Neurologie

Scleroza multiplă ar putea avea un tratament, după ultima descoperire a cercetătorilor. Practic, ei au identificat molecula responsabilă de afecțiune și pot acum să o blocheze.

Scris de: Angela Sabău       14 noi, 10:44

O analiză a modului în care retina reflectă lumina ar putea ajuta la diagnosticarea precoce al bolii Alzheimer.

Scris de: Angela Sabău       14 noi, 09:08

Pe măsură ce oamenii de știință aprofundează mai mult natura Parkinson-ului, cu atât se pare că este mai variat, cu numeroase subtipuri. O nouă revizuire propune ca boala Parkinson să se încadreze într-una din cele două categorii principale, în funcție de originea din...

Scris de: Georgiana Ioniță       12 noi, 22:19

O femeie a crezut că neîndemânarea o determina să se poticnească când mergea. Apoi a fost diagnosticată cu o formă de demență rară, dar care poate fi tratată.  

Scris de: Georgiana Ioniță       12 noi, 21:48

Un studiu recent a demonstrat că o noapte nedormită poate crește până la 30% nivelul de stres emoțional.

Scris de: Adisa Codruț       13 noi, 07:15

Nu ai nevoie de un doctorat pentru a-ți da seama că somnul este esențial. Oricine s-a străduit să treacă peste a doua zi după o noapte târzie, vă poate spune asta. Însă un grup de cercetători afirmă că beneficiile somnului ar putea concura chiar și cu unele medicamente pentru...

Scris de: Georgiana Ioniță       11 noi, 19:38

Progresele în recuperarea pacienților cu accident vascular cerebral (AVC) și traumatismele cranio-cerebrale (TCC), subiectele principale  la Congresul SSNN și la Conferința de Neurogeneză și Neuroplasticitate, de la Baku, Azerbaidjan.  300 de neurologi din 17 țări au participat...

Scris de: Dana Lascu       11 noi, 14:49

Lisa Genova, specialistă în Neuroștiințe, afirmă, într-o prelegere TED, că, ”într-un fel sau altul”, Alzheimer ne va afecta pe toți.

Scris de: Adisa Codruț       10 noi, 19:55

Frecvența crizelor epileptice se pare că este redusă cu ajutorul canabidiolului. Cercetătorii însă cred că substanța are acest efect în combinație cu un medicament.

Scris de: Angela Sabău       10 noi, 11:39

Un azil din State oferă păpuși vârstnicilor care suferă de pierderi de memorie și demență. Specialiștii denumesc acest procedeu drept ”terapia păpușilor”.

Scris de: Adisa Codruț       09 noi, 13:40

Un studiu australian sugerează că prezența câinilor ar reduce dispoziția negativă a proprietarilor, însă nu ar avea efectele descrise de alte cercetări.

Scris de: Adisa Codruț       09 noi, 11:11

Afecțiuni precum depresia, AVC, schizofrenia, Alzheimer și chiar banalele migrene afectează creierul în moduri în care nici nu v-ați gândit.

Scris de: Adisa Codruț       09 noi, 07:31

Degenerarea ochiului este legată de cea a creierului, potrivit unor noi dovezi ale cercetătorilor. O variație genetică la o genă beta-amiloidă a fost asociată cu un risc crescut de glaucom.

Scris de: Angela Sabău       07 noi, 13:17

Lipsa serviciilor specializate integrate, cooperarea deficitară între specialiştii din domeniile medical, psihologic, social şi educaţional, accesul dificil şi costisitor la serviciile de diagnosticare, evaluare şi abilitare/reabilitare sunt principalele probleme cu care se confruntă...

Scris de: Adisa Codruț       06 noi, 16:29

Pacienții cu boala Parkinson ar putea avea deficiențe de vitamina D, precum și o mai mare prdispoziție la insomnii și depresie, potrivit unui studiu.

Scris de: Angela Sabău       06 noi, 15:34

Cercetătorii spun că au găsit o legătură între excesul de greutate din jurul stomacului și experimentarea atrofiei cerebrale sau a contracției creierului. 

Scris de: Georgiana Ioniță       05 noi, 15:57

O echipă internațională de oameni de știință a identificat o femeie care prezintă o mutație genetică rară ce o protejează de declanșarea simptomelor asociate bolii Alzheimer.

Scris de: Adisa Codruț       04 noi, 21:20

Spitalul Județean de Urgență Bistrița a primit recent un nou aparat de diagnosticare și monitorizare a epilepsiei.

Scris de: Adisa Codruț       04 noi, 16:13

Comportamentul impulsiv a fost analizat de către cercetători, care au vrut să afle ce se întâmplă în creier atunci când au loc decizii de moment.

Scris de: Angela Sabău       04 noi, 15:39

Autoritățile din China au aprobat un medicament pentru tratamentul bolii Alzheimer, primul nou medicament cu potențialul de a trata tulburarea cognitivă după 17 ani.

Scris de: Georgiana Ioniță       04 noi, 08:31

Persoanele cu autism au mai multe simetrii în cele două emisfere ale creierului, au constatat cercetătorii. 

Scris de: Angela Sabău       01 noi, 06:23

Cercetătorii au stabilit că există o legătură între consumul mare de alcool și volumul creierului. Deocamdată nu e clar dacă volumul creierului mai mic este cauzat de consumul mare de alcool, sau invers.

Scris de: Angela Sabău       31 oct, 22:55

Schizofrenia ar putea fi diagnosticată prin analiza firului de păr. Cercetătorii japonezi au descoperit un marker al bolii care lasă urme în părul uman.

Scris de: Angela Sabău       31 oct, 17:03

Schimbările personalizate în stilul de viață la persoanele care au semne precoce de Alzheimer, le opresc declinul cognitiv și le îmbunătățesc memoria în doar 18 luni.

Scris de: Dana Lascu       30 oct, 19:30

Pensionarea timpurie poate accelera declinul cognitiv în rândul persoanelor în vârstă și duce la instalarea demenței, arată un nou studiu

Scris de: Dana Lascu       30 oct, 11:11

Boala Alzheimer ar putea fi oprită la timp, după ce cercetătorii au descoperit că există o perioadă în care evoluția poate fi oprită fără urmări.

Scris de: Angela Sabău       30 oct, 00:06

Zece gene cu mutații rare au fost descoperite ca fiind implicate în declanșarea schizofreniei. Mutațiile ale uneia dintre aceste gene cresc riscul de a face boala de patru, până la 50 de ori.

Scris de: Angela Sabău       28 oct, 23:14

Noi cercetări sugerează că o dietă bogată în sare poate favoriza declinul cognitiv prin destabilizarea nivelurilor de proteine Tau. Nivelurile excesive de Tau sunt un caracter distinctiv al demenței.

Scris de: Angela Sabău       28 oct, 20:50

Incidența cazurilor de accident vascular cerebral este într-o continuă și alarmantă creștere la tineri cu vârsta de peste 20 de ani în România, arată un studiu. Mâine, 29 octombrie, este Ziua Mondială a AVC.

Scris de: Dana Lascu       28 oct, 14:15

Mulți oameni știu că tratarea hipertensiunii arteriale reduce șansele unui atac de cord, accident vascular cerebral sau insuficiență cardiacă. Un nou studiu sugerează un alt beneficiu suplimentar: un risc mai mic de leziunilor de la nivelul creierului, la adulții mai în vârstă.

Scris de: Georgiana Ioniță       28 oct, 10:30

Click pentru a naviga in paginile din categoria NEUROLOGIEurmatoarea

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2019 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
sanatate.n-nxt.24