Neurologie

Memorie, atenție. Traiul într-un mediu poluant din primii ani de viață este asociat cu performanțe slabe privind memoria și atenția, susține un studiu.

Scris de: Florina Pop       25 mai, 21:34

Scleroza laterală amiotrofică, boală care duce la declinul muscular, ar putea avea un tratament. Cercetătorii au descoperit că deficitul unei proteine este legată de această boală. 

Scris de: Angela Sabău       25 mai, 17:02

Neuronii continuă să se regenereze, chiar și la vârste mai înaintate. De asemenea, ultimul studiu arată că celulele neuronale se refac chiar și la persoanele cu Alzheimer, dar în alt ritm. Descoperirea prezintă o premiză reală pentru dezvoltarea unor tratamente.

Scris de: Angela Sabău       25 mai, 11:26

Sindromul Down ar putea fi reversibil, după ce oamenii de știință au reușit să inhibe gena care are un rol important în apariția bolii. Rezultatul cercetării ar putea duce la tratamente și pentru afecțiuni precum autism sau Alzheimer.

Scris de: Angela Sabău       24 mai, 13:48

Bacteriile din gură ar putea avea o legătură cu formarea cheagurilor de sânge și chiar accidente vasculare cerebrale, spun cercetătorii. Ei au descoperit în cheagurile analizate bacterii care provin din gură, în cea mai mare măsură.

Scris de: Angela Sabău       24 mai, 09:10

Accident vascular cerebral, emoții. Cercetători olandezi au analizat, într-un studiu, cum AVC-ul afectează, în timp, emoțiile și comportamentul bolnavilor.

Scris de: Florina Pop       23 mai, 23:53

Boala Alzheimer ar putea avea tratamente noi sau metode de prevenire, după ce oamenii de știință au descoperit mecanismul care accelerează moartea celulelor din creier și duce la apariția bolii.

Scris de: Angela Sabău       23 mai, 10:27

Scleroză multiplă, cafea. În mirosul ademenitor al cafelei proaspăt prăjite dintr-un local din București se va discuta cu specialiști și pacienți despre ce este scleroza multiplă și cum se manifestă.

Scris de: Florina Pop       22 mai, 17:57

Dependența de tutun sau diferite substanțe este legată de expunerea timpurie la nicotină. Explicația este dată de modificările care au loc în creier și care au fost studiate de cercetători.

Scris de: Angela Sabău       22 mai, 13:05

Aerul poluat din cauza traficului ar putea duce la creșterea riscului de anxietate la copii. Cercetătorii au asociat expunerea la poluare cu o acumulare a unor metaboliți prezenți în celulele din creier.

Scris de: Angela Sabău       22 mai, 12:03

Ediția de miercuri, 22 mai, a Interviurilor DC Medical va avea doi invitați – Conf. univ. Dr. Bogdan Popa și Dr. Cristian Mihalea, ambii de la Spitalul Clinic Sanador - dintr-o specialitate relativ nouă și extrem de minuțioasă: Neuroradiologie intervențională. De ce afecțiuni care pun...

Scris de: Dana Lascu       22 mai, 00:01

Atac ischemic tranzitor. E denumit mini-AVC întrucât e privit ca un semnal care avertizează riscul producerii unui atac cerebral vascular.

Scris de: Florina Pop       21 mai, 18:23

Autismul ar puta fi diagnosticat în 30 de secunde, cu ajutorul unei scanări RMN care să înregistreze activitatea creierului, ca răspuns la stimuli sociali și non-sociali. Ultima cercetare arată că se poate.

Scris de: Angela Sabău       21 mai, 12:04

Citirea unei electroencefalograme (EEG) ar putea oferi un real ajutor în diagnosticarea bolii Parkinson, dar și a altor tulburări motorii.

Scris de: Angela Sabău       21 mai, 10:16

Modificările de greutate la vârste înaintate ar putea fi un indiciu privind demența. Cel puțin asta au concluzionat cercetătorii coreeni.

Scris de: Angela Sabău       21 mai, 09:05

Boli mentale, antioxidant. Dacă legătura dintre sport și sănătatea mentală era cunoscută, cercetătorii au alăturat celor două un supliment antioxidant.

20 mai, 22:08

Aproape 50 de milioane de oameni din întreaga lume au o formă de demență, dar oamenii de știință încă nu sunt siguri exact ce cauzează această afecțiune cu foarte mmulte forme. Dar noul ghid de prevenire recent publicat de OMS punctează 12 factori de risc din stilul de viață și...

Scris de: Dana Lascu       19 mai, 23:26

Creier. Un studiu realizat de cercetători de la Stanford susține că interacțiunile oamenilor cu o persoană din Realitatea Augmentată le afectează comportamentul.

18 mai, 23:16

Boala Alzheimer continuă să fie una din cele mai neplăcute afecțiuni ale bătrâneții, dar nu numai. O nouă cercetare a descoperit cum se comportă proteinele care provoacă, prin aglomerarea lor în creier, afecțiunea. Asta deschide noi oportunități în găsirea unor tratamente.

Scris de: Angela Sabău       18 mai, 22:26

Cercetătorii de la Universitatea din Chicago au demonstrat că bacteriile care trăiesc în intestin pot influența dezvoltarea simptomelor bolii Alzheimer la șoareci. Dar la șoarecii masculi, antibioticele par să facă minuni.

Scris de: Dana Lascu       18 mai, 07:36

Realitatea virtuală ar putea ajunge să fie folosită  scop terapeutic la persoanele cu demență. Primul studiu a avut efecte notabile.

Scris de: Angela Sabău       18 mai, 05:22

La pacienții cu AVC, fluidele cerebrale pot fi normalizate cu antagoniști ai receptorilor adrenergici, o combinație de medicamente care blochează activitatea (nor)adrenalinei în creier, arată un nou studiu. Acest tratament experimental ajută la recuperarea motorie a pacienților cu AVC și...

Scris de: Dana Lascu       17 mai, 16:06

Există mai multe tipuri de vertij, iar diagnosticul lor poate fi complicat. Cercetătorii australieni au descoperit că un anume tip de ochelari poate ajuta la diagnosticarea cu precizie a formei de vertij.

Scris de: Dana Lascu       17 mai, 09:33

Demența și boala Alzheimer sunt cercetate de ani de zile, iar oamenii de știință au reușit să le asocieze cu o serie de factori. Printre aceștia au enumerat 13 obiceiuri pe care mulți dintre noi le recunoaștem.

Scris de: Angela Sabău       16 mai, 20:09

Boala Alzheimer își arată primele semne cu zeci de ani înainte. Schimbările au fost detectate în urma unui studiu care a urmărit persoane aflate sub risc, pentru mai mulți ani. 

Scris de: Angela Sabău       14 mai, 20:40

Aspirina luată zilnic în doze mici crește riscul de hemoragie intracraniană - în special la persoanele sănătoase și în formă, fără istoric de probleme cardiace, constată un nou studiu, publicat aseară în revista JAMA Neurology.

Scris de: Dana Lascu       14 mai, 01:54

Oamenii de știință au descoperit cum mutațiile din ADN pot provoca boli neurodegenerative. Descoperirea este importantă în găsirea unor tratamente mai bune, pentru a încetini progresia sau a întârzia debutul multor boli incurabile.

Scris de: Angela Sabău       14 mai, 01:28

Zahăr. Cercetătorii americani au creat un joc pe calculator care i-a făcut pe participanții la studiul lor să slăbească reducând dulciurile.

Scris de: Florina Pop       12 mai, 07:31

Misofonia este o reacție extremă, una până la furie, la sunete pe care alții nu le observă. Este asociată adesea cu tulburarea obsesiv-compulsivă.

Scris de: Florina Pop       10 mai, 18:17

Schizofrenia vine cu o serie de dezechilibre chimice în creier. Oamenii de știință le-au identificat și au descoperit că un compus din brocoli poate reduce substanța în exces.

Scris de: Angela Sabău       10 mai, 11:54

Click pentru a naviga in paginile din categoria NEUROLOGIEurmatoarea
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2019 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
sanatate.n-nxt.81