Insuficiență cardiacă diastolică: efectele antioxidanților

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Antioxidanți, efecte asupra inimii FOTO: pexels.com
Antioxidanți, efecte asupra inimii FOTO: pexels.com

Insuficiența cardiacă diastolică ar putea fi îmbunătățită de antioxidanți, susține un studiu.

Insuficiența cardiacă diastolică, afecțiune cronică în care inima nu se vascularizează corespunzător, întâlnită la vârstnici, ar putea fi îmbunătățită cu un cocktail de antioxidanți, sugerează un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Utah, SUA.

Un cocktail din vitaminele C și E alături de acidul alfa lipoic a atenuat efecte dăunătoare ale insuficienței cardiace diastolice, se arată într-un comunicat al Societății Americane Fiziologice.

Insuficiența cardiacă diastolică. Explicații

Insuficiență cardiacă diastolică (HfpEF), o afecțiune cronică în care inima nu se vascularizează corespunzător, este cea mai frecventă formă de insuficiență cardiacă la vârstnici, în special la femei.

Foarte puține tratamente s-au dovedit eficiente în îmbunătățirea stării clinice la pacienții cu HFpEF. De aceea, se pune mai mult accentul pe tratarea numeroaselor comorbidități care însoțesc boala precum inflamația.

Experimentele

La studiul - dublu, orb - cercetătorilor din Utah au participat 16 pacienți cu HfpEF. O parte au primit placebo, cealaltă, un cocktail antioxidant alcătuit din acidul alfa-lipoic (600 mg), vitamina C (1000 mg) și vitamina E (600 IU).

S-au măsurat diferiți markeri ai funcției vasculare, inflamației și stresului oxidativ. S-a observat că măsura funcției vaselor mici de sânge și a stresului oxidativ nu au înregistrat modificări, dar măsurarea funcției în vasele de sânge mari și a inflamației s-a îmbunătățit prin tratament în urma acelui cocktail de vitamine. A mai crescut și nivelul oxidului azotic, un compus care ajută la dilatarea vaselor de sânge.

Cercetarea, prezentată pe 7 aprilie la reuniunea anuală a Societății Americane Fiziologice, în Orlando, este prima care a evaluat eficacitatea antioxidanților pentru îmbunătățirea funcției vasculare la pacienții cu insuficiență cardiacă diastolică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel