Neurologie

Stresul psihosocial cronic - care implică o cale numită axa hipotalamică-hipofizară-suprarenală (axa HPA) - poate contribui la dezvoltarea bolii Alzheimer. 

Scris de: Dana Lascu       24 iun, 11:02

Apraxia este o afecțiune în care pacientul nu poate să îndeplinească anumite sarcini, deși știe cum să le facă. Medicul Vasi Rădulescu a explicat care sunt motivele acestei afecțiuni.

Scris de: DCMedical Team       23 iun, 18:17

Medicul toxicolog Radu Țincu a explicat care sunt principalele simptome ale intoxicației cu mercur.

Scris de: Adisa Codruț       22 iun, 17:31

O durere puternică de cap poate fi un semn și că nu ați băut destulă apă, nu ați dormit bine sau sunteți stresați.

Scris de: Adisa Codruț       21 iun, 19:50

Factorul de risc numărul unu pentru demență este vârsta și crește exponențial pentru fiecare deceniu trecut de vârsta de 60 de ani. Un alt factor: este genetica.

Scris de: Adisa Codruț       20 iun, 16:30

Un studiu recent a arătat că microARN-urile din urină ar putea fi un biomarker care ar putea ajuta la depistarea timpurie și tratamentul pentru tumorile cerebrale, ceea ce ar putea duce la o supraviețuire îmbunătățită a pacienților.

Scris de: Dana Lascu       18 iun, 20:59

Mulți oameni nu reușesc să se odihnească bine, însă nu toți suferă de insomnii.

Scris de: Adisa Codruț       17 iun, 10:23

Pandemia COVID a lăsat urme și asupra psihicul nostru. Psihologii vorbesc de stări de anxietate, depresie, frică, dar și de o creștere a numărului de conflicte dintre persoane, nu doar a numărului de divorțuri.

Scris de: Adisa Codruț       14 iun, 09:53

Un nou studiu a identificat mecanisme prin care COVID-19 poate duce la demență asemănătoare bolii Alzheimer. 

Scris de: Dana Lascu       11 iun, 22:43

Boala Alzheimer reprezintă cea mai mare parte a cazurilor de demență, potrivit unor statistici. Primele simptome sunt greu de identificat. Iată mai multe lucruri de știut despre această boală: 

Scris de: Angela Sabău       11 iun, 12:11

Un studiu susține că doze mici de gaz ilariant ar ameliora simptomele de depresie severă.

Scris de: Adisa Codruț       10 iun, 22:16

Medicul cardiolog Vasi Rădulescu explică pe înțeles care sunt simptomele timpurii ale bolii Parkinson.

Scris de: Adisa Codruț       10 iun, 19:24

Medicul Vlad Ciurea, profesor de neurochirurgie la Universitatea de Medicină Carol Davila, fondatorul Centrului de Excelență în neurochirurgie, trage un semnal de alarmă pentru tineri, cărora le dezvăluie o serie de factori care obosesc creierul. 

Scris de: Cătălina Burghelea       09 iun, 12:18

Mioara Roman, fost soție a premierului Petre Roman, va fi, din nou, internată, a anunțat fiica acestora.

Scris de: Adisa Codruț       07 iun, 22:22

FDA, Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente, a aprobat primul medicament pentru Alzheimer. Nu s-a mai dat verde pentru un astfel de tratament de 20 de ani. 

Scris de: Adisa Codruț       07 iun, 21:01

Oamenii de știință au înregistrat nivelurile de oxigen din sânge în hipocamp și aduc dovezi experimentale pentru motivul pentru care zona, denumită în mod obișnuit „centrul de memorie al creierului”, este vulnerabilă la deteriorări și degenerare, un precursor al bolii Alzheimer.

Scris de: Dana Lascu       31 mai, 08:47

Ai putea avea un accident vascular cerebral (AVC) și să nu știi. De fapt, mai mult de o treime din persoanele cu vârsta peste 70 de ani au avut ceea ce se numește AVC silențios. Iată ce simptome are, cum se pune diagnosticul și cum se previne apariția sa: 

Scris de: Dana Lascu       31 mai, 08:03

Boala Alzheimer are o serie de semne timpurii, care ar putea ajuta la diagnosticarea precoce. Cu cât boala este descopeită mai devreme, cu atât mai mult poate fi întârziată evoluția ei.

Scris de: DCMedical Team       30 mai, 10:41

Medicul neurochirurg Vlad Ciurea a explicat diferența dintre burnout și oboseala obișnuită. 

Scris de: DCMedical Team       26 mai, 22:32

Conform unui nou studiu, nu există un nivel „sigur” de băut, consumul de alcool, în orice cantitate, fiind asocat cu o sănătate mai slabă a creierului.

Scris de: Dana Lascu       21 mai, 08:41

Specialiștii neurochirurgi ai Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași i-au descoperit unei adolescente de 15 ani o tumoră cerebrală gravă, după ce aceasta a ajuns în unitatea medicală în urma unui accident rutier. Fata a fost salvată. 

Scris de: Dana Lascu       20 mai, 23:31

Neurochirurgul Vladimir Ciurea a avertizat că timpul exagerat pe care îl petrec bucureștenii în trafic poate avea consecințe negative asupra creierului, pentru că poluarea, zgomotul și enervarea contribuie la distrugerea celulei supreme pe care ne-a dat-o Dumnezeu – neuronul!

Scris de: Dana Lascu       20 mai, 20:05

Conform unei analize a tuturor studiilor relevante, pentru adulții în vârstă participarea activă la muzică - dacă sunt puși / învățați să cante, spre exemplu - poate oferi beneficii celor cu tulburări cognitive ușoare sau demență. 

Scris de: Dana Lascu       20 mai, 18:42

E 951 este un îndulcitor și potențiator de arome sintetic, de aproape 200 de ori mai dulce decât zahărul! Acesta suprastimulează neuronii, până la epuizare și distrugere. Prin urmare produce migrene, amețeli, oboseală cronică și multe altele, potrivit neurochirurgului Vlad Ciurea. 

Scris de: Cătălina Burghelea       18 mai, 21:54

Cunoscutul neurochirurg Vlad Ciurea a scris, pe contul personal de Facebook, de ce este atât de important "să avem o activitate pe care o practicăm cu drag. Altfel, ne consumăm și fizic și psihic".

Scris de: Cătălina Burghelea       17 mai, 23:05

Un indice mai mare de masă corporală (IMC) - un indicator al obezității - la sfârșitul adolescenței este asociat cu un risc semnificativ mai mare de prim accident vascular cerebral - AVC - ischemic la bărbați și femei cu vârsta sub 50 de ani, indiferent dacă au avut diabet de tip 2, arată un...

Scris de: Dana Lascu       15 mai, 20:10

Un studiu cu peste 70.000 de persoane leagă demența (inclusiv Alzheimer) de fumat și de bolile cardiovasculare. În mod semnificativ, femeile sunt afectate mai mult de fumat, iar bărbații sunt afectați mai mult de bolile cardiovasculare

Scris de: Dana Lascu       15 mai, 11:24

Oamenii de știință au creat o interfață creier-computer (brain-computer interface - BCI), care poate restabili capacitatea de a comunica în cazul persoanelor cu leziuni ale măduvei spinării și tulburări neurologice, precum scleroza laterală amiotrofică (SLA). Nu este primul experiment de acest...

Scris de: Dana Lascu       13 mai, 14:18

La fel ca frica de păianjeni sau frica de sânge, unii oameni pot dezvolta o fobie și pot avea un atac de panică la vederea picioarelor. 

Scris de: Cătălina Burghelea       12 mai, 12:03

Ultimele 5 minute înainte de somn sunt extrem de importante! Îți pot schimba radical viața. 

Scris de: Cătălina Burghelea       11 mai, 14:14

Click pentru a naviga in paginile din categoria NEUROLOGIEurmatoarea

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy