Gastroenterologie

Consumul mare de zahăr, chiar și pe termen scurt, duce la un risc mai mare de boli intestinale și scăderea imunității. Cercetătorii explică și cum se întâmplă asta.

Scris de: Angela Sabău       18 noi, 17:42

Un nou studiu sugerează că un metabolit produs de microbii intestinali ar putea crește producția de neuroni în creier, să îmbunătățească funcția intestinală și, în final, să încetinească procesul de îmbătrânire. De-a lungul mai multor experimente pe șoareci,...

Scris de: Georgiana Ioniță       18 noi, 10:05

Stomacul fiecăruia mai face figuri din când în când. Însă, în unele cazuri, în funcție de simptome, ar fi bine să mergeți la medic.

Scris de: Adisa Codruț       15 noi, 20:23

Colangita biliară primitivă și sclerozantă primitivă reprezintă o categorie din păcate din ce în ce mai des întâlnită de boli autoimune ale ficatului, spune prof dr Liana Gheorghe. Iată ce tratamente avem pentru ele

Scris de: Dana Lascu       14 noi, 09:51

Boala Crohn și colita ulceroasă sunt afecțiuni ce cresc riscul de cancer sau de maorte timpurile, arată ultimul studiu.

Scris de: Angela Sabău       12 noi, 07:31

Noile cercetări ale oamenilor de știință de la UC San Francisco și Universitatea Harvard au dezvăluit că microbiomul nostru răspunde dinamic în moduri diferite la aceleași alimente, dacă sunt consumate fierte sau crude. Acest nou studiu este primul care a investigat modul în care...

Scris de: Georgiana Ioniță       30 oct, 15:44

Ești umflat, te simți letargic și ai mai multă flatulență decât o femeie însărcinată. Te gândești că poate că ai mâncat prea mult sau trebuie să tai din carbohidrați. Sau poate că suferi de boala Celiacă.

Scris de: Georgiana Ioniță       26 oct, 16:39

Microbiomul intestinal este un ecosistem complex format din miliarde de microorganisme. Atunci când flora intestinală este bună, totul este grozav cu intestinul (și starea de sănătate generală). Dar când aveți probleme la nivelul intestinelor, cum ar fi o supraagregare a microbilor...

Scris de: Georgiana Ioniță       25 oct, 10:08

Au fost dezvăluite primele rezultate din Faza a doua a unor studii umane care investighează un nou tratament promițător pentru boala celiacă. Noua tehnologie de nanoparticule s-a dovedit a induce în mod semnificativ o toleranță imună la gluten la subiecți după doar două tratamente...

Scris de: Georgiana Ioniță       23 oct, 12:20

Numărul persoanelor care suferă de boli inflamatorii intestinale (IBD) este de trei ori mai mare decât estimările anterioare, suferințele prezentând, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta cancer colorectal, arată o cercetare prezentată astăzi la United European...

Scris de: Dana Lascu       21 oct, 17:28

Un studiu prezentat la UEG Week 2019 a arătat că alimente specifice ar putea oferi protecție intestinului, ajutând bacteriile cu proprietăți antiinflamatorii să prospere.  

Scris de: Georgiana Ioniță       21 oct, 10:43

Este normal să ai ceva gaze. În fiecare zi, majoritatea oamenilor au intre 1 - 3 episoade în timp ce ne digerăm mâncarea. Asta înseamnă că gazele se elimină de 14 până la 23 de ori pe zi, într-un fel sau altul. Dar dacă gazul nu poate ieși cu ușurință, s-ar...

Scris de: Georgiana Ioniță       17 oct, 13:26

Esti ceea ce mananci. Sau mai exact, ești ceea ce hrănești trilioane de bacterii care trăiesc în intestin.  

Scris de: Georgiana Ioniță       16 oct, 15:20

Scaunele moi, apoase sau diareea, pot fi adesea asociate cu pierderea în greutate, deoarece se elimină lichidele. Dar creșterea în greutate neintenționată și rapidă se poate întâmpla chiar și cu diaree. Iată care sunt cauzele. 

Scris de: Georgiana Ioniță       14 oct, 10:57

Refluxul gastric are o serie de simptome specifice, iar senzațiile neplăcute pot fi ținute sub control prin câteva schimbări simple ale stilului de viață.

Scris de: Angela Sabău       08 oct, 09:26

Durerea în partea inferioară dreaptă a stomacului care apare însoțită balonare poate fi legată de mai multe afecțiuni. Deși durerea din partea inferioară dreaptă este asociată în mod obișnuit cu o infecție din apendicele, simptomele nu ar trebui să includă și balonarea.  

Scris de: Georgiana Ioniță       29 sep, 17:19

Deși analizele de sânge pot identifica persoanele cu risc scăzut de a dezvolta boli hepatice severe, e nevoie de metode mai bune pentru identificarea persoanelor care au cea mai mare nevoie de îngrijire.

Scris de: Florina Pop       29 sep, 05:01

Retenția temporară și ușoară de apă la mâini sau la picioare, apare adesea pe vreme caldă sau după consumul alimentelor sărate. În timp ce acest tip de retenție de apă este de obicei inofensiv, acumularea de lichide în abdomen semnalează o problemă de sănătate care necesită...

Scris de: Georgiana Ioniță       29 sep, 07:24

Rinichii și ficatul servesc funcțiilor vitale pentru bunăstarea generală a organismului. Rinichii elimină toxinele din organism pentru a preveni toxicitatea altor organe și pentru a menține sănătatea întregului corp. Ficatul este cel mai mare organ intern și ajută la combaterea...

Scris de: Georgiana Ioniță       27 sep, 09:45

O boală care presupune inflamația cronică a pancreasului cu modificarea ireversibilă a structurii sale, cauzată în principal de alcool și fumat, apare mai frecvent la bărbații, atrage atenția dr Bianca Istratie, medic specialist gastroenterologie.

Scris de: Dana Lascu       26 sep, 22:16

Endometrioza este migrarea țesutului endometrial, țesutul care aliniază interiorul uterului, către zone din afara uterului. Endometrioza afectează tractul gastrointestinal (GI) în cel puțin 5 la sută din cazuri, estimează New England Journal of Medicine. 

Scris de: Georgiana Ioniță       23 sep, 13:54

Un medicament luat împotriva arsurilor la stomac se crede că ar conține o substanță considerată cancerigenă. Autoritățile din SUA fac recomandări celor ce fac tratament cu acest medicament.

Scris de: Angela Sabău       14 sep, 20:24

Aproximativ 1.500 de bucureșteni aflați sub risc de cancer colorectal vor fi testați pentru această afecțiune în cadrul unui screening pentru cancer.

Scris de: Adisa Codruț       10 sep, 14:30

Microbiota intestinală ar putea ajuta la combaterea unor boli precum sepsisul. Un studiu pe șoareci a arătat că microbiota are un rol important în tratarea acestei afecțiuni.

Scris de: Angela Sabău       30 aug, 23:42

Pacienții cu boala Crohn care nu mai răspund la tratmentul standard ar putea fi identificați mult mai devreme. Cercetătorii au descoperit un anume tip de celule implicate în rezistența la tratament. Asta ar putea duce la schimbarea mai devreme  a tratamentului, fără să se mai piardă...

Scris de: Angela Sabău       30 aug, 22:36

Microbiomul intestinal pare a fi un element extrem de important în sănătatea organismului. Cercetătorii au descoperit cum ar putea echilibra nivelul bacteriilor bune, astfel încât să reducă o serie de riscuri de îmbolnăviri, inclusv boli cardiovasculare.

Scris de: Angela Sabău       26 aug, 13:32

Alimentele prăjite în ulei au capacitatea de a agrava bolile inflamatorii ale intestinului și de a mări tumorile, dacă ele există, este concluzia cercetătorilor.

Scris de: Angela Sabău       23 aug, 19:07

Diabetul de tip 2 are o incidență mai mare la persoanele care suferă de boala inflamatorie intestinală. De asemenea, cei diagnosticați din 2003 încoace au un risc smenificativ mai mare.

Scris de: Angela Sabău       23 aug, 07:31

O aspirină luată înaintea unui test pentru depistarea sângelui în scaun ar putea fi utilă, datorită rolului pe care îl are aspirina asupra sângelui. Totuși, ultimul studiu arată o foarte mică relevanță.

Scris de: Angela Sabău       16 aug, 16:28

Cercetătorii au creat o metodă prin care pot depista proteinele din secară ajutând producătorii să îndeplinească cerințele privind produsele alimentare.

Scris de: Florina Pop       15 aug, 08:17

Click pentru a naviga in paginile din categoria GASTROENTEROLOGIEurmatoarea
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2019 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
sanatate.n-nxt.24