Inima unei tinere de 18 ani bate în pieptul unei adolescente cu insuficiență cardiacă. Medic: Aștepta de 6 luni. Urmează câteva zile critice

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
inima unei tinere - FOTO: Freepick@chayanuphol
inima unei tinere - FOTO: Freepick@chayanuphol

Inima unei tinere de 18 ani, care a decedat într-un accident rutier, va bate în pieptul unei adolescente de 16 ani care suferă de insuficiență cardiacă.

Inima unei tinere de 18 ani bate în pieptul unei adolescente de 16 ani. Medicii de la Clinica Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş au prelevat inima la Spitalul Județean din Timișoara și a fost transplantat la pacienta de 16 ani, care suferă de insuficiență cardiacă gravă. 

”În cursul zilei de astăzi s-a efectuat o intervenție de transplant cardiac, la o tânără în vârstă de 16 ani din județul Arad. Pacienta se află în stadiu avansat de insuficiență cardiacă și la capătul resurselor biologice. Era în evidența noastră de 6 luni. Cordul a fost prelevat de la o pacientă donatoare aflată în moarte cerebrală la Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara, în vârstă de 18 ani, victima unui politraumatism din accident rutier.

Cordul a fost adus pe calea aerului, cu un elicopter SMURD, la Târgu Mureș. Intervenția a durat aproximativ 5 ore și s-a terminat cu bine. Urmează câteva zile critice în care această pacientă va fi supusă tratamentelor specifice pentru acceptarea grefei. Noi suntem optimiști în această privință” a precizat prof. dr. Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, în cadrul unei conferințe de presă. 

Vezi și: Amânarea treburilor, efecte nocive pentru sănătate. Radu Leca: Ne seduce ideea de lucru adunat. Nefiind capabili să le facem, devenim triști și apare depresia

Insuficiență cardiacă dobândită în urma unei răceli

Tânăra de 16 ani a dobândit insuficiența cardiacă în urma unei viroze. Potrivit medicilor, prognosticul era nefavorabil. Singura șansă la viață o reprezenta un transplant de cord.

”Are o afecțiune dobândită probabil în urma unei viroze, în urmă cu aproximativ 6 luni și a evoluat foarte repede pentru că la grupa de vârstă tânără evoluția este mult mai rapidă, spre decompensare și spre deces. Se numește cardiomiopatie dilatativă”, a mai precizat dr. Horațiu Suciu. 

Vezi și: Hernie de disc, operație. Ce este un CAGE și la ce ajută. Grămescu: Dacă la intestin mai tai 5 - 10 cm, la măduvă, un vârf de ac lezat te lasă cu probleme pe viață

Liste de așteptare

Conform datelor oficiale ale Agenţiei Naţionale de Transplant, în acest moment pe lista de aşteptare pentru un transplant de inimă sunt 35 de pacienţi. 3590 aşteaptă un transplant de celule reproductive - embriotransfer, 794 au nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice, 256 de unul de cornee, 448 de unul hepatic, 108 de unul os-tendon, 3 pacienţi sunt trecuţi pe lista de aşteptare pentru un transplant de plămâni, iar 3322 pacienţi au nevoie de un transplant renal în acest moment.

Vezi mai multe în VIDEO

Semnele insuficienței cardiace

"În momentul în care apar simptomele specifice insuficienței cardiace și anume:

- respirație grea

- oboseală

- edeme

- umflături la nivelul membrelor

Trebuie să te prezinți la medic, trebuie să aibă loc o evaluare de către medicul de familie și medicul cardiolog, pentru ca diagnosticul să fie făcut precoce", a mai spus dr. Dragoș Vinereanu. 

Citește mai departe AICI

Prin definiție, Insuficiența cardiacă (IC) este un sindrom clinic determinat de incapacitatea inimii de a asigura un debit circulator de sânge adecvat nevoilor metabolice ale organismului sau asigurarea acestui debit cu prețul unei creșteri simptomatice a presiunilor de umplere a cordului. Iată simptomele care își arată că ai insuficiență cardiacă și pentru care trebuie să mergi urgent la doctor: 

Simptomele date de insuficiența cardiacă de dezvoltă treptat, deseori sunt ignorate, dar se agravează pe parcurs dacă nu faceți ceva ca să opriți evoluția bolii. Persoanele care le resimt trebuie să ajungă urgent la doctor, pentru ca viața lor să nu fie pusă în pericol. Simptomele pot fi ușoare sau severe, în funcție de gradul de insuficiență cardiacă și de partea afectată a inimii. Iată care sunt acestea:

Vezi și: De ce trebuie să începi să scrii mai des de mână. Te poate ajuta mai mult decât crezi. Bolile de care te scapă

Simptomele care trebuie să te trimită urgent la doctor

Fiecare simptom este cauzat de o defecțiune specifică dată de insuficiența cardiacă. Iată care sunt simptomele cele mai frecvente, descrise de experții de la Asociația  Americană a Inimii.

Respirație îngreunată (dispnee): Aceasta rezultă din acumularea de lichid în plămâni. Se întâmplă, arată AHA, deoarece sângele vine înapoi în vasele care duc sângele din plămâni către inimă. Inima pur și simplu nu poate ține pasul cu aportul de sânge. Congestia provoacă raluri (acele zgomote în plămâni care sună ca pârâiturile). Simptomul se poate dezvolta atunci când faceți mișcare sau când vă culcați și poate fi mai rău noaptea.

Respirație sacadată (bendopnea): înseamnă că ți se scurtează respirația atunci când te apleci din mijloc, și când crește presiunea în piept și inimă. Dacă dificultățile de respirație se produc în decurs de 30 de secunde de la aplecare, este un simptom la aproape o treime din pacienții cu insuficiență cardiacă avansată.

Respirație șuierătoare persistentă sau tuse: Ca și în cazul respirației îngreunate, tusea / respirația șuierătoare este rezultatul acumulării de lichid în plămâni. Tusea poate produce mucus alb sau roz. O culoare roză indică prezența sângelui. Aceste simptome ar putea fi mai grave atunci când stați culcat.

Umflare (edemul): Decurge din excesul de lichid care se scurge prin pereții vaselor de sânge în țesuturile corpului, în special în picioare și glezne (pantofii încep să te strângă), dar și în abdomen. Rinichii nu sunt capabili să elimine sodiul și apa, ceea ce provoacă, de asemenea, retenție de lichide în țesuturi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel