Inimă și prea mult stres: 5 metode prin care le calmezi

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Sănătatea trupului, a minții și a sufletului
Sănătatea trupului, a minții și a sufletului

Oamenii care au tulburări legate de stres au risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare, potrivit unei cercetări.

Un studiu al cercetătorilor de la Institutul Karolinksa din Suedia a demonstrat că acei oameni cu niveluri crescute de stres pot dezvolta, în timp, boli cardiovasculare.

În studiu au fost implicați circa 171.000 de gemeni, fără tulburări de anxietate. În Registrul Național al Pacienților Suedezi figurează circa 137.000 de persoane care au fost diagnosticate cu tulburări legate de stres, se arată pe publicația npr.org.

Autorii studiului au comparat ratele de bolnavi cardiovasculari - infarct, stop cardiac și cheaguri de sânge – pe mai mulți ani și au descoperit că acei suedezii care s-au confruntat cu o tulburare de stres au avut rate semnificativ mai mari de probleme cardiace față de frații și surorile lor.

Cercetătorii au observat un risc crescut de 60% pentru dezvoltarea de boli cardiovasculare din primul an al cercetării. Pe termen lung, riscul a scăzut la circa 30%. Sunt concluziile la care a ajuns Unnur A Valdimarsdóttir, cercetător la Institutul Karolinska și profesor de Epidemiologie la Universitatea din Islanda.

Explicații despre stres

Simon Bacon de la Universitatea Concordia, Canada, care studiază impactul stilului de viață asupra bolilor cronice, afirma, citat de publicația npr.org, că studiul suedezilor întărește cercetări anterioare care arată că depresia, anxietatea și stresul cresc riscul evenimentelor cardiovasculare.

Potrivit acestuia, când organismul intră în alertă când nu este nicio amenințare apare problema. Oamenii care suferă de stres cronic par a fi cel mai mare risc de probleme de sănătate. Un alt doctor și profesor de Medicină la Universitatea McGill, Ernesto Schiffrin, susține că aceste intrări în alertă repetate, persistente (n. r. de stres) vor activa sistemul imunitar și vor contribui la inflamație, iar inflamația poate duce la arteroscleroză, atac de cord, AVC.

Acesta dă câteva sfaturi:

1. Faceți mișcare - cercetătorii care au analizat datele din Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor de la mai mult de un milion de adulți din SUA au descoperit că persoanele care au făcut sport au avut mai puține zile proaste – din punct de vedere al sănătății mentale – față de cei sedentari.

2. Cultivați prieteniile - un sondaj arată că 2 din 5 respondenți au declarat că s-au simțit izolați de ceilalți; petrecerea timpului cu prietenii îmbunătățește starea de spirit.

3. Învățați tehnici de meditație sau de relaxare – e demonstrat că meditația ajută la reducerea tensiunii arteriale: un studiu a constatat că meditația a ajutat 40 din 60 de pacienți să-și scadă tensiunea arterială suficient pentru a reduce unele dintre medicamentele pe care le luau

4. Mâncați bine - o dietă plină de carbohidrați rafinați și zahăr (așa cum veți găsi în gustări și sucuri ambalate) poate influența și starea de spirit.

5. Căutați ajutor - cei care au tulburări de anxietate ar fi mai bine să ceară ajutorul unui profesionist, să trateze problema, nu să o suporte în tăcere.

Studiul cercetătorilor de la Institutul Karolinksa, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel