Lămâia: 7 efecte FABULOASE pentru sănătate dovedite științific

Dana Lascu |
Data publicării:
Lămâia are numeroase beneficii pentru sănătate
Lămâia are numeroase beneficii pentru sănătate

Folosim lămâia la cea, la salate, o stoarcem peste pește sau o adăugăm la maioneză ca să nu se taie. Dar puțini știu ce efecte fabuloase are pentru sănătate. Iată 78 dintre ele și studiile care le dovedesc: 

În primul rând, lămâia conține o serie de nutrienți vitali pentru sănătate. Mai exact, o lămâie medie conține 29 de calorii, 1,1 grame de proteine, 2,8 grame de fibre, 9,3 grame de carbohidrați, 2,5 grame de zahăr și 0,3 grame de grăsime, conform Departamentului de Stat american pentru Agricultură. Conține 53 miligrame de vitamina C, ceea ce reprezintă 88 la sută din cantitatea recomandată zilnic, precum și cantități mici de fier, potasiu, zinc și calciu. Dar iată ce beneficii pentru sănătate ale lămâii au fost dovedite: 

1. E bună pentru sistemul digestiv

Carbohidrații din lămâi sunt făcuți în cea mai mare parte din fibre solubile sub formă de pectină. Fibra solubilă este cunoscută pentru a încetini digestia, ceea ce îți menține glicemia stabilă și inhibă creșterea tumorii cancerului de colon. Pectina, de asemenea, promovează nivelurile sănătoase de colesterol, potrivit HealthFully.com. Și la fel ca și alte fructe citrice, lămâile conțin un nutrient în cojile și uleiurile lor numit d-limonen, care pot ameliora simptomele indigestiei și Boala de reflux gastroesofagian.

2. Bună pentru inimă

Lămâia conține pectină și este bogată în vitamina C. Prima ajută la menținerea uni nivel sănătos de colesterol, a doua se știe că reduce riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Lămâile conțin și potasiu, care, conform American Heart Association (link direct sursa informației), poate ajuta la ameliorarea tensiunii în pereții vaselor de sânge și la scăderea tensiunii arteriale 

3. Scade riscul de cancer

D-limonenul din lămâie are multiple beneficii pentru sănătate, iar una dintre ele include prevenirea cancerului. Lămâile conțin și un flavonoid numit naringenin, care, potrivit unui studiu din 2013 (link direct studiu), are proprietăți puternice de prevenire a cancerului. Pulpa de lămâie și sucul ei conțin, de asemenea, cantități mari de beta criptoxantină și hesperidină, care sunt compuși care au prevenit formarea tumorilor maligne la șoareci, conform unui studiu din 2012 (link direct studiu studiu).

4. Poate preveni pietrele la rinichi

Un studiu din 2014 (link direct studiu) confirmă faptul că acidul citric din fructe precum lămâia, lime, pepenele și portocala poate împiedica formarea pietrelor la rinichi: „Consumați doar 110 ml suc de lămâie pe zi s-a dovedit că crește semnificativ nivelul de citrat de urină fără a crește nivelul de oxalat ”, potrivit informațiilor de la Institutele Naționale americane de Sănătate. 

5. Vă ajută să vă controlați greutatea

Experții spun că efectul lămâii asupra greutății e dat de conținutul de fibre și de capacitatea lor de a arde calorii, dar un studiu din 2008 (link direct studiu) a arătat că este posibil să aibă legătură cu alți compuși. Cercetătorii au administrat polifenoli extrași din coaja de lămâie, la șoareci, în timp ce erau hrăniți cu o dietă de îngrășare. Drept urmare, șoarecii nu s-au îngrășat așa mult cât ar fi fost normal. 

6. Protejează și stimulează sistemul imunitar

Vitamina C din lămâi îți poate stimula sistemul imunitar, reducând astfel durata unei răceli spre exemplu, la cei care beau ceai cald cu apă și lămâie. O analiză publicată în 2017 a arătat că lămâile pot avea aceleași efecte și asupra gripei.

7. Lămâile pot ajuta la calmarea astmului 

Studiile arată că cei care consumă cantități mai mari de vitamina C au un risc mai mic de a dezvolta astm. Un studiu publicat în 2013 (link direct studiu) în Alergie, Astm și Imunologie Clinică (Allergy, Asthma & Clinical Immunology) a arătat că participanții ale căror atacuri de astm au fost declanșate de o infecție respiratorie au fost capabili să scadă apariția unui atac de astm cu 78%, luând un gram de vitamina C pe zi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel