Instabilitatea genunchiului, simptome, cauze și tratament. Medic: Avem senzația că nu ține, că alunecă

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
instabilitatea genunchiului - FOTO: Freepik@psodaz
instabilitatea genunchiului - FOTO: Freepik@psodaz

Instabilitatea genunchiului este senzația răsucirii genunchiului sau a mișcării dintr-o parte în alta atunci când faceți activități de bază.

Instabilitatea genunchiului poate rezulta dintr-o serie de cauze – cel mai adesea o leziune a ligamentului. Când simți că genunchiul cedează, ceea ce înseamnă că genunchiul se simte brusc instabil, de obicei este din cauza unei leziuni a ligamentului. Un ligament este o bandă scurtă, dură de țesut care conectează două oase. În genunchi, există patru ligamente majore și mai multe minore.

Instabilitatea genunchiului, cauze

Dr. Răzvan Dragomir medic primar ortopedie și traumatologie a explicat care sunt cauzele care pot provoca instabilitatea genunchiului. Dacă genunchiul cedează brusc, este adesea rezultatul unei rupturi într-unul dintre cele trei ligamente majore. 

”Când vorbim de instabilitate ne referim la ligamente. Ligamentele sunt niște benzi fibroase, rezistente care conectează oasele între ele, în articulația genunchiului. Vorbim despre femur și tibie. Instabilitatea este produsă de ruptura acestor ligamente. Ruptura ligamentelor este un traumatism important al articulației și se produce în urma unor traumatisme sportive, cel mai frecvent fiind săritura cu aterizare, piciorul blocat în pământ urmat de o torsiune anormală, peste limita firească de rezistență. 

Traumatismele sportive frecvente care produc rupturi ligamentare se întâlnesc în cadrul sporturilor de tipul fotbal, schi, basket, rugby și alte sporturi care implică impact la nivelul genunchiului. O altă categorie importantă sunt traumatismele provocate de accidentele rutiere, fie că suntem pietoni, loviți de mașină din partea laterală forțând genunchiul către interior sau exterior sau provocându-i o mișcare combinată de angulare internă sau externă combinată cu rotație produce o astfel de ruptură ligamentară.

Dacă suntem pasageri sau conducători auto și ne lovim cu genunchiul de planșeul de bord, provocând o translație importantă a genunchiului către exterior, provocându-ne leziuni complexe asociate de tipul fracturilor, rupturii ligamentare capsulare, provocând chiar luxația genunchiului care este una dintre traumatismele cele mai importante”, a explicat dr. Răzvan Dragomir la Digi 24.

Vezi și: Ceața, riscuri pentru sănătate. Ce trebuie să știi despre smogul din zilele reci

Instabilitatea genunchiului, simptome

Durerea este principalul simptom care caracterizează instabilitatea genunchiului. Instabilitatea genunchiului provoacă, de obicei, răsucirea bruscă sau mișcarea laterală a genunchiului, ca și cum s-ar prăbuși sub tine. Acest lucru se întâmplă adesea în timpul sportului și se poate întâmpla și atunci când faceți ceva la fel de simplu ca intrarea și ieșirea dintr-o mașină.

Dacă instabilitatea se datorează unei leziuni a ligamentului, este posibil să aveți:

- Un sunet puternic 

- Durere, adesea bruscă și severă

- Un sentiment de lejeritate în articulație

- Incapacitatea de a pune greutate pe articulație

- Umflarea în primele 24 de ore

”Orice traumatism articular la nivelul genunchiului generează durere. Durerea este un simptom comun tuturor accidentărilor genunchiului, aceasta fiind, de obicei, însoțită de impotență funcțională. Ceea ce este tipic instabilității este mișcarea anormală pe care pacientul o simte, acea senzație că genunchiul scapă, că nu ține, că alunecă către stânga sau dreapta, în față sau spate în momentul în care efectuăm o activitate intensă sau chiar și la mișcările obișnuite de urcat sau coborât scările, instalabilitatea fiind acea deplasare peste limita firească a articulației în cadrul mișcării.

Dacă la început durerea este simptomul principal și asta trebuie să ne ridice un semnal de alarmă care să ne trimită la medic, ulterior această mișcare anormală, nefirească a articulației ar trebui să ne îndrume către un consult de specialitate”, a mai explicat medicul. 

Vezi și: Super alimentele care accelerează metabolismul. Consumă-le pentru rezultate fabuloase

Instabilitatea genunchiului, diagnostic și tratament

Există tratamente chirurgicale și non-chirurgicale pentru instabilitatea genunchiului. Acestea includ kinetoterapie pentru a întări mușchii din jurul articulației și genunchiului bretele care ajută la susținerea și imobilizarea genunchiului. Durerea poate fi tratată cu pachete de gheață, medicamente pentru durere sau injecții cu steroizi pentru genunchi.

În cazul în care prejudiciul este severă, o intervenție chirurgicală poate fi necesară pentru a repara sau reconstrui ligamentul deteriorat.

”Rupturile de ligamente pot fi împărțite în mai multe categorii. Avem traumatisme simple, de tipul entorselor. O simplă forțare a genunchiului care provoacă o întindere ligamentară. Aceste leziuni pot fi catalogate ca leziuni de gradul I. Avem leziuni parțiale ligamentare, avem leziuni complete, adică rupturi în totalitate care pot fi singulare sau combinate.

În funcție de această împărțire, tratamentul poate fi diferit. De aceea este extrem de importantă prezentarea la timp la medic, în primele două-trei săptămâni pentru a face un diagnostic corect. 

Vezi și: Boala gravă pe care o poți lua din zacuscă și cârnați. La ce să fiți atenți când deschideți capacul. Dorobăț: Bacteria atacă nervii, slăbește mușchii feței, gura, ochii

În funcție de stadializarea leziunii, tipul acesteia și structura afectată tratamentele pot să fie diferite. La început tratăm durerea, simptomele. Faptul că genunchiul este umflat necesită, pe lângă tratamentele obișnuite anti-durere și o puncție articulară evacuatorie, pentru că, de multe ori genunchiul se umflă excesiv pentru că sângerează structura lezată.

Imobilizarea este tratamentul de bază în gradele I și II de traumatism ligamentar. Fixăm genunchiul într-un aparat ghipsat sau într-o orteză în așa fel încât leziunile să nu progreseze și să oferim timp organismului să își vindece leziunile. 

Leziunile de grad înalt, rupturile complete, simple sau asociate cu alte leziuni de tipul leziunilor cartilaginoase sau a rupturilor de menisc au nevoie de tratament chirurgical”, a mai subliniat dr. ortoped.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel