Inteligența artificială prezice eficiența tratamentului

Boala Parkinson
Boala Parkinson

Cum poate un medic să prezică rezultatul tratamentului unui pacient individual? În mod tradițional, eficacitatea tratamentelor medicale este studiată prin studii randomizate în care pacienții sunt împărțiți în mod aleatoriu în două grupe: unul dintre grupuri este tratat și celălalt este placebo. O nouă metodă bazată, pe inteligența artificială, permite compararea diferitelor alternative de tratament și identificarea pacienților care vor beneficia de tratament.

Dezvoltată de cercetătorii finlandezi de la Universitatea din Finlanda de Est, Spitalul Universitar Kuopio și Universitatea Aalto, metoda încearcă să furnizeze răspunsuri la întrebări legate de felul în care poate fi evaluată eficiența unei metode de tratament în practică, cum ar putea unii pacienți să beneficieze de un tratament care nu provoacă un răspuns altor persoane.

Înr-un studiu recent publicat, cercetătorii au folosit metoda bazată pe rețele bayesiene cauzale pentru a evalua eficacitatea tratamentului în apneea obstructivă de somn; Studiul a arătat că la pacienții cu apnee în somn, tratamentul cu presiune continuă a căilor respiratorii pozitive (CPAP) a redus mortalitatea și apariția infarctelor miocardice și a accidentelor cerebrovasculare cu cinci procente pe termen lung. Pentru pacienții cu afecțiuni cardiace, CPAP a fost mai puțin benefic, informează Science Daily.com.

,,Acum putem anticipa rezultatul tratamentului la pacienții individual și putem evalua metodele existente și cele noi de tratament. Această metodă este posibil să înlocuiasca unele studii randomizate”, a declarat  Olli-Pekka Ryynänen, profesor emerit la Universitatea din Finlanda de Est.

Potrivit cercetătorului metoda poate fi aplicată și altor tratamente, lucru care deschide căi noi și semnificative pentru dezvoltarea cercetării medicale.

Studiul integral poate fi citit aici.

Nu este prima dată când oamenii de știință folosesc inteligența artificială. Un sistem de inteligență artificială  a fost dezvoltat după 8 ani de cercetări în cadrul Academiei de Științe din China și Spitalul general din Pekin. Acesta a reușit să prevadă ieșirea din comă a mai multor pacienți. Altfel, aceștia riscau să fie debranșați de la aparatele care îi mențineau în viață.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel