Psihiatrie

Ministrul Sănătății, prof dr Alexandru Rafila, a declarat, la o conferință, că în anul 2021 România a înregistrat cea mai rată a suicidului la copii și adolescenți.

Scris de: Dana Lascu       21 ian, 23:52

Cercetătorii au determinat numărul optim de ședințe de intervenție necesare pentru a preveni declinul cognitiv la persoanele cu risc de demență.  

Scris de: Dana Lascu       20 ian, 22:55

Mulți dintre noi am văzut comportamente ciudate la oamenii de lângă noi și nu le-am dat importanță. Iată câteva la care ar trebui cu adevărat să fim atenți. Le-ar putea salva viața.

Scris de: Angela Sabău       12 ian, 21:31

După Serbia, Letonia și Portugalia sunt a doua și a treia cele mai stresante țări europene. La polul opus se află Islanda, unde nu este stresant nici să trăiești, nici să muncești. România, culmea, este în primele 10 cele mai puțin stresante țări din Europa. 

Scris de: Dana Lascu       12 ian, 10:43

Un atac de panică înseamnă apariția bruscă și intensă, fără un motiv explicabil, a suferinței sau a fricii. Aceste sentimente se intensifică timp de aproximativ 10 minute până încep să se estompeze. Atacurile de panică pot apărea la orice oră din zi sau din noapte, inclusiv când dormi. Iată ce...

Scris de: Dana Lascu       03 ian, 17:52

O varietate de locuri de muncă expun oamenii la formaldehidă, un gaz cu miros puternic folosit la fabricarea lemnului și a produselor chimice, a materialelor plastice și în alte aplicații. Un nou studiu sugerează că expunerea pe termen lung la formaldehidă, pe lângă faptul că crește riscul de...

Scris de: Dana Lascu       26 dec 2021 / 11:08

Folosirea excesivă a dispozitivelor electronice își pune amprenta pe sănătatea mintală. Cu cât te uiți mai mult la TV sau stai mai mult la calculator, ca să muncești sau ca să te joci, cu atât vei avea mai multe simptome de depresie și anxietate, vei consuma mai mult alcool și vei fuma mai...

Scris de: Dana Lascu       21 dec 2021 / 17:04

Dr Mihai BRAN, medic psihiatru, vine la DICȚIONAR DC MEDICAL pentru a ne explica cât de periculos este stresul la locul de muncă și ce, din jurul nostru, ne poate crește nivelul de stres. 

Scris de: Dana Lascu       21 dec 2021 / 14:00

Persoanele cu tulburări psihotice, cum ar fi schizofrenie, au un risc de cinci ori mai mare de a muri din cauza COVID-19 și de trei ori mai mare de a fi spitalizate, potrivit unui nou studiu efectuate de oamenii de știință de la Universitatea din Manchester.

Scris de: Dana Lascu       18 dec 2021 / 08:55

În ultimii ani, oamenii de știință au dezvoltat modalități de măsurare a vârstei biologice prin urmărirea modificărilor chimice ale ADN-ului care apar în mod natural pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, dar aceste manifestări sunt diferite de la om la om. Aceste așa-numite „ceasuri epigenetice”...

Scris de: Dana Lascu       10 dec 2021 / 13:26

Preotul Constantin Necula a avertizat, la Conferința națională „Psihiatrie și Psihologie Medico-Legală” care se desfășoară la Sibiu, că după pandemia de COVID-19 urmează o mare bătălie, pentru că în acești ani pandemici „am uitat că oamenii au nevoie de sprijin, de comunicare, de galerie, de...

Scris de: Adisa Codruț       10 dec 2021 / 11:30

Impulsivitatea este mai mare atunci când emoțiile sunt puternice și ea poate fi corelată cu cât de repede reacționați la imaginile tulburătoare, arată un nou studiu. 

Scris de: Dana Lascu       09 dec 2021 / 23:18

Oboseala cronică, sau sindromul burnout, nu înseamnă doar epuizare psihică, sentimente de frustrare, anxietate sau depresie. În majoritatea cazurilor apar și probleme fizice, cum sunt durerile de cap, migrena severă, tulburările gastro-intestinale, iar organismul este mai expus infecțiilor, mai...

Scris de: D.C.       02 dec 2021 / 14:36

Lipsa de somn la vârsta de peste 50 de ani este legat de percepții mai negative asupra îmbătrânirii, care, la rândul lor, pot avea un impact asupra sănătății fizice, mentale și cognitive, arătată un nou studiu. 

Scris de: Dana Lascu       30 noi 2021 / 17:05

Cunoscutul medic psihiatru Gabriel Diaconu spune că sunt zile când nu tratează decât sechelele psihice lăsate de COVID-19, atât la medici și asistenți care sunt afectați de decesul atâtor bolnavi, cât și la pacienții care au avut COVID-19 sau la cei care sunt pur și simplu speriați de boală....

Scris de: Dana Lascu       26 noi 2021 / 11:53

Un nou studiu de la Harvard a constatat că persoanele de 50 de ani care folosesc Facebook, TikTok, Snapchat și Instagram au „un risc substanțial mai mare” să facă o anumită boală. Anterior, un lung șir de cercetări arătase că pierderea a prea mult timp pe rețelele sociale este dăunătoare pentru...

Scris de: Dana Lascu       25 noi 2021 / 11:03

Netratat, stresul prelungit la locul de muncă duce la burnout, la scăderea productivității și motivației angajaților. Interesant este că, spre deosebire de alte servicii medicale, cele de consiliere psihologică se pot desfășura foarte bine online, prin telemedicină. 

Scris de: Dana Lascu       24 noi 2021 / 08:55

Cercetătorii care au descoperit că hormonii de stres pot suprima sistemul imunitar înnăscut care protejează în mod normal intestinul de Enterobacteriaceae invazive, un grup de bacterii, inclusiv E. coli, agenți patogeni care sunt legați de boala Crohn.

Scris de: Dana Lascu       23 noi 2021 / 15:15

Medicul psihiatru Mihai BRAN vine la DICȚIONAR DC MEDICAL, marți, de la ora 16.00, pentru a ne explica ce este și de ce apare anxietatea, ce simptome are și cum se tratează. 

Scris de: Dana Lascu       23 noi 2021 / 08:01

Cercetătorii de la Universitatea din Göteborg au descoperit că un lucru banal și ieftin poate vindeca sau măcar ameliora simptomele de anxietate.

Scris de: Dana Lascu       15 noi 2021 / 22:48

Psihologii susțin că circa 70% dintre oameni experimentează cel puțin o dată in viață sindromul impostorului.

Scris de: Florina Pop       15 noi 2021 / 16:28

Uneori, când sunt depresivi, oamenii mănâncă orice le pică în mâncă pentru a-i ajuta să facă față sau pentru a-i face să se simtă mai bine. Din păcate, alimentele pe care le aleg, de regulă, au exact efectul opus. Iată ce trebuie să ai și ce nu trebuie să ai în dieta pentru depresie: 

Scris de: Dana Lascu       12 noi 2021 / 19:47

Un studiu care a analizat capacitatea pacienților diagnosticați cu cancer la sân de a-și păstra tonusul psihic bun în timp ce trec prin tratamente puternice, arată că cei care manifestă reziliență au șanse mai mari să nu cadă în depresie și să aibă o calitate mai bună a vieții în timp ce luptă...

Scris de: Dana Lascu       21 oct 2021 / 23:30

Dr Mihai BRAN vine la DICȚIONAR DC MEDICAL pentru a ne explica efectul psihic pe care pandemia COVID-19 îl are asupra noastră. 

Scris de: Dana Lascu       21 oct 2021 / 11:43

Termenul hubris sau hybrisse referă la un concept grecesc care înseamnă „exces”. Sindromul Hubris a fost descris pentru prima dată de fostul politician David Owen și de psihiatrul Jonathan Davidson. Acesta este asociat cu excesul de putere, iar simptomele se diminuează de obicei atunci când...

Scris de: Dana Lascu       19 oct 2021 / 19:15

Anxietatea cronică poate afecta major calitatea vieții noastre, pentru că este legată de declanșarea unor boli devastatoare. Pe unele chiar le poate provoca.

Scris de: Dana Lascu       17 oct 2021 / 11:34

Ciupercile au numeroase avantaje pentru sănătate. Nu numai că reduc riscul de cancer și de moarte prematură, dar un nou studiu realizat de cercetători de la Colegiul de Medicină Penn State arată, de asemenea, că aceste superalimente pot aduce beneficii nebănuite în cazul depresiei.

Scris de: Dana Lascu       13 oct 2021 / 09:21

Specialiștii de la Institutul de Psihiatrie Socola din Iași spun că în ultimele 19 luni, adică de la debutul pandemiei  COVID-19 a crescut numărul persoanelor cu tulburări psihice, precum anxietate, depresie, psihoză, tulburări de somn, de alimentație și neurocognitive.

Scris de: Dana Lascu       29 sep 2021 / 11:43

Un studiu pe mai mult de 2 milioane de persoane a arătat că există o legătură între ADHD și demență de-a lungul generațiilor. Studiul arată că părinții și bunicii persoanelor cu ADHD au un risc mai mare de demență decât cei cu copii și nepoți fără ADHD.

Scris de: Dana Lascu       10 sep 2021 / 22:12

Ați auzit vreodată pe cineva spunând că „el este un adevărat Don Juan” sau „ei bine, nu sunt un Don Juan profesionist!”? Evident, este o referință punctuală la un personaj afemeiat pe nume Don Juan din piesele lui Lord Byron. Acest personaj fictiv este cineva pe care generația actuală l-ar...

Scris de: Dana Lascu       31 aug 2021 / 08:48

Click pentru a naviga in paginile din categoria PSIHIATRIEurmatoarea
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2022 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy