Amânarea treburilor, efecte nocive pentru sănătate. Radu Leca: Ne seduce ideea de lucru adunat. Nefiind capabili să le facem, devenim triști și apare depresia

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
amanarea treburilor - FOTO: Freepick@lookstudio
amanarea treburilor - FOTO: Freepick@lookstudio

Amânarea unor sarcini zilnice afectează sănătatea psihică. Procrastinarea este termenul științific pentru amânarea unor sarcini.

O vorbă din popor spune "nu lăsa pe mâine ce poți face azi". Amânarea lucrurilor poate să aibă efecte negative asupra sănătății. Astfel, nu mai amânați lucrurile pe care le puteți rezolva astăzi. Am vrut să aflăm de la psihologul Radu Leca ce impact are asupra sănătății mentale amânarea unor sarcini.

Amânarea vizitei la medic – falsă idee de sănătate

Amânarea vizitei la medic ne induce o falsă idee asupra sănătății noastre. De teama unui diagnostic, evităm deplasările la medici și ne îmbătăm cu falsa idee că suntem sănătoși

”Din punct de vedere psiho-emoțional orice formă de amânare a vizitei la doctor, te duce cu ideea către control. Practic, își dorești și regândești noțiunea de control în așa fel încât din punct de vedere psiho-emoțional să îți fie bine. Vizitele la medic au un conținut, în cazul în care sunt în variant frecventă și avem de-a face cu un conținut patologic, iar în varianta rară este un noțiunea de confort în interiorul controlului unui medic, a unui serviciu și a unei acțiuni.

Se întâmplă ca oamenii să se teamă foarte tare. Decât să auzi că ești bolnav spui că nu pot să mă duc astăzi că am treabă, mă întâlnesc cu cineva, ies afară, mă plimb, am treabă. E ca la psiholog. Și mersul la psiholog stă sub aceeași egidă, a temerilor. Nu vreau să mă duc la psiholog ca să nu spună lumea că sunt țăcănit”, a declarat în exclusivitate pentru DC Medical, psihologul Radu Leca.

Vezi și: Hernie de disc, operație. Ce este un CAGE și la ce ajută. Grămescu: Dacă la intestin mai tai 5 - 10 cm, la măduvă, un vârf de ac lezat te lasă cu probleme pe viață

psiholog Radu Leca - FOTO: Facebook

Te-ai întrebat vreodată de ce amâni?

Mulți dintre noi nici nu ne dăm seama că amânăm îndeplinirea unor sarcini. Există mai multe teorii persistente cu privire la motivul pentru care oamenii amână, dar două dintre ele ies în evidență din restul. Să ne uităm la ele, nu-i așa?

Prima teorie sugerează că oamenii amână pentru că  a trăi emoția pe care o aduc ”luptele” de ultim moment cu termenele limită. Oricât de ciudat și absurd ar suna, este adevărul.

A doua teorie despre amânare este faptul că mulți oameni se confruntă cu lipsa abilităților de luare a deciziilor și astfel tind să amâne mai mult. Combinația dintre autodisciplina slabă și impulsivitate este adesea un motiv din spatele problemei, arată Health Spectra.

Vezi și: De ce trebuie să începi să scrii mai des de mână. Te poate ajuta mai mult decât crezi. Bolile de care te scapă

Efectele negative ale amânării lucrurilor

Rutina zilnică ne face să devenim obosiți și stresați. Astfel, de multe ori preferăm să amânăm îndeplinirea unor sarcini, iar potrivit specialiștilor, amânarea nu face altceva decât să înrăutățească și mai mult situația.

Este foarte important să vă asigurați că sunteți conștienți de efectele amânării asupra sănătății, astfel încât să vă asigurați că același lucru vă motivează să nu mai amânați tot timpul.

Impactul asupra sănătății este foarte profund și s-a constatat că au un impact negativ atât asupra sănătății fizice, cât și asupra sănătății mentale a unei persoane.

Probleme psihice și stres: Dacă se schimbă imaginea de sine, devenim triști și apare ceea ce înseamnă depresie, dacă tristețea durează mai mult de două săptămâni

Impactul amânării îndeplinirii unor atribuții are efecte asupra creierului. Vom deveni mai stresați, iar acesta va avea efecte și asupra sănătății mentale. Văzând că nu îți poți realiza sarcinile în timp util poți deveni anxios și depresiv.

Au existat mai multe studii efectuate care au stabilit legătura dintre amânare și stres. Punerea în așteptare a unei sarcini și graba ulterioară de a o îndeplini, au avut un impact negativ asupra sănătății mintale, a dus la creșterea nivelului de cortizol și inducerea stresului.

Acest lucru nu ar putea provoca neapărat daune majore, dacă este făcut din când în când. Însă, dacă sunteți un procraștinator cronic căruia îi place să amâne permanent lucrurile și să se confrunte cu termene limită sunt șanse mari ca această atitudine să aibă un impact asupra sănătății mintale, mai ales prin inducerea unor stări de anxietate și depresie.

Vezi și: 5 lucruri pe care nu trebuie să le ascunzi medicului tău. Pot duce la întârzierea diagnosticării

”Din punctul de vedere al amânării lucrurilor în viața noastră suntem afectați psiho-emoțional până când vom și recunoaște acest lucru din cauză că scopul amânărilor noastre este tot o formă de demonstrare a funcționalității în lipsa anumitor lucruri. Eu demonstrez că sunt funcțional din toate punctele de vedere, dar amân foarte multe lucruri și mă mândresc cu asta.

Atunci apare în mintea noastră noțiunea de mândrie. Amân din mândrie. Ne afectează psiho-emoțional pe parte de anxietate. Amânarea are legătură cu tulburarea de anxietate și cu tulburarea de panică. Cu cât amânăm la multe lucruri, atât suntem mai afectați psiho-emoțional de anxietate și de panică.

Ne dorim să avem cât mai multe lucruri de făcut pentru că spunem: putem să rezolvăm oricâte lucruri într-un timp scurt. Ne seduce ideea de lucru adunat, dar când începem să ne apucăm de ele și să le aranjăm se demonstrează faptul că nu suntem capabili să le facem. Nefiind capabili să le facem, imaginea noastră de sine de schimbă.

Dacă se schimbă imaginea de sine, devenim triști și apare ceea ce înseamnă depresie, dacă tristețea durează mai mult de două săptămâni. În conformitate cu ideea de a se aduna lucruri pe care nu le putem realiza, automat intrăm printr-un episod depresiv, din neputință. Ideal al fi să nu amânăm lucrurile”, a mai explicat Radu Leca.

Stresul, în sine, are capacitatea de a induce efecte negative asupra sănătății prin înrăutățirea și mai multor situații. Pentru a evita efectele amânării asupra sănătății, este foarte important să optezi pentru modalitati de a-ti gestiona stresul in mod natural.

Vezi și: Dieta MIND, cea mai bună pentru reducerea riscului de Alzheimer. Medic: Construiește ideea de longevitate prin vitalitate

Regula celor TREI minute. Trucul prin care să nu mai fii stresat și să nu mai AMÂNI niciodată treburile

Potrivit psihologilor, secretul pentru a nu ne mai amâna sarcinile care nu ne plac este să le facem timp de câteva minute. Regula de trei minute este o strategie pentru a depăşi amânarea, iar psihologul Jennifer Wild a explicat întregul proces.

Ea susține că dacă avem o sarcină pe care riscăm să o amânăm, trebuie să încercăm să o facem timp de doar trei minute.

Chiar dacă nu va fi terminată, nu acesta este scopul, pentru că primele trei minute ne vor scoate din mentalitatea de evitare, spune ea.

"Trei minute devin rapid şase minute, sau nouă, şi, în mare parte, înainte de a vă da seama, sarcina este gata", spune ea, care a completat că regula nu se aplică doar pentru treburile pe care le avem, ci și pentru diete, orele de fitness, fobii şi chiar anxietate socială, scrie The Guardian.

În trecut, oamenii vorbeau despre ceva asemănător, dar se numea regula celor cinci minute, doar că în cadrul unor teste, s-a demonstrat că trei minute sunt optime, iar 98% dintre participanţi au sfârşit prin a persevera.

"Credeam că e regula celor cinci secunde? Regula celor cinci secunde se referă la perioada de timp în care un produs alimentar poate sta pe podea și totuși să fie considerat necontaminat.

Wow. Are vreo bază științifică? Niciuna. Regula de trei minute, pe de altă parte, este o strategie pentru a depăși amânarea.

Cum funcționează? Este simplu: dacă aveți o sarcină pe care riscați să o amânați, încercați să o faceți timp de doar trei minute.

Dar atunci nu va fi terminată. Nu acesta este scopul. Primele trei minute te vor scoate din mentalitatea de evitare", a mai spus dr. Jennifer Wild. 

"Cum adică, anxietatea socială? Ești stresat de petrecerea aia mare din seara asta? Încearcă să mergi doar trei minute!

Dar este o oră de mers cu autobuzul. Nu-ți face griji, probabil că vei ajunge să stai mult mai mult.

Asta înseamnă doar să îți spui minciuni. Amânarea este ea însăși o sursă semnificativă de stres. Dacă veți continua să aveți "experiența succesului" adusă de regula celor trei minute, sarcinile descurajante vor părea în curând mai ușor de realizat.

Îmi amintesc că oamenii vorbeau despre ceva asemănător cu câțiva ani în urmă, dar se numea regula celor cinci minute. Da, așa i se spunea înainte. De asemenea, "regula celor cinci minute" se întâmplă să fie numele unui alt lucru", a mai spus ea.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel