De ce trebuie să începi să scrii mai des de mână. Te poate ajuta mai mult decât crezi. Bolile de care te scapă

Sonia Baciu |
Data publicării:
de ce trebuie sa incepi sa scrii mai des de mana. FOTO: Freepik @karlyukav
de ce trebuie sa incepi sa scrii mai des de mana. FOTO: Freepik @karlyukav

De ce trebuie să începi să scrii mai des de mână. Are efecte și asupra stării psiho-emoționale.

De cele mai multe ori asociem scrisul de mână cu orele de caligrafie din primii ani de școală, însă beneficiile pe care le are această activitate, pe termen lung, nu trebuie ignorată, indiferent de vârstă.

Este drept, că în secolul vitezei mulți au schimbat stiloul, pixul sau creionul cu tastatura calculatorului sau a telefonului, însă nu trebuie neglijate nici primele, de care ne putem bucura atunci când vorbim la telefon, ajută la concentrare, când ne facem poate o listă de cumpărături sau pur și simplu, atunci când ținem un jurnal sau, de ce nu, când mai scriem o scrisoare.

”Dacă ar fi să ne referim doar la ceea ce se vede, scrisul de mână ne ajută, în primul rând să luăm notițe, ne ajută la școală să ne facem temele, și bine-înțeles să promovăm examenele. Un scris neantrenat sau un scris ilizibil poate aduce efecte negative asupra performanțelor academice”, a explicat Roxana Beșcucă, artist caligraf, la Vorbește lumea de la Pro Tv.

Scrisul caligrafic, de la artă la terapie

Mai mult decât atât, susține artistul, ”dacă intrăm în straturile mai profunde, scrisul de mână antrenează creativitatea, ne dezvoltă foarte bine capacitatea de memorare, ne dă o stare fizică și psihică bună și, de asemenea, este folosit și în terapie pentru tratarea anumitor boli sau traumatisme. De exemplu, pacienții care au cancer și își țin un jurnal în care își scriu toate trăirile, în felul acesta ei înțeleg mai bine tot ce se întâmplă cu ei și boala în sine este trecută într-o altă perspectivă”, a adăugat Roxana Beșcucă.

Potrivit artistului caligrafic, această formă de scris ne ajută din punctul de vedere al relaxării, însă ”scrisul caligrafic este chiar o artă. Există stiluri pentru care ai nevoie de ani de zile pentru studiu. Caligrafia trebuie exersată permanent, adică dacă nu ai constanță, toată munca ta de ani se duce pe Apa Sâmbetei, pentru că o mână neantrenată se simte”, a mai spus artistul.

Care sunt beneficiile scrisului de mână

Scrisul de mână este un proces cognitiv complex ce îmbină tehnicile perceptuale cu cele senzoriale și motorii, astfel că scrierea de mână susține dezvoltarea cognitivă.

În rândul beneficiilor scrierii de mână se numără în principal abilitatea de a scrie și de a citi, înțelegerea textului, dar și formularea concluziilor, dezvoltarea gândirii critice și conceptuale, îmbunătățirea creativității și capacității de rezolvare eficientă a problemelor.

Pe termen lung, efectele pe care le are scrisul de mână, potrivit unor studii, sunt de ordin medical, dar și social-comportamental. Astfel, de natură medicală, beneficiile pe termen lung ale scrisului de mână sunt:

- mai puține vizite la medic legate de stres

- îmbunătățirea funcționării sistemului imunitar

- reducerea tensiunii arteriale

- îmbunătățirea funcției pulmonare

- îmbunătățirea funcției hepatice

- mai puține zile de spitalizare

- îmbunătățirea stării de spirit/afectivității

- sentiment de o mai mare bunăstare psihologică

- simptome depresive reduse înainte de examene

- simptome de intruziune și evitare posttraumatică mai puține.

Din punct de vedere social și comportamental, rezultatele au fost următoarele:

- reducerea absenteismului la locul de muncă

- reangajare mai rapidă după pierderea locului de muncă

-memorie de lucru îmbunătățită

- îmbunătățirea performanțelor sportive

- media mai mare a notelor studenților

- comportament social și lingvistic îmbunătățit, notează Cambridge.org.

De asemenea, trebuie menționat faptul că o scriere de mână cursivă, în care literele se leagă între ele, antrenează o zonă din creier ce transformă secvențele de simboluri în mișcări motorii ale mâinii. 

Beneficiile scrisului cursiv sunt:

- dezvoltarea abilităților cognitive și motorii:

- dezvoltarea limbajului:

- memorie;

- exprimarea în scris;

- dizabilitățile de învățare.

Puzzle-ul, jocul care formează atenția și imaginația: Recomandat de la 1-2 ani. Există un puzzle potrivit pentru fiecare copil

Puzzle-ul este considerat cel mai adesea, o jucărie pentru copii deoarece, bineînţeles, este foarte amuzant. Şi la fel ca şi orice joc sau jucărie prezintă o mulţime de beneficii mai ales pentru creierul în dezvoltare al copiilor. Un puzzle poate reduce stresul.

Stimulează imaginația

Medicul pediatru Timea Tunde Szavardi le-a explicat părinților care sunt beneficiile acestui joc în dezvoltarea copiilor.

”În primul rând ajută la dezvoltarea aptitudinilor fizice, cum sunt coordonarea mână-ochi și motricitatea fină care ulterior ajută la formarea desenatului și scrisului. Apoi ajută la formarea funcțiilor cognitive, astfel puzzle-urile antrenează memoria atunci când piesele sunt asemănătoare și copilașii le testează pe fiecare în parte să vadă dacă se potrivesc la locul lor. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Stângăcia, o componentă genetică. Ciurea: Lăsaţi-i pe stânga, nu se întâmplă nimic grav

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel