vascular cerebral.  

Scris de: Georgiana Ioniță       14 ian, 11:32

Creierul poate produce neuroni pe tot parcursul vieții, iar stimularea producerii acestora ar putea ajuta la estomparea problemelor cognitive specifice vârstei înaintate.

Scris de: Angela Sabău       11 ian, 19:02

Un studiu preliminar realizat de cercetătorii de la Universitatea Uppsala a arătat că la bărbații tineri, sănătoși, pierderea unei singure nopți de somn, duce la niveluri mai ridicate de tau - un biomarker pentru boala Alzheimer - în sângele lor, decât după noapte...

Scris de: Dana Lascu       10 ian, 22:49

Cercetătorii de la Universitatea din Kentucky’s College of Medicine au descoperit că o clasă de antibiotice numite aminoglicozide ar putea fi un tratament promițător pentru demența frontotemporală.

Scris de: Georgiana Ioniță       10 ian, 16:14

Un sfert dintre copiii sub opt ani cu tulburare a spectrului autist nu este diagnosticat. Aceasta este prima condiție și este esențială pentru îmbunătățirea calității vieții.

Scris de: Angela Sabău       10 ian, 07:32

Lipsa unei proteine cheie din creier necesară generării de noi celule ar putea fi explicația apariției unor afecțiuni precum autismul sau Alzheimer. 

Scris de: Angela Sabău       10 ian, 00:03

Migrena vestibulară, diagnosticată atunci când apare vertij în timpul unei dureri de cap sau cu puțin timp înainte sau după una, nu are încă tratament.

Scris de: Adisa Codruț       09 ian, 14:09

Oamenii care se trezesc o dată sau de mai multe ori în timpul nopții ar putea avea migrene două zile mai târziu.

Scris de: Adisa Codruț       09 ian, 08:53

Al doilea medicament pentru distrofie musculară Duchenne a fost aprobat in SUA. Boala era considerată netratabilă până acum doi ani. 85% dintre pacienți ar putea răspunde la tratament.

Scris de: Angela Sabău       09 ian, 00:35

Noi descoperiri arată că medicamentele antipsihotice au fost asociate cu un risc crescut de leziuni la nivelul capului într-un studiu asupra persoanelor cu boala Alzheimer.

Scris de: Dana Lascu       08 ian, 11:36

Un nou studiu a descoperit o plasmă sanguină legată de inflamație care ar putea fi un semnal de avertizare pentru anumite tipuri de demență.  

Scris de: Georgiana Ioniță       07 ian, 18:50

Inteligenţa artificială poate permite o analiză "aproape în timp real" a unei tumori cerebrale în timpul unei intervenţii chirurgicale, ajutând chirurgii să opereze "mai sigur şi mai precis", se arată într-un studiu publicat luni, relatează AFP.

Scris de: Georgiana Ioniță       06 ian, 20:16

Memoria pare că este afectată la persoanele care suferă de epilepsie. Un studiu arată că la acești pacienți au loc anumite schimbări în creier, în zona asociată cu memoria.

Scris de: Angela Sabău       06 ian, 20:03

Un nou studiu arată fezabilitatea utilizării terapiei genice pentru tratarea tulburării neurodegenerative progresive encefalopatie cronică traumatică (CTE).  

Scris de: Georgiana Ioniță       04 ian, 10:52

Pe măsură ce creierele noastre preiau informații despre lume și o folosesc pentru a ne dirija acțiunile, două principii cheie ne ghidează alegerile: căutarea plăcerii și evitarea durerii. Cercetătorii de la Cold Spring Harbour Laboratory (CSHL) au studiat un hub de procesare a informațiilor din...

Scris de: Georgiana Ioniță       01 ian, 11:35

O femeie care a folosit o cremă pentru iluminarea pielii a suferit daune serioase ale sistemului nervos. Crema conținea o formă de mercur foarte periculoasă.

Scris de: Angela Sabău       25 dec 2019 / 20:01

Asociația Cluburilor Lions România și rețeaua de Telemedicina în Epilepsie au inaugurat în Brașov cel de-al nouălea aparat EEG din rețea, conectat la un server de mare capacitate. 

Scris de: Adisa Codruț       25 dec 2019 / 18:29

Câinii, prietenii noștri patrupezi, au efecte nebănuite asupra copiilor în privința menținerii unei bune sănătății mentale.

Scris de: Adisa Codruț       22 dec 2019 / 20:40

Noile cercetări ale neurologilor din Universitatea din Alberta arată cum creierul adolescenților care se confruntă cu probleme de sănătate mintală poate fi structurat diferit de cele ale colegilor sănătoși.  

Scris de: Georgiana Ioniță       21 dec 2019 / 13:21

Ultimele studii arată o tendință e scădere a incidenței demenței, cel mai probabil datorită reducerii expunerii la plumb cauzată de noxele mașinilor, care se produc după norme de poluare tot mai severe.  

Scris de: Angela Sabău       20 dec 2019 / 18:20

Adolescentele care au niveluri clinice de anxietate ar putea avea un risc mai mare de tulburări alimentare, susține un studiu.

Scris de: Adisa Codruț       19 dec 2019 / 19:55

Click pentru a naviga in paginile din categoria NEUROLOGIEurmatoarea

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2020 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
sanatate.n-nxt.28