Infecția cu Listeria, când este periculoasă. Cum ajung alimentele contaminate cu această bacterie și care sunt simptomele infecției

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Listeria Foto: Freepik @k_e_n
Listeria Foto: Freepik @k_e_n

Află mai multe despre infecția cu Listeria monocytogenes, o bacterie rezistentă care prezintă riscuri grave pentru anumite categorii de persoane.

Infecția cu listeria este o boală bacteriană gravă, transmisă prin alimente, deosebit de periculoasă pentru femeile însărcinate, adulții în vârstă și cei cu un sistem imunitar slăbit. Este cauzată în principal de mezelurile procesate necorespunzător și de produsele lactate nepasteurizate.

Deși persoanele sănătoase contractează rareori boala, aceasta poate fi fatală pentru copiii nenăscuți și pentru cei cu un sistem imunitar slăbit. Tratamentul prompt cu antibiotice poate atenua efectele bolii, potrivit Health.

Simptome

Infecțiile cu listeria pot provoca febră, frisoane, dureri musculare, greață și diaree, care pot începe la câteva zile după ce a mâncat alimente contaminate.

Dacă infecția se răspândește la sistemul nervos, simptomele pot include dureri de cap, rigiditate a gâtului, confuzie, pierderea echilibrului și convulsii.

Simptomele în timpul sarcinii și la nou-născuți pot fi ușoare, dar pot fi devastatoare pentru copil, ducând la decesul în uter sau la o infecție care pune viața în pericol. La nou-născuți, semnele pot include un interes scăzut pentru hrănire, iritabilitate, febră, vărsături și dificultăți de respirație.

Dacă ai consumat un aliment retras de pe piață din cauza unui focar de listeria, consultă medicul dacă ai simptome precum febră, dureri musculare, greață sau diaree.

Dacă ai febră mare, dureri de cap severe, rigiditate a gâtului, confuzie sau sensibilitate la lumină, solicită asistență medicală de urgență, deoarece aceste simptome pot indica meningită bacteriană, o complicație care pune viața în pericol a unei infecții cu listeria.

Citește și: 6 condimente sănătoase urmate de 6 alegeri dăunătoare. Echilibrul între gust și sănătate

Foto: Freepik @Saiful52

Cum se contaminează alimentele cu Listeria

Bacteria Listeria poate fi găsită în sol, apă și fecale de animale și poate fi infectată prin consumul de legume crude contaminate, carne contaminată, lapte nepasteurizat, alimente procesate precum brânzeturi moi, hot dog și mezeluri, iar copiii nenăscuți pot contracta infecția de la mamă.

Listeria monocytogenes, bacteria responsabilă de listerioză, se găsește în diferite medii, cum ar fi solul, apa și tractul digestiv al animalelor. Aceste bacterii pot contamina fructele și legumele prin cultivare, recoltare sau alte procese de prelucrare a alimentelor.

Anumite alimente au un risc mai mare de a fi contaminate cu Listeria din cauza proceselor de fabricație sau a modului în care alimentele sunt depozitate sau consumate. Multe alimente gata de consum prezintă un risc mai mare de a fi contaminate cu Listeria, deoarece acestea nu sunt de obicei încălzite înainte de a fi consumate.

Vezi și: Acidul citric: de la metabolismul energetic la prevenirea pietrelor la rinichi. Cum diferă sursele artificiale de cele naturale

Alimentele cu cel mai mare risc de a fi contaminate cu Listeria includ brânzeturile moi nepasteurizate (queso fresco, brie, brânzeturi albastre cu nervuri albastre etc.),mezeluri, brânzeturi, salate, pateuri sau carne tartinabilă, pește afumat la rece, germeni, pepeni (pepene galben, pepene roșu, pepene galben) și lapte crud sau produse din lapte crud.

Aceste alimente pot fi mai susceptibile de a fi contaminate deoarece pornesc de la o fermă de lactate unde sute de vaci pot fi mulse pe aceleași mașini și apoi laptele lor este amestecat.

Efectele din aval ale Listeria includ excrementele de la vacile care ar putea fi infectate cu Listeria, care se pot scurge în râuri și fluvii dacă nu sunt bine gestionate. Acest lucru poate contamina fermele de fructe și legume, fermele de păsări sau alte ferme care cresc alte animale. Listeria este o bacterie foarte rezistentă, ceea ce înseamnă că poate supraviețui mult timp, astfel că nu este neobișnuit ca actualul focar să dureze aproape un deceniu.

Focarul nu a fost ignorat din 2014, CDC investigând queso fresco și alte tipuri de brânză legate de listerioză în 2017 și 2021, dar sursa bolilor a fost identificată abia recent. Focarul nu a fost ignorat din 2014, iar sursa îmbolnăvirilor a fost identificată abia recent.

Cât de probabil este să te îmbolnăvești cu această bacterie

Listeria, o toxiinfecție alimentară, prezintă de obicei simptome ușoare în decurs de 24 de ore, inclusiv greață, vărsături și diaree. Cu toate acestea, persoanele cu risc ridicat, cum ar fi femeile însărcinate, persoanele în vârstă sau cele cu un sistem imunitar slăbit, pot prezenta simptome mai severe, ceea ce duce la o infecție mai invazivă.

Este posibil ca femeile însărcinate să nu prezinte simptome severe, dar o infecție cu Listeria în timpul sarcinii poate duce la complicații care pun viața în pericol.

Listerioza invazivă este fatală în aproape 1 din 20 de cazuri și poate provoca simptome severe, cum ar fi febră, rigiditate a gâtului, pierderea echilibrului și convulsii. CDC îi sfătuiește pe cei cu risc mai mare să evite alimentele contaminate și să aleagă în schimb opțiuni mai sigure.

De exemplu, brânzeturile tari, cum ar fi cheddar și parmezan, pepenele reîncălzit, mezelurile și produsele lactate pasteurizate sunt opțiuni mai sigure. Alte măsuri preventive includ spălarea mâinilor, evitarea contaminării încrucișate, spălarea temeinică a fructelor și legumelor, gătirea cărnii la o temperatură internă adecvată și păstrarea frigiderului la o temperatură de 4,4 grade Celsius sau mai mică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel