La ce să ai mare grijă când cumperi cozonac din magazin. Iată ce se ascunde sub etichetă.
Deși sunt o variantă mai practică și mai rapidă, cozonacii din comerț ascund o mulțime de nereguli și de calorii.
"Gospodinele și doamnele pot încerca să facă un cozonac acasă, să fie o provocare, numai că, dacă facem cozonaci acasă, 3-4 cozonaci iar sunt prea mulți prin casă. Sau să alegem varianta de a da comandă pe la cofetării, cofetăriile au foarte mult de lucru în perioada aceasta. Sau dacă luăm din magazin să citim niște etichete.
Pe etichetă mai scrie ce este acolo adăugat. Vedem pe suta de grame care este cantitatea de zahăr și până la urmă s-ar putea să nu ne mai placă ce cumpărăm", a declarat medicul nutriționist Anca Hâncu, în exclusivitate pentru DC Medical.
"Mai există și varianta aceea de cozonac foarte mic, baigli. Eu sunt din Ardeal și acolo se folosea așa ceva, cu mai puțină cocă și foarte mult mac sau foarte multă nucă. Oricum, să ținem minte că toate sunt niște dulciuri hipercalorice", a adăugat Anca Hâncu.
Infocons a realizat de-a lungul timpului analize pe cozonacii prezenți pe rafturile tuturor magazinelor și a descoperit ce se ascunde, de fapt, în spatele etichetelor și imaginilor apetisante.
Rețetă cozonac - 30% zahăr, 4% umplutură și 9 E-uri
Astfel, din punct de vedere al aditivilor alimentari, cantitatea acestora variază între 0 și 9 E-uri.
Potrivit Infocons, 75% dintre produse a avut in compozitia lor aditiviul alimentar E471, care este un aditiv alimentar sigur, cu rol de agenţi de îngroşare, emulgatori, stabilizatori, agenţi de aglomerare şi antispumanţi.
35% dintre produse au avut ca si ingredient E202. Acest aditiv alimentar se mai numește și sorbat de potasiu.
Doza zilnică admisă pentru consumul uman cumulat de acid sorbic şi sărurile sale de potasiu şi calciu este de până la 25 mg/kg corp, doză la care nu au fost semnalate efecte secundare.
Unele persoane pot prezenta reacții alergice la consumul acestuia și NU este permis folosirea sa în produse pentru sugari şi copii mici.
De asemenea, valoarea energetică găsită în produse variază între 298 și 414.6 kcal/100g. Din punct de vedere al proteinelor, cantitatea cea mai mică este de 5.8g/100g iar cantitatea cea mai mare este de 12.3g / 100g.
Zahărul este și el prezent în compoziție, cu valori începând de la:
1 – 18 g zaharuri (din glucide) / 100 cantitatea cea mai mică2 – 30.2g zaharuri (din glucide) / 100 gr cantitatea cea mai mare, ceea ce înseamnă că 30% din compoziția unui cozonac poate fi doar zahăr. 30.2g de zahăr înseamnă aproape 8 lingurițe de zahăr.
Pentru prevenirea diabetului și a obezității, organizația Mondială a Sănătății recomandă ca zahărul să nu depășească 10% din cantitatea totală de calorii consumate de către o persoană pe zi (aproximativ 50 g pentru o dietă de 2.000 kcal).
Cantitatea de sare (sodiu) g / 100 g găsită în produse variază între 0.1g și 0.8g / 100g.
“Ideal ar fi să ne cumpărăm ingredientele și să ne facem cozonacii acasă, dar, dacă totuși nu avem timp, ar fi bine să citim măcar eticheta, pentru a ști ce cumpărăm și a face alegerea cea mai potrivită.
Este foarte important să citim eticheta înainte să cumpărăm și, dacă nu înțelegem ce scrie pe etichetă, să îl lăsăm și să căutăm alt cozonac, pe a cărui etichetă înțelegem ce scrie. Avem foarte multe sortimente în magazine, așa că sigur o să găsim un cozonac pe care să-l cumpărăm.
De asemenea, trebuie să citim și termenul de valabilitate, ca nu cumva să ajungem să ne îmbolnăvim în prag de sărbători.
Trebuie să fim mai conștienți de ceea ce consumăm, să alegem și noi, nu să îi lăsăm pe alții să aleagă în locul nostru.Ceea ce este gustos nu este întotdeauna și sănătos!”, a declarat Sorin Mierlea, Președintele InfoCons.
EXCLUSIV Sănătatea, între tratament și prevenție. Cătălin Radu: O populație educată corespunzător va înțelege și importanța sănătății
EXCLUSIV Psihologia copilului și kinetoterapia se întâlnesc la DrPsy! Camelia Ștefan, interviu
EXCLUSIV HPV, vaccinul care salvează vieți. Asociația Mame pentru Mame cere drepturi sporite pentru adolescenți. Ana Măiță: Previi 6 tipuri de cancere
EXCLUSIV Cum să scapi de monturi. Dr. Codrin Huszar (SANADOR): Fiecare metodă are avantaje și dezavantaje
EXCLUSIV Dermatita atopică NU e o formă de alergie. Dr. Alin Nicolescu: Provoacă astm sau rinită
EXCLUSIV Limfedemul, complicația ascunsă după operația de cancer mamar. Ramona Schenker: Invalidantă pentru paciente
EXCLUSIV Sarcina și urgențele obstetricale, ce trebuie să știe viitoarele mame. Dr. Ingrid Gheorghe (SANADOR): Impact major
Cum a reușit Andreea Mantea să scape de kilogramele nedorite
EXCLUSIV Liderul neurochirurgiei europene, impresionat de rezidenții români: Sunt dornici să învețe și vor să devină excelenți!
EXCLUSIV Monturile și traumatismele gleznei. Dr. Codrin Huszar (SANADOR) explică
EXCLUSIV 4 din 5 cazuri de cancer de sân în România sunt depistate în stadii avansate
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy
EXCLUSIV Tratamentul oncologic, efecte negative. Ramona Schenker: Profund invalidante
EXCLUSIV Ce trebuie să știi dacă ai avut o rudă diagnosticată cu cancer. Conf. dr. Viorica Rădoi: Anamneză amănunțită și un istoric familial
CNAS: Nu există date exacte despre numărul persoanelor asigurate după 1 septembrie 2025
EXCLUSIV Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
EXCLUSIV Cum lucrează echipa multidisciplinară în oncologie. Dr. Lucia Stănculeanu (SANADOR) explică
CRBL, știi asta? Depresia, "o fiță" atât de cool, încât te face să nu te mai poți ridica din pat. Depresia NU e o fiță, dar ignoranța da!
EXCLUSIV Istoria medicinei în Evul Mediu românesc, între vraci, moașe și bărbieri
EXCLUSIV Prevenția, investiția esențială pentru viitorul sănătății în România. Iulian Trandafir: Este o chestiune de educare a oamenilor
EXCLUSIV Medicina cu patru P-uri, aplicată în oncologie. Dr. Eduard Dănăilă (SANADOR): Personalizată, predictivă, preventivă și participativă
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.

