Aloe vera ajută la tratarea tulburărilor gastrointestinale și la controlul glicemiei. Care sunt riscurile consumului în exces

Aloe vera are proprietăți antibacteriene, antioxidante și antiinflamatorii, care pot ajuta la îmbunătățirea digestiei, susținerea nivelurilor sănătoase de zahăr din sânge și îmbunătățirea sănătății...
Aloe vera este o plantă asemănătoare cu un cactus, care crește în regiunile subtropicale ale lumii, inclusiv în sud-vestul Statelor Unite. De-a lungul timpului, aloe vera a fost folosită pentru a trata o gamă largă de afecțiuni, incluzând căderea părului, tăieturi minore și arsuri. Astăzi, mulți oameni consumă suc de aloe vera pentru a ajuta la digestie, reglarea glicemiei, îmbunătățirea sănătății orale și multe altele.
Bogată în antioxidanți
foto: Freepik@9comeback
Aloe vera este bogată în antioxidanți puternici numiți polifenoli. Antioxidanții sunt substanțe care neutralizează radicalii liberi dăunători din organism. Radicalii liberi sunt substanțe chimice foarte reactive pe care organismul le formează în timpul proceselor metabolice normale. La concentrații mari, aceștia pot cauza leziuni celulare, ducând la dezvoltarea cancerului și a altor boli cronice. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina conținutul de antioxidanți din suc de aloe vera și dacă poate proteja împotriva bolilor cronice.
Sursă bună de Vitamina C
O cană de suc de aloe vera furnizează aproximativ 10% din doza zilnică recomandată (DZR) pentru vitamina C. Vitamina C este un antioxidant natural care ajută organismul să absoarbă fierul. De asemenea, susține sistemul imunitar și producția de colagen, o proteină vitală pentru vindecarea rănilor și sănătatea pielii.
Poate ajuta la tratarea tulburărilor gastrointestinale
Pulpa exterioară a frunzelor de aloe, numită latex, conține aloină. Aloina este un compus organic care conferă plantei proprietăți laxative. Poate trata constipația prin stimularea mișcărilor intestinale. O revizuire a studiilor a constatat că administrarea orală de aloe vera poate ajuta la ameliorarea simptomelor sindromului de intestin iritabil, inclusiv constipație și diaree. Un alt studiu a arătat că consumul de sirop de aloe vera a redus eficient simptomele bolii de reflux gastroesofagian, inclusiv arsuri la stomac, regurgitare alimentară și greață.
Poate ajuta la controlul glicemiei
Aloe vera a fost folosită de ani de zile în medicina tradițională pentru a reduce glicemia la persoanele cu diabet. Cercetările actuale privind beneficiul plantei pentru diabetici sunt limitate, dar par promițătoare. O revizuire a studiilor a evidențiat potențialul aloe vera de a reduce nivelurile de zahăr din sânge, de a crește nivelurile de insulină și de a îmbunătăți sănătatea celulelor pancreatice, inclusiv a celulelor responsabile de producția de insulină. Un alt studiu la persoanele cu prediabet a constatat că administrarea a 300 mg de extract de aloe vera de două ori pe zi timp de patru săptămâni a condus la îmbunătățiri semnificative ale nivelului de zahăr din sânge înainte de micul dejun.
Poate susține sănătatea orală
Aloe vera are proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii care pot beneficia potențial sănătății orale.
Conținutul nutritiv al sucului de aloe vera poate diferi între mărci. Unele produse pot conține zahăr adăugat pentru a îmbunătăți gustul sau nutrienți adăugați pentru a-și îmbunătăți profilul nutrițional. Cu toate acestea, 1 cană de suc de aloe vera include aproximativ:
Calorii: 37
Grăsimi: 0 grame
Proteine: 0 grame
Carbohidrați: 9,3 grame
Zahăr: 9,3 grame
Fibre: 0 grame
Sodiu: 20 miligrame
Vitamina C: 9,4 miligrame sau 10% din DZR
Sucul de aloe vera este o băutură cu conținut scăzut de calorii, care poate fi o alternativă la băuturile dulci și sucul de fructe. De asemenea, conține antioxidanți, diferite polizaharide și cantități mici de fier și calciu.
Riscurile
Se recomandă ca produsele orale de aloe vera să conțină mai puțin de 10 părți per milion (PPM) aloină. Cu toate acestea, nu există cerințe de etichetare care să oblige divulgarea nivelurilor de aloină în produsele de suc de aloe vera, iar FDA nu reglementează acest produs. De asemenea, consumul de aloe vera a fost asociat cu următoarele efecte secundare în studiile efectuate:
- Diaree
- Dureri abdominale
- Niveluri scăzute de potasiu
- Insuficiență renală
- Leziuni hepatice
- Reacții cutanate hipersensibile
Cu toate acestea, sunt necesare studii mai ample pentru a confirma aceste efecte. Consumul oral de aloe sub formă de gel și latex nu este recomandat în timpul sarcinii și alăptării, deoarece siguranța sa nu a fost stabilită.
Sucul de aloe vera are proprietăți antibacteriene, antioxidante și antiinflamatorii, care pot ajuta la îmbunătățirea digestiei, susținerea nivelurilor sănătoase de zahăr din sânge și îmbunătățirea sănătății orale. Cu toate acestea, anumiți compuși din sucul de aloe vera, în special aloina, pot provoca disconfort gastric și alte efecte secundare. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina beneficiile și riscurile asociate cu consumul de suc de aloe vera. Discutați cu un medic dacă aveți întrebări sau preocupări despre includerea sucului de aloe vera în dieta dumneavoastră.
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Moringa oleifera, beneficii puternice pentru imunitate, inflamație și glicemie
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Lapte auriu, băutura minune care combate stresul și insomnia. Te scapă de balonare. Rețeta asta e virală
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
Tratament naturist pentru diabet. Un medic dezvăluie rețeta care scade glicemia
Planta care îți poate ușura respirația și calma tusea natural
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Ceaiul de țelină, detoxifiant natural. Promovează pierderea în greutate și previne inflamația. Cum trebuie preparat pentru a-i păstra calitățile
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
10 plante medicinale utile pentru stres și anxietate. Trebuie să le consumi dupa 35 de ani
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.