Rezerva ovariană diminuată este una din provocările cu care se confruntă specialiștii în FIV. Ea apare la femei după vârsta de 40 de ani. În general, fertilitatea la femei începe să scadă după vârsta de 35 de ani.
Medicii pot afla dacă rezerva ovariană a pacientei este diminuată cu ajutorul unei analize de sânge AMH (hormonul anti-Mullerian). Acesta este un marker la rezerva ovariană, arată cât timp mai este fertilitatea naturală păstrată. Analiza de sânge AMH se poate face la clinica de fertilizare in vitro București și rezultatul ei se dă în aceeași zi sau de pe o zi pe alta.
Pentru cuplurile care se confruntă cu probleme de fertilitate, cel mai indicat tratament este fertilizarea in vitro (FIV).
Cât de eficient este FIV în realitate?
Acest tratament are cea mai bună rată de succes, deoarece în cazul lui sunt foarte mulți pași, care în mod natural s-ar întâmpla în organismul femeii și care, acum se întâmplă în laboratorul de la clinică. Înainte de FIV, medicul recomandă pacientei un tratament cu medicamente injectabile pentru fertilitate, prin care se stimulează creșterea foliculilor în dimensiune, de la 2-5 mm la 20 mm. În foliculi se află ovocite imature, care în urma tratamentului de stimulare ovariană, ce durează în medie 10 zile, devin mature (asta înseamnă că se pot folosi în FIV, pot fi fertilizate).
Medicul ajută la formarea embrionului (pentru care este nevoie de un ovocit matur și un spermatozoid), îl cultivă în laborator până la stadiul de blastocist și apoi el va fi transferat și implantat în uter. În urma acestor etape, la pacientă există o șansă să se dezvolte o sarcină.
După ce medicul a pus embrionul în cavitatea uterină, el nu mai poate influența următorii pași. Embrionul își continuă singur dezvoltarea, el trebuie să inițieze fenomenele de implantare, iar endometrul, mucoasa de la nivelul uterului trebuie să accepte embrionul.
Prin urmare, medicul nu poate influența 100% toți pașii procedurii. După implantarea embrionului, el trebuie să aștepte, iar în cele din urmă el va face un test de sarcină beta-hCG pacientei, pentru a vedea dacă ea este însărcinată. Foarte importantă este și etapa în care medicul va urmări evoluția sarcinii. Prin testul beta-hCG se detectează prezența hormonului gonadotropină corionică umană (hCG) în sânge sau în urină, care este produs de placentă în timpul sarcinii.
Eficiența acestui tratament FIV este explicată clar de medici pacienților, la clinicile specializate. Șansele de a obține o sarcină, prin fertilizarea în vitro, nu sunt de 100%; ele pot fi în jur de 50% pentru că depind de numeroși factori importanți: vârsta femeii, problemele de sănătate ale pacientei, calitatea ovocitelor, infertilitatea masculină, etc. La femeile cu vârsta sub 35 de ani, sănătatea reproductivă poate fi mai bună decât la femeile cu vârsta de 40 de ani și deci rata de succes FIV poate fi mai mare.
Ce determină succesul sau eșecul FIV?
FIV este un tratament care a devenit foarte popular în ultimul deceniu, dar nu are întotdeauna succes. Cuplurile trebuie să înțeleagă că poate exista și posibilitatea unui eșec.
În general, rata de succes FIV depinde de:
- Calitatea și cantitatea ovocitelor
- Calitatea și numărul spermatozoizilor
- Dezvoltarea bună a embrionilor
- Receptivitatea endometrului care are rol decisiv în implantarea embrionului.
Eșecul FIV poate să apară din diferite motive, precum:
- Calitatea slabă a ovocitelor care interferează cu procesul de fertilizare și de dezvoltare a embrionilor
- Vârsta femeii contează foarte mult, ovocitele îmbătrânesc odată cu femeia și astfel ele își pierd din calitatea genetică
- Ovarul nu răspunde la stimularea ovariană, la injecțiile cu medicamente
- Pot exista probleme cu cromozomii ceea ce afectează calitatea ovocitelor.
Un rol important în succesul FIV îl are stilul de viață. În această perioadă, se recomandă renunțarea la fumat și la alcool, chiar și la cofeină, deoarece toate acestea pot distruge ovocitele și sperma.
De asemenea, medicii de specialitate spun că la femeile cu obezitate mare există un risc de a pierde sarcina.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.