Stângăcia, o componentă genetică. Ciurea: Lăsaţi-i pe stânga, nu se întâmplă nimic grav

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
stangacia o componenta genetica. FOTO: Freepik @freepik
stangacia o componenta genetica. FOTO: Freepik @freepik

Neurochirugul Vlad Ciurea a demontat miturile legate de persoanele stângace, despre care spune că sunt mai creative decât ceilalți.

Deși nu s-a găsit o explicație științifică pentru folosirea prioritară a mâinii stângi, unele teorii susțin că aceasta ar fi de natură genetică.

Prof. dr. Vlad Ciurea, neurochirurg, a explicat ce se întâmplă în creierul stângacilor, dar și de ce dreptacii, majoritari, ar trebui să își folosească mâna stângă la diverse activități.

”Eu nu-i consider diferiți, este o problemă foarte interesantă, probabil genetică, dar și una de educație. Într-adevăr, noi suntem dreptaci și folosim mâna dreaptă. Stângacii în orice problemă folosesc mâna stângă. Deci înseamnă că comanda lor spre mâna stângă pleacă din emisfera de partea dreaptă. E o inversare de comandă de emisfere.

Dacă este transmitere genetică, este foarte clar, se poate explica. Și celelalte generații au fost la fel, dar când un copil nu pornește cu dreapta, noi de obicei îl corectăm, că aşa ne-am obișnuit. Lăsaţi-i pe stânga, nu se întâmplă nimica grav!", a declarat dr. Vlad Ciurea la Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Mai mult, afirmă neurochirurgul, în momentul de față stângacii, care sunt între 12 și 15% din populația lumii, au o afectivitate, o preponderență în foarte multe domenii. 

”În domeniu sportului stângacii sunt foarte buni! În scrimă, în box, în domeniul artelor... dovadă că Leonardo Da Vinci, Michelangelo, Pablo Picasso au lucrat cu stânga, au fost stângaci”, a explicat neurologul, subliniind că stângacii nu sunt cu nimic mai prejos decât dreptacii. De altfel, chiar l-a dat ca exemplu pe fostul președinte al SUA, Barack Obama, despre care a avut cuvinte de laudă. ”Superb vorbitor, superb ca și ținută, cu o folosire a mâinii stângi extraordinară, cu o dexteritate și cu o plăcere ca să poată fi urmărit. Nu văd o problemă între cele două”.

Stângacii, mai predispuși spre partea creativă

”Pentru populația românească recomand că dacă un copil când pornește și se dezvoltă are tendința să folosească mai mult mâna stângă lăsați-l pe mâna stângă. Pentru că dintr-o dată va dezvolta anumite elemente și s-ar putea din acel copilaș să obțineți date cu totul deosebite, pentru că au tendință stângacii spre activitate creativă, spre construcție, spre arhitectură, spre desen, spre pictură, spre artă adevărată, spre muzică. Mozart a fost stângaci.

Deci lucrurile capătă conotații foarte, foarte interesante și fie că folosim emisfera dreaptă, fie că folosim emisfera stângă, suntem aceeași ființă umană și nu se întâmplă ceva cu totul deosebit. Cel mai bine ar fi să fim ambidextru, mai ales la chirurgi ca să nu obosească stânga și dreapta”, a explicat neurologul.

De asemenea, a transmis un sfat pentru populație. ”Încercați de multe ori să faceți cât mai multe gesturi cu mâna stângă, ca să dezvoltați emisfera dreaptă. De exemplu să vă bărbieriți, încercați o dată, va fi un dezastru, dar sunt lucruri mult mai simple, ca de exemplu spălatul pe dinți cu mâna stângă. 

Lucrurile sunt foarte, foarte interesante, pentru că aceste gesturi mici pe care le facem - fie cu stânga, fie cu dreapta - dezvoltă emisferele cerebrale, deci dezvoltă acele luminițe care pornesc neuronii, care pornesc activitatea noastră cerebrală, deci devenim mai rapizi, devenim mai deștepți și mai interesați de ceea ce se întâmplă în jurul nostru”, a mai spus Vlad Ciurea.

Mituri demolate despre stângaci

Prof. Ciurea afirmă că sunt foarte multe mituri privind stângacii, chiar dacă ele nu pot să convingă că ”la stângaci este mai frecventă afectarea cu boli neuropsihice. Nu pot. S-a discutat, au avut date, dar nu sunt semnificative statistic”.

Cât privește mitul că stângacii ar fi mai deștepți decât ceilalți, prof. Ciurea a afirmat că tocmai efortul pe care îl fac stângacii într-o lume de dreptaci îi ajută să se dezvolte mai mult. 

Este adevărat că a apărut în literatură și sunt aceste mici superstiții că cei care sunt stângaci consumă mai mult alcool (...). Până la anumite nivele cred că lucrurile sunt exacte. Nu s-a dovedit statistic că la stângaci este mai mare consumul de alcool, predispoziția aceasta. Deci nu confirm aceste date apărute în literatură și superstiții”, a concluzionat neurochirurgul demontând miturile despre persoanele stângace.

3 decenii de ”Ziua stângacilor”

Ziua internaţională a stângacilor se celebrează anual la 13 august. Marcarea acestei zile are în vedere sensibilizarea opiniei publice cu privire la dificultăţile şi frustrările cu care stângacii se confruntă în viaţa de zi cu zi, notează Agerpres.

În anul 1990 s-a constituit Clubul Stângacilor (”Left-Handers Club”) cu scopul de a menţine o legătură între stângacii din întreaga lume şi de a face cunoscute nevoile şi cerinţele acestora, potrivit site-ului www.lefthandersday.com. În 1992, Clubul Stângacilor a iniţiat marcarea Zilei internaţionale a stângacilor, ca un eveniment anual, pentru a creşte gradul de conştientizare publică asupra avantajelor şi dezavantajelor de a fi stângaci.

Vezi și: Limba străină învățată încă din copilărie previne boala Alzheimer și demența. Cum să ai un copil DEȘTEPT și sănătos 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel