Iodura de potasiu - ce să NU facem niciodată. Gindrovel Dumitra, avertisment. BOALA pe care o dezvolți: Pericol iminent

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Iodura de potasiu - Foto: Pexels @Julie Viken
Iodura de potasiu - Foto: Pexels @Julie Viken

Gindrovel Dumitra a vorbit despre riscurile automedicaţiei cu iod. Ce nu trebuie să facem niciodată.

Iodura de potasiu a devenit unul dintre subiectele principale de când cu amenințările Rusiei împotriva Ucrainei și a Europei. 

În contextul în care românii au luat cu asalt farmaciile în căutare de iodură de potasiu, medicul Gindrovel Dumitra a vorbit la Antena 3 despre riscurile la care se supun persoanele care îşi administrează singure iod.

"Iodura de potasiu are o concentraţie foarte mare tocmai pentru a asigura un anumit blocaj al tiroidei într-un anumit context, atunci când există foarte mult iod radioactiv în atmosferă. Ca atare, preferăm să dăm o concentraţie foarte mare, cu anumite riscuri, decât să asistăm la un moment dat la afectarea tiroidei şi mai departe la posibilitatea apariţiei cancerului tiroidian. 

Din acest motiv, acest medicament se administrează doar în situaţia în care există un pericol iminent. Acum însă acesta nu există, iar populaţia trebuie să ştie că în momentul în care vom putea evalua aceste medicamente e posibil să apară anumite reacţii adverse cu o frecvenţă de apariţie mai mare, cum ar fi o erupţie pe piele, dar şi anumite reacţii adverse cu o frecvenţă necunoscută în acest moment. Şi aici putem chiar să vorbim de o respiraţie şuierătoare, o tuse apărută la un moment dat sau chiar de un sindrom diareic. 

Dar cele mai serioase probleme sunt reprezentate de tulburările autoimune care apar la o distanţă mai lungă de timp. E posibil să apară boala Hashimoto, guşa nodulară şamd la fel cum se poate întâmpla să asistăm la o dereglare a tiroidei în viitor. Poate să apară o hipotiroidie sau o hipertiroidie. 

Este foarte important ca în momentul în care primim aceste medicamente sau le avem la îndemână să nu fie luate decât dacă există un pericol iminent. Iar momentul în care se administrează va fi unul anunţat pe toate canalele publice în cazul în care va fi nevoie!", a declarat medicul Gindrovel Dumitra.

Streinu-Cercel: Trebuie să purtăm masca tot timpul, de dimineaţa şi până seara! Virusului nu i-a spus nimeni: pleacă de aici, ţi-ai terminat treaba!

De ce NU e eficientă iodura de potasiu, în caz de atac nuclear. Ciuhodaru: Țineți minte formula S.R.I!

 

Medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit despre pastilele de iodură de potasiu și despre metoda pe care trebuie să o ții minte în cazul unui accident nuclear.

Totul vine în contextul în care ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că se intenţionează distribuirea de pastile cu iodură de potasiu populaţiei, pentru ca aceasta să le aibă la îndemână dacă va fi nevoie, doar că "lucrul ăsta nu trebuie interpretat într-un registru al panicii", ci ca pe un gest de precauţie.

"Pastilele trebuie să fie în posesia populației. Săptămâna aceasta facem campanie de informare, începând de săptămâna viitoare, distribuția la toți cei care sunt eligibili, în principiu populația până la vârsta de 40 de ani", a spus Alexandru Rafila. 

Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat că pastilele cu iodură de potasiu nu sunt atât de eficiente în cazul unui atac nuclear, pentru că ele ”nu protejează față de alte substanțe radioactive”.

V-ați făcut stocuri de IODURĂ de potasiu? Românii, răspunsuri surprinzătoare

"Poate fi un gest de precauție, dar reamintesc și v-am mai zis-o, că aceste tablete cu iodură nu sunt eficiente decât când vorbim despre iodul radioactiv. Dacă vorbim despre eliminarea de substanțe de tip radioactiv, se administrează iod pentru că tiroida este cea mai sensibilă într-o astfel de situație, iar iodul stabil previne absorbția iodului la nivel tiroidian, fie că vorbim despre cel inhalat sau ingerat, deci contaminări radioactive. Mărește eliminarea și astfel scande riscul de cancer tiroidian.

Nu este nici măcar indicat pentru toate grupele de vârstă. În general, vorbim despre cei sub 40 de ani, de copii, de femei care alăptează. Ideal este ca în astfel de situații să fie administrat cât mai repede, maxim în primele 6 ore de la emisia radioactivă.

"Țineți minte o formulă de evitare de expunere la radiații: S.R.I. - o să țină minte toată lumea"

 

În ceea ce privește distribuirea pastilelor de iodură de potasiu de către medicii de familie, medicul a spus că există mai multe variante de distribuire a pastilelor către populație, dar important este să fie administrate corect și doar la nevoie.

"Sunt foarte multe variante prin care poți să dai o substanță sau un medicament către cetățeni. Poți să folosești Departamentul pentru Situații de Urgență, poți să le trimiți prin poștă, cum s-au trimis testele acelea pentru depistat coronaviroza în diverse țări europene.

Există o multitudine de variante, dar ideea de bază, dacă tot vor fi administrate, să fie în cunoștință de cauză, dacă există emisii radioactive și, evident, adinistrate în primele ore după așa ceva, în așa fel încât să aibă o eficiență mai ales pentru cei care sunt predispuși", a mai spus dr. Tudor Ciuhodaru.

"Dacă vorbim despre radiații, țineți minte o formulă de evitare de expunere la radiații: S.R.I. - o să țină minte toată lumea - adică să intrați în casă, să rămâneți în casă și să vă informați", a concluzionat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel