
La ce să ai mare grijă când cumperi cozonac din magazin. Iată ce se ascunde sub etichetă.
Deși sunt o variantă mai practică și mai rapidă, cozonacii din comerț ascund o mulțime de nereguli și de calorii.
"Gospodinele și doamnele pot încerca să facă un cozonac acasă, să fie o provocare, numai că, dacă facem cozonaci acasă, 3-4 cozonaci iar sunt prea mulți prin casă. Sau să alegem varianta de a da comandă pe la cofetării, cofetăriile au foarte mult de lucru în perioada aceasta. Sau dacă luăm din magazin să citim niște etichete.
Pe etichetă mai scrie ce este acolo adăugat. Vedem pe suta de grame care este cantitatea de zahăr și până la urmă s-ar putea să nu ne mai placă ce cumpărăm", a declarat medicul nutriționist Anca Hâncu, în exclusivitate pentru DC Medical.
"Mai există și varianta aceea de cozonac foarte mic, baigli. Eu sunt din Ardeal și acolo se folosea așa ceva, cu mai puțină cocă și foarte mult mac sau foarte multă nucă. Oricum, să ținem minte că toate sunt niște dulciuri hipercalorice", a adăugat Anca Hâncu.
Infocons a realizat de-a lungul timpului analize pe cozonacii prezenți pe rafturile tuturor magazinelor și a descoperit ce se ascunde, de fapt, în spatele etichetelor și imaginilor apetisante.
Rețetă cozonac - 30% zahăr, 4% umplutură și 9 E-uri
Astfel, din punct de vedere al aditivilor alimentari, cantitatea acestora variază între 0 și 9 E-uri.
Potrivit Infocons, 75% dintre produse a avut in compozitia lor aditiviul alimentar E471, care este un aditiv alimentar sigur, cu rol de agenţi de îngroşare, emulgatori, stabilizatori, agenţi de aglomerare şi antispumanţi.
35% dintre produse au avut ca si ingredient E202. Acest aditiv alimentar se mai numește și sorbat de potasiu.
Doza zilnică admisă pentru consumul uman cumulat de acid sorbic şi sărurile sale de potasiu şi calciu este de până la 25 mg/kg corp, doză la care nu au fost semnalate efecte secundare.
Unele persoane pot prezenta reacții alergice la consumul acestuia și NU este permis folosirea sa în produse pentru sugari şi copii mici.
De asemenea, valoarea energetică găsită în produse variază între 298 și 414.6 kcal/100g. Din punct de vedere al proteinelor, cantitatea cea mai mică este de 5.8g/100g iar cantitatea cea mai mare este de 12.3g / 100g.
Zahărul este și el prezent în compoziție, cu valori începând de la:
1 – 18 g zaharuri (din glucide) / 100 cantitatea cea mai mică2 – 30.2g zaharuri (din glucide) / 100 gr cantitatea cea mai mare, ceea ce înseamnă că 30% din compoziția unui cozonac poate fi doar zahăr. 30.2g de zahăr înseamnă aproape 8 lingurițe de zahăr.
Pentru prevenirea diabetului și a obezității, organizația Mondială a Sănătății recomandă ca zahărul să nu depășească 10% din cantitatea totală de calorii consumate de către o persoană pe zi (aproximativ 50 g pentru o dietă de 2.000 kcal).
Cantitatea de sare (sodiu) g / 100 g găsită în produse variază între 0.1g și 0.8g / 100g.
“Ideal ar fi să ne cumpărăm ingredientele și să ne facem cozonacii acasă, dar, dacă totuși nu avem timp, ar fi bine să citim măcar eticheta, pentru a ști ce cumpărăm și a face alegerea cea mai potrivită.
Este foarte important să citim eticheta înainte să cumpărăm și, dacă nu înțelegem ce scrie pe etichetă, să îl lăsăm și să căutăm alt cozonac, pe a cărui etichetă înțelegem ce scrie. Avem foarte multe sortimente în magazine, așa că sigur o să găsim un cozonac pe care să-l cumpărăm.
De asemenea, trebuie să citim și termenul de valabilitate, ca nu cumva să ajungem să ne îmbolnăvim în prag de sărbători.
Trebuie să fim mai conștienți de ceea ce consumăm, să alegem și noi, nu să îi lăsăm pe alții să aleagă în locul nostru.Ceea ce este gustos nu este întotdeauna și sănătos!”, a declarat Sorin Mierlea, Președintele InfoCons.
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
-
Infecția urinară comună poate semnala riscul de cancer urogenital17.09.2025, 13:50
Cum aleg medicii tratamentul care îți poate salva viața în cancer
Listele de așteptare, barieră în accesul la tratamente. Levente Vass: Nu ar trebui să se întâmple
Boala varicoasă, complicații. Dr. Anca Chitic: Potențial letal foarte mare
Chirurgia viitorului: vor putea roboții să opereze singuri. Dr. Mugurel Bosînceanu: Chirurgul își asumă întreaga responsabilitate
Sănătatea, între tratament și prevenție. Cătălin Radu: O populație educată corespunzător va înțelege și importanța sănătății
Dr. Oana Dolofan spune cu ce afecțiuni severe se confundă durerea de stomac
Torsiunea testiculară: simptome și testul care pune diagnosticul. Dr. Bogdan Pârlițeanu: Trebuie intervenit în maxim 4 - 6 ore!
Transplantul hepatic: riscuri și recuperare. Dr. Dragoș Romanescu: Multă minuțiozitate. Pacientul transplantat e un pacient fragil
Cum a reușit Andreea Mantea să scape de kilogramele nedorite
Apneea obstructivă în somn, factorul ascuns care îți compromite sănătatea respiratorie. Dr. Ela Bănică: Află prea târziu
Sedentarismul, factor agravant pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: La fiecare două ore, o mică pauză de două minute
Divorțul nu înseamnă sfârșitul relațiilor. Cum să transformi despărțirea într-un nou început
Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
Educaţie pentru sănătate predată de medici în şcoli. Conf. univ. dr. Horațiu Moldovan: Vom trăi mai mult. Copiii noştri vor trăi mai mult şi mai bine
Manifestul DCNews, DCMedical și ARGUMENT susținut din Cluj, pentru o Românie în care sănătatea nu este un lux, ci o necesitate
Prevenția cancerului de col, sub semnul întrebării. Conf. univ. dr. Michael Schenker: A fost un adevărat șoc
Medicina cu patru P-uri, aplicată în oncologie. Dr. Eduard Dănăilă (SANADOR): Personalizată, predictivă, preventivă și participativă
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.
Cum îți poți evalua rezerva ovariană și fertilitatea. Dr. Lucia Luchian: Se poate recolta oricând
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
Videocapsula digestivă, investigație modernă, dar cu indicații limitate. Dr. Răzvan Iacob: Trebuie administrată cu mult discernământ
Inovația farma în comunism. Cătălin Radu, Bristol Myers Squibb: Nu se încuraja diferența de opinii
Trucul care te scapă de mirosul de prăjeală după ce ai gătit
Acest truc te scapă instantaneu de mirosul de prăjeală din casă.