Iradiere, tehnici medicale care reduc doza de radiații

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:
Autismul ar putea fi diagnosticat prin RMN
Autismul ar putea fi diagnosticat prin RMN

Tomografia computerizată ( CT) continuă să dețină supremația în imagistica abdominală, motiv pentru care oamenii de știință au examinat câteva moduri în care radiologii pot reduce doza necesară de radiații și pot îmbunătăți îngrijirea pacienților. Oamenii de știință au identificat 2 tehnici de reducere a dozei de radiații în imagistica CT abdominală.

,,Reglarea vârfului kilovoltage (kVp) poate contribui la scăderea dozei de radiații la pacient, îmbunătățind totodată raportul contrast-zgomot”, a afirmat Michael I. Levinson, de la Școala de Medicină Yale din New Haven, Connecticut, arâtând că studiile anterioare au demonstrat această capacitate în timpul angiografiei CT (CTA).

Potrivit oamenilor de știință, tehnologiile cu auto-kVp au demonstrat că reduc dozajul cu până la 60%. ,,Sunt posibile câteva examinări ușor de implementat cu CT abdominală low-kVp, ceea ce duce la reducerea dozei, menținând în același timp calitatea imaginii de diagnosticare pentru sarcina dorită", a declarat Levinson.

Evaluarea potențialilor donatori de organe se face în mod obișnuit la donatorii hepatici și renali și utilizează un protocol low-kVp în timpul CT abdominală, care poate avea ca rezultat reducerile de doză specifice de până la 65 procente. Protocolul CT abdominal al donatorilor de ficat produce reduceri similare ale dozei.

CT abdominal ghidează administrarea pacienților cu sângerări gastrointestinale superioare și inferioare (GI), dar, de obicei, necesită doze mai mari. Levinson și colegii săi utilizează tehnica low-kV imaging și tehnica bolusului divizat pentru a reduce această doză. Studiul privind tehnicile de reducere a radiaților a subliniat că se pot scădea dozele de radiații chiar și cu o treime.

Pe parcursul unui an, doza cumulată de radiații pe care o persoană o primește este în medie de 2,4 mSv. Specialiștii clinicii Mayo Clinic sunt de părere că expunerea la radiații pentru diagnosticare trebuie să fie de maximum 100 mSv pe an, pentru a menține la minimum riscul de cancer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel