Insuficiența cardiacă, simptome. Vinereanu: Cea mai gravă și mortală BOALĂ. Medicament pentru diabet, rol important în insuficiența cardiacă

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Insuficienta cardiaca - Foto: Freepick @ wayhomestudio
Insuficienta cardiaca - Foto: Freepick @ wayhomestudio

Care sunt simptomele insuficienței cardiace și când trebuie să te prezinți la medic. Totul despre campania: Insuficiența cardiacă ucide! Salvează-ți inima. Mergi la medic!

"Insuficiența cardiacă este boala cea mai gravă din cardiologie, fiindcă este consecința tuturor celorlalte boli. Pe de altă parte, insuficiența cardiacă este cea mai mortală boală din cardiologie.

De altfel, pronosticul pacienților cu insuficiența cardiacă netratată este similar cu pronosticul pacienților cu cele mai grave forme de cancer. Din fericire, în ultimii ani au apărut terapii importante pentru insuficiența cardiacă și mă refer atât la tratamentele cu diferite medicamente pe care le avem la dispoziție, cât și la tratamentele cu diferite dispozitive care ajută inima să aibă o funcție mai bună.

Rafila, anunț despre compensarea vaccinurilor. Schimbare în vaccinarea anti-gripală: Creștem accesibilitatea la prevenție

Dintre medicamentele care au apărut noi, sunt acești inhibitorilor co-transportorului 2 de sodiu-glucoză (SGLT2), o medicație care a apărut inițial ca o medicație pentru diabetul zaharat și s-a dovedit că are rol important și în insuficiența cardiacă și a devenit o parte importantă pentru tratementul insuficienței cardiace, atât insuficiența cardiacă cu fracție de ejecție redusă, cât și insuficiența cardiacă cu fracție de ejecție pătrată.

Ceea ce e important, și asta încercăm să discutăm acum cu Ministerul Sănătății și cu CNAS, este ca acest tratament să fie disponibil în așa fel încât să poate fi administrat de cardiologi în insuficiența cardiacă, să fie rambursat de către CNAS și ca acest tratament să poată fi administrat în formele precoce, în așa fel încât să nu apară decompensările, spitalizările, complicațiile majore ale insuficienței cardiace.

Am realizat ceva important: Avem această campanie pe care am inițiat-o legată de conștientizarea populației în ceea ce privește simptomele și semnele insuficienței cardiace. Îi mulțumesc maestrului Cotabiță pentru implicarea pe care a avut-o. Ne dorim ca populația să știe cât mai bine simptomele, pentru ca prezentarea la medic să se facă cât mai repede, pentru ca tratamentul să fie inițiat cât mai repede, fiindcă cu cât inițiem tratamentul mai repede în insuficiența cardiacă, cu atât efectele sunt mai bune, spitalizările sunt prevenite și costurile sunt mult mai mici", a declarat prof. univ. Dr. Dragoș Vinereanu, Președinte Comisia de Cardiologie în Ministerul Sănătății, în exclusivitate la DC Medical, în cadrul dezbaterii ONLINE: „Știi cât mai are de trăit inima ta?”

Semnele insuficienței cardiace

 

"În momentul în care apar simptomele specifice insuficienței cardiace și anume:

- respirație grea

- oboseală

- edeme

- umflături la nivelul membrelor

Trebuie să te prezinți la medic, trebuie să aibă loc o evaluare de către medicul de familie și medicul cardiolog, pentru ca diagnosticul să fie făcut precoce", a mai spus dr. Dragoș Vinereanu. 

Insuficiența cardiacă ucide! Salvează-ți inima. Mergi la medic!

 

Fundația Română a Inimii, Societatea Română de Cardiologie, Societatea Națională de Medicina Familiei, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice, cu sprijinul AstraZeneca, lansează campania "Insuficiența Cardiacă Ucide! Salvează-ți inima. Mergi la medic!" cu scopul de a crește nivelul de recunoaștere a riscurilor și simptomelor asociate insuficienței cardiace și de a informa publicul general cu privire la importanța diagnosticului și tratamentului  in stadii incipiente ale bolii.

În România, 4,7% din populația adultă suferă de insuficiență cardiacă, iar 1 din 2 persoane diagnosticate cu această afecțiune decedează în primii 5 ani de la diagnostic. De asemenea, 2 din 3 pacienți cu insuficiență cardiacă sunt reinternați în spital în maxim 1 an de la externare, în condițiile în care 30% din cazuri ajung la spital în stadii agravante ale bolii. Aceste statistici îngrijorătoare arată că insuficiența cardiacă este cea mai gravă boală din spectrul bolilor cardiovasculare, printre cauzele principale fiind diagnosticul tardiv și inițierea tratamentului în stadii prea avansate ale bolii.

“Campania de informare "Insuficiența Cardiacă Ucide! Salvează-ți inima. Mergi la medic!" adresată publicului larg este un demers esențial al comunitării medicale în contextul în care 4,7% din populația adultă a Romaniei suferă de insuficiență cardiacă, iar pacienții sunt diagnosticați și tratați când boala deja este avansată. Aceste acțiuni de informare și educare susțin eforturile pe care întrega comunitate de cardiologi din România le face de a trata pacienții cu terapii inovatoare, care schimbă parcursul bolii. Iar în această privință, a accesului la tratament, avem un pas esential de facut: ca aceste terapii de ultimă generație să fie gratuite pentru pacienții români!” a declarat Prof. Univ. Dr. Dragoș Vinereanu, Președintele Fundației Române a Inimii.

“Insuficiența cardiacă este o temă majoră pentru Societatea Română de Cardiologie, în condițiile în care  ne confruntăm cu o epidemie de cazuri noi, cu un impact socio-economic major. Prin inițierea campaniei "Insuficiența Cardiacă Ucide! Salvează-ți inima. Mergi la medic!", împreună cu partenerii noștri, ne-am propus ca populația României să fie corect informata cu privire la insuficienta cardiaca, oferiind  în același timp speranța că se poate trăi bine si pentru mulți ani cu această boală gravă, cu condiția ca aceasta să fie depistată și tratată devreme. Fiecare pacient român cu insuficiență cardiacă are dreptul să fie informat corect și să beneficieze de tratamentul optim, cât mai devreme după diagnostic, conform recomandărilor din noul ghid european de diagnostic și tratament”, afirmă Prof. Univ. Dr. Bogdan A. Popescu, Președintele Societății Române de Cardiologie.

"Avem nevoie de programe de screening, de diagnostic precoce și mai ales avem nevoie de tratamente inovatoare care dau ani de viață pacienților"

 

Totodată, Prof. Univ. Dr. Ovidiu Chioncel, Președintele ales al Societății Române de Cardiologie, a declarat că: “Mortalitatea asociată insuficienței cardiace este comparabilă sau chiar mai mare decât unele forme de cancer. Tocmai de aceea, aceste demersuri de informare si educare asupra riscurilor si simptomelor asociate insuficientei cardiace adresate publicului larg  sunt deosebit de importante, iar mesajul nostru, al cardiologilor, este clar și ferm: informarea corectă, diagnosticul pus cât mai devreme și tratamentul optim, inițiat la momentul potrivit, dau ani de viață pacienților cu insuficiență cardiacă!”. 

În ceea ce privește perspectiva medicilor de familie, Dr. Dina Mergeani, Președintele Societății Naționale de Medicina Familiei, a declarat: ”Avem nevoie de o colaborare interdisciplinară pentru diagnosticul precoce, din stadiile incipiente, a insuficienței cardiace iar parteneriatul care stă la baza inițierii campaniei "Insuficiența Cardiacă Ucide! Salvează-ți inima. Mergi la medic!" evidențiază acest deziderat și direcția de acțiune.

Medicii de familie se confruntă cu aproximativ 40.000 de cazuri noi de insuficiență cardiacă pe an, majoritatea diagnosticați în stadii târzii. Prin intermediul acestei campanii, împreună cu toate eforturile de diagnostic precoce în cabinetul medicului de familie, ne dorim ca această realitate sumbră să se schimbe pentru pacienții români, cu atât mai mult cu cât statisticile actuale ne arată că 1 din 2 persoane cu această afecțiune decedează în primii 5 ani de la diagnostic.” 

Radu Gănescu, Președintele COPAC, a declarat: ”Interesul nostru, al pacienților, este să fim diagnosticați din timp, să avem acces la tratamente adecvate din stadiile timpurii ale bolii, iar monitorizarea pacientilor să fie făcută conform unui traseu clar și predictibil.

Avem nevoie de programe de screening, de diagnostic precoce și mai ales avem nevoie de tratamente inovatoare care dau ani de viață pentru pacienții cu insuficiență cardiacă. Viețile pacienților afectate grav de insuficiența cardiacă, reflectate în statisticile de la nivel național, arată nevoia urgentă de intervenție pentru o informare corectă, pentru un diagnostic precoce și, mai ales, pentru tratament optim, pentru ca într-adevăr „Insuficiența cardică ucide!”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel