5 lucruri pe care nu trebuie să le ascunzi medicului tău. Pot duce la întârzierea diagnosticării

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
5 lucruri. FOTO: Freepik @branin
5 lucruri. FOTO: Freepik @branin

5 lucruri despre care trebuie să fii sincer în fața medicului.

Se spune că avocatului și medicului nu trebuie să îi ascunzi nimic, primului ca să te poată apăra, celui din urmă pentru ca acesta să poată pune un diagnostic corect și rapid, ca mai apoi să administreze tratamentul necesar.

Astfel, la vizita de rutină, o dată pe an sau la 6 luni, în funcție de vârstă, dar și la un control de specialitate este nevoie să fim sinceri cu medicii, să le spunem toate simptomele pe care le avem, căci o diagnosticare precoce și corectă este în beneficiul tuturor, atât al pacienților, cât și a sistemului de sănătate. 

Cele cinci lucruri pe care trebuie să le spunem 

Potrivit specialistului în sănătate publică la Universitatea New Mexico, dr. Jagdish Khubchandani, ”oamenii pot ezita să împărtățească simptomele sau semnele pe care le prezintă, dar furnizorii de servicii medicale sunt obișnuiți cu aceste discuții și insistă asupra lor cu un scop, acela de a pune cât mai bine un diagnostic”, notează EatThis.

Astfel, cele 5 lucruri importante pe care nu trebuie să le ascundem medicilor sunt:

Problemele vezicii urinare sau ale intestinului. Dificultatea de a defeca sau de a urina, durerea de abdomen, constipația sau aciditatea pot fi neplăcute, dar, în acelați timp pot să indice o serie de afecțiuni, ca de exemplu infecțiile renale ori tumorile intestinale. ”Este interesant faptul că multe dintre aceste probleme sunt întâlnite la marea parte a populației, iar dezvăluirea acestor probleme legate de intestin și vezica urinară ar ajuta la găsirea unor soluții care să fie orientate către problema respectivă”, susține expertul în sănătate publică.

Sănătatea sexuală și reproductivă. Potrivit lui Khubchandani, sănătatea sexuală și cea reproductivă sunt ”esențiale pentru sănătatea în general, calitatea vieții și funcționarea socială”. Și oricât de jenant ar părea, problemele de această natură sunt comune, astfel că este important să nu le ascundem în fața medicilor.

”Disfuncția erectilă, infecțiile cu transmitere sexuală, durerea în timpul sau după actul sexual, perioadele neregulate sau dureroase și ciclurile menstruale sunt câteva exemple frecvente. În ultima vreme, având în vedere frecvența ridicată a acestor probleme în societate, trebuie să împărtășim și istoricul sănătății noastre sexuale, dacă este relevant sau dacă bănuiți că aceasta este o cauză a problemelor dumneavoastră de sănătate.  (...) O astfel de dezvăluire poate ajuta, de asemenea, la găsirea unor indicii de disfuncții la nivelul altor organe sau probleme psihologice”, mai spune medicul.

Cantitatea și calitatea dietei. Un stil alimentar poate să spună multe despre o persoană, dar și despre problemele care pot să apără, fie de ordin digestiv și metabolic, dar și în privința unor alergii sau intoleranțe alimentare, astfel că specialistul recomandă ca respectiva persoană să fie deschisă discuției în acest sens.

Medicația. Există un număr destul de mare al populației care recurge la automedicație, la tratamente care au fost eficiente la vecini sau pur și simplu și-au administrat ceva în urma unei reclame văzute la televizor. Însă aceste tratamente pot avea reacții adverse pe care nu le putem controla, motiv pentru care este foarte important ca la prezentarea la medic, acesta să fie înștiințat în legătură cu respectivele medicamente.

Suplimentele alimentare, pastilele de slăbit. În aceeași notă de idei se află și suplimentele alimentare, care luate fără o recomandare medicală pot să facă mai mult rău decât bine.

”Acestea sunt folosite pentru o mare varietate de scopuri, de la pierderea în greutate, la aspectul plăcut, la îmbunătățirea funcției sexuale sau chiar sănătatea creierului. Cu toate acestea, majoritatea suplimentelor nu sunt nici reglementate și nici eficiente. De fapt, multe dintre ele pot provoca efecte secundare grave.  Unul nu este indicat să le luați decât dacă sunt cunoscute pentru eficacitate, necesare sau recomandate”, mai spune medicul.

Cele cinci lucruri, precum și istoricul medical sau social, sunt elementele pe care nu trebuie să evitați să le împărtăși cu medicul, fie că este vorba de medicul de familie sau de un specialist.

Supradozajul de vitamina D, pericol pentru sănătate. Care sunt simptomele intoxicației

Medicii au emis un avertisment cu privire la automedicație, potrivit căruia nu doar că este foarte posibil să se ajungă la supradozaj de vitamina D, dar este și foarte periculos, după ce un bărbat din Marea Britanie a fost spitalizat ca urmare a consumului de aproape 400 de ori mai mare decât doza zilnică recomandată de vitamina D, notează Science Alert.

În timp ce studiile au sugerat beneficiile unor niveluri sănătoase de vitamina D de-a lungul pandemiei, realitatea este că ”hipervitaminoza D”, sau intoxicația cu vitamina D, este în creștere. Și nu este ceva ce trebuie luat cu ușurință.

”La nivel global, există o tendință în creștere a hipervitaminozei D, o afecțiune clinică caracterizată prin niveluri serice ridicate de vitamina D3”, scriu autorii noului studiu de caz din BMJ Case Reports, potrivit sursei menționate. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Controlul medical periodic, necesar. Medic: Motivul pentru care se face o programare este rezolvarea unei probleme acute, supărătoare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel