Inimă, stres psihic: cum le ajută uleiul de pește

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Acizii grași din pește    FOTO: pexels.com
Acizii grași din pește FOTO: pexels.com

Uleiul de pește poate ajuta inima să învingă stresul psihic, susține un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Uehnologică din Michigan, SUA.

Uleiul de pește îmbunătățește starea de sănătate a inimii și reduce stresul psihic, au descoperit, într-un studiu din 2013, cercetători de la Universitatea Tehnologică din Michigan, SUA, Colegiul Medical din New York, Colegiul Tehnic Huan Yang of Michigan și Clinica Mayo, SUA.

E știut faptul că acizii grași Omega 3 din uleiul de pește sunt benefici în bolile cardiovasculare, însă cercetătorii nu au descoperit mecanismul care stă la baza acestui efect benefic asupra inimii. Noutatea studiului, coordonat de Jason Carter de la Universitatea Tehnologică din Michigan, constă în furnizarea de dovezi că uleiul de pește ar putea contracara în mod specific efectele dăunătoare ale stresului mental asupra inimii, se arată într-un comunicat pe site-ul Societății Americane de Fiziologie.

Inima, stres psihic: 76 de voluntari

Echipa de cercetare a apelat la 67 de voluntari adulți pe care i-a supus la teste. Mai întâi, fiecăruia i s-a evaluat funcția cardiovasculară, ritmul cardiac, tensiunea arterială, activitatea musculară simpatică nervoasă (MSNA) și fluxul sanguin prin antebraț.

Experimente s-au făcut și când voluntarii se aflau în stare de repaus și când făceau un test aritmetic mental, iar evaluatorul i-a încurajat să se grăbească, situație menită să inducă stres mental acut. Voluntarilor li s-a dat fie 9 grame de ulei de pește pe zi, fie 9 grame de ulei de măsline sau un placebo. Niciunul dintre voluntari nu știa ce supliment a luat.

După 8 săptămâni de la această intervenție, din nou aceleași teste.

Experiment: ulei de pește sau ulei de măsline

Rezultatele au arătat că voluntarii care au luat suplimente de ulei de peste timp de câteva săptămâni au avut un răspuns bun la stresul mental în mai multe măsurători ale sănătății cardiovasculare, inclusiv a ritmului cardiac și a activității musculare simpatice nervoase (MSNA).

Când au fost în repaus, rezultatele la toate grupurile nu au fost diferite unele de altele.

În schimb, concluziile pentru voluntarii care au luat ulei de pește și cei cărora li s-a administrat placebo s-au diferențiat semnificativ pentru unele dintre testele în timpul stresului mental. 

„Aceste rezultate arată că uleiul de pește ar putea avea un efect protector asupra funcției cardiovasculare în timpul stresului mental, o constatare care adaugă o piesă la puzzle despre motivul pentru care consumul de ulei de pește ajută inima să rămână sănătoasă", sugerează autorii, citați în comunicatul Societății Americane de Fiziologie.

Ulei de pește, stres psihologic

Potrivit acestora, studiile viitoare vor analiza efectele consumului de ulei de pește pentru perioade mai lungi de timp și examinării acestui efect asupra populațiilor în vârstă sau a persoanelor cu boli cardiovasculare:

„Extinderea dovezilor în creștere că uleiul de pește poate avea beneficii pozitive asupra sănătății în ceea ce privește controlul cardiovascular și neuronal la om și sugerează interacțiuni fiziologice importante între uleiul de pește și stresul psihologic poate contribui la etiologia bolii".

Articolul este publicat în Jurnalul American de Fiziologie-Reglementare, Integrativă și Fiziologie Comparativă.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel